torsdag 14 april 2022

Tråktorsdag med långhalsarFoton: Feeders


Ni var ju många igår som ville veta hur långhalsar tillagas och smakar. Konstigt nog passar svaret text- och bildmässigt perfekt till en Tråktorsdag. Långhalsar heter förresten ”pollicipes comucopia” på latin.

Tillagning
Inget kan vara enklare. Man kokar långhalsklasarna i saltvatten max. en minut. Innan dess blandar man smör, en vitlöksklyfta, finhackad persilja och citron. Klart!

Hur man äter långhalsar
Ja, hur gör man? Följde Christers råd (fiskexperten hos ICA), bröt av "en klo med ben" i taget från klasen, höll den vita klon (som ser ut som en fågelnäbb)  mellan tumme och pekfinger och sög ut ”gummisnodden” (som ser ut som en penis på bild två).

Enligt Feeders gör man så här: ”Bryt av långhalsarna från sina klasar genom att dra i den musselskalsliknande ”hjälmen” på dem en i taget. Har du tur har du en liten sladdrig grå till korallfärgad sak som hänger från hjälmen efter att den lossnat från klasen. Ifall det funktionstygliknande röret följde med har du nu fått loss nåt som liknar en robotsparris. I så fall, ta tag i hjälmen med två fingrar och greppa röret med andra handen. Dra isär så att skalet lossnar och lämnar långhalsen naken med bara hjälm på. Vill du så klär du även av hjälmen genom att dra loss den, men jag tycker den är snyggt och bra att hålla i medan äter. Man håller i hjälmen och tar den lilla långhalskroppen i munnen och drar loss den med tänderna.”

Smak
Ja, vad ska jag säga. Självaste smaken är väldigt ”hav”, jätte- jättegott alltså. Konsistensen är minst sagt tveksam. Det känns som om man tuggar gummisnoddar. Mat ska vara en fröjd för både mage och öga. Kan lugnt säga att långhalsar är optiskt aningen motbjudande. 

Omdöme: 2,5 poäng av fem möjliga, bara på grund av den goda smaken.

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Avstår även i år från att ta mig till Blåkulla. Fem plusgrader, regn och en dålig rygg på en Firebolt är ingen lyckad kombo;.) DS.

16 kommentarer:

nalta norrland sa...

Blev ryggen inte bättre efter den braiga fysioterapeutens behandling?
Att ha ont i ryggen är förjävligt 💩 jobbigt. Tycker synd om Dig.
Långhalsad känns rent spontant som nånting jag inte äter.
Har varit otroligt social idag och mår nu som jag (kanske) förtjänar 🥲 välanvänd och utslut 👎