fredag 2 september 2022

Fem en fredag: Vecka 35 – Minne


1. När var sista sommarkvällen?
Det var nog förra lördagen med 27 graders värme och strålande sol dagtid, 23 grader kvällstid. Det var varmt även i söndags, men inte lika soligt. På kvällarna sjönk temperaturen till som lägst åtta grader.

2. Vad minns du av din barndoms somrar?
Mammas hemlagade jordgubbsglass som var så himla god. Som barn åt jag uppenbarligen glass, som vuxen gillar jag inte glass längre.

3. Hittar du tillbaka dit du sällan varit?
Har ju bott och jobbat i England. Där orienterar man sig efter pubar som landmärken. Så det har jag anammat. Tror nog att jag skulle komma ihåg dessa landmärken. Lika bra att jag gör det, då vi inte har någon GPS i bilen;-)

4. Vad är något du ofta har i huvudet?
Bomull, nej skämtar bara. Trots att jag har diskalkyli kommer jag ihåg numret till mitt lönekonto, Bank-Id och lösenordet till min iPhone.

5. Hur kommer du ihåg vad du ska göra?
Så länge jag jobbade skrev jag/vi inköpslistor som satte på kylskåpsdörren. Nu klarar jag mig konstigt nog helt utan listor. Däremot skriver jag upp läkarbesök, frisör med mera i en gammal hederlig veckokalender som ligger på köksbordet.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilden jag lägger upp har i högsta grad något med inlägget att göra;-) DS.

17 kommentarer:

nalta norrland sa...

Go kväll 🤗
Så var det fredag igen, veckorna rasslar i väg hyfsat snabbt för tillfället på gott & ont.
Jag har noll sifferminne, kommer inte ihåg telefonnummer eller liknande, det försvann i samband med att jag insjuknade i ME.
Jag har (hade) hyfsat bra lokalsinne.
Brukar inte gå vilse 😜
Ha en fortsatt fin fredagskväll 🤗

LillaSyster sa...

Oj, det som inte står på listan kommer inte med hem från butiken.....men ser jag något så får det följa med hem. Men sedan halvvägs hem kan jag komma på att jag glömt köpa något bara för att det inte stod på listan - men som jag tänkt på tidigare under dagen =) Ja, ja det finns ju en liten butik i mitt närområde om det skulle krisa.
Lokalsinnet är bra och har jag varit på ett ställe innan så hittar jag oftast dit utan GPS =) Sifferminne har jag också ganska bra, kan ff minnas de olika koderna för vissa grönsaker och frukter och annat som jag slog in i kassan på Ica Kvantum där jag jobbade extra under studietiden i början av 90- talet. Gamla telefonnummer är min specialitet.....ingen som har fast telefoni längre - men min hjärna kan rabbla upp många nummer till både släkt och vänner - galet - jag vet.
Var ute en sväng nu och stängde till växthusen och det är allt lite små ruggigt ute, eller så är vi bortskämda? Du ha nu en fin kväll och en skön helg!

Guldkryckan sa...

Minne har jag väl som ett vedträ ungefär, listor är ju ett måste, minnesanteckningar här och där plus påminnelser i mobilen, hängslen och livrem, det är jag det. ;)

Så många koder man måste komma ihåg, jobbets datasystem, mejlen, datorn hemma, alla onlineföretag jag nyttjar, bankid, ja, mer och mer blir det ju.
Bara att skriva upp någonstans.

SV: Haha, körde ju inte som tur var, men jag har svårt att sova i bilar, inte min grej riktigt, bussar fungerar bättre.

Ha det fint Bp. :)

Äventyret framtiden sa...

Sifferminne har jag, både på gott och på ont. Ibland vill man ju inte minnas vissa saker, vissa siffror men ...
Koder, till en viss del, jag har inte helt ordning på dem, har blandat ihop dem och har dem skrivna någonstans. Måste sätta mig ner och reda ut...det skulle underlätta rejält.
Köplistor, listar jag i anteckningar i telefonen som alltid är med. Sen är det en annan femma om jag läser dem. Kanske först när jag är hemma igen och ser att jag har glömt en hel del men hittat en hel del annat.
Ha det på bästa sätt!

Ditte sa...

Kul att läsa dina svar. Och vad gäller minnet så kan man ju i viss grad träna upp det. Mer eller mindre förstås.
Och visst var det en ljuvlig lördag förra veckan. Minnesvärd.
Barndomens somrar; var alltid vid havet i Norge så bad och än mer bad minns jag.
Listor kan ju vara bra att ha. Vi brukar skriva upp på en lapp på kylskåpsdörren när varor är slut och behöver köpas hem. Annars skulle vi nog missa en del .
I övrigt har jag bra minne vad gäller mycket. Än så länge...

Bokdamen sa...

Jag är en listperson, så det blir en hel del av det, skönt slippa ha alla olika saker i huvudet, sifferminne har jag lite både och av, väldigt ofta fastnar onödiga telefonnummer men så helt plötsligt kan jag glömma viktiga men med dagens mobiler så behöver en ju inte kunna mobilnummer med mera…Så du ha4 bott och jobbat i England, spännande!

femfemman sa...

I Västsverige var fredagen den sista sommarkvällen. Fina dagar nu också, men sen blir det kallt. Grannen en dryg km bort... ja, det är grannar på det avståndet hos oss... skrapade is från bilrutan i morse.
Hemgjord glass på sextiotalet(?) Inte illa! När jag var barn beställde man hem halvliterspaket med vaniljglass från mjölkcentralen. Mjölkbilen..som hämtade mjölk... levererade. Var förpackat i kolsyreis...
Är ganska bra på att hitta i städer... inte lika bra i skogen. Vilket en bonnunge borde vara...
Ha det gott!

Paula sa...

Jag är impad över att du inte behöver inköpslista! Kanske handlar du ofta, jag gör det en gång i veckan, tisdagar med rabatt förstås! Jag är ingen glassdiggare heller trots att jag skrev om det i inlägget. Numret till bankkontot har jag inte en susning om, lösenord är en plåga när man måste byta, jag vill ha samma överallt. Visst är det bra med en kalender i köket! Men vad är det på bilden?

Klimakteriehäxan sa...

Jag hoppas på ytterligare nån fin sommarkväll, brittsommar eller nåt du vet. Även om du inte har gps i bilen har du det väl i mobilen, funkar utmärkt (jag tror inte vår bil har det heller)

Janerik Sundh sa...

BP, du har en GPS i mobilen för den har du väl med dig i mobilen. Det finns två bra GPS-appar, den ena heter Waze och den andra är Google Maps. Jag använder dem när jag kör bil, har köpt en hållare till mobilen som jag fäster i fläktgallret. Suveränt, jag skulle aldrig hitta när jag är i Stockholm, Göteborg eller Malmö utan dem.

Hanneles bokparadis sa...

Många trevliga minnan man skaffat.

Anna i Portugal sa...

Inköpslista är jätteviktigt, men istället för oläsliga lappar som ändå glöms hemma använder vi en app (såklart!) som vi båda har tillgång till. Väldigt användbart tycker vi, jag skulle aldrig minnas allt utan en lista. Glass är en favorit här, hemmagjord jordgubbsglass måste vara helt fantastiskt, de köpta tycker jag inte är goda, jordgubbssmaken är inte naturlig. Choklad och vanilj däremot är himla gott!

Carita Liljendahl sa...

En kinesisk minnespinne :-)

Violen sa...

Så häftigt att orientera sig efter pubar! Tänk om man var i någonstans där man kunde prova på den idén. Får lägga tipset i min minnesbank.
Kul att du också har en papperskalender! Jag envisas med att inte alltid använda mobilen, vill inte ha för mycket info där1
Trevlig helg!
PS Det är inte jag som har gjort grönsaksarrangemanget, det var ett inslag i en konstutställning i Bangkok.


Freedomtravel sa...

Vad förvnad jag blev när du sa jordgubbsglass! Min första tanke var att "du gillar ju inte glass". Men man kan ju förstås ändra sig med tiden! Själv gillar jag (dessvärre) fortfarande glass ;)

Helén sa...

Som Janerik skriver så har du en gps om du har en smartphone. Ibland använder jag Google maps i mobilen om jag ska på nya ställen. Någon annan gps behöver jag inte vid bilkörning i alla fall.
Häftigt att orientera sig efter pubar, men då gäller det att det finns pubar förstås... I Norrland vore det rätt hopplöst, det kan vara 20 mil eller mer mellan ev. pubar. 😁

Kina sa...

Nämen BP då, varför denna pessimism? Än är det långt ifrån sommarens sista kväll! Jag tänker sitta på min altan och låtsas att det är sommar fram tills dess snön lägger sig som ett täcke över mitt blåfrusna ansikte! Neej, du har rätt, det är nog kört nu!
Vilket bra sätt att orientera sig, efter pubarna. Det gäller att dom inte har slagit igen när man återvänder till platsen. Var i England bodde du?
Vilken lycka att klara sig utan listor! Men i och för sig är det inte lika viktigt att komma ihåg saker nu, på ålderns höst. Det som inte görs idag, kan göras i morgon. Hoppas helgen varit bra! Kram!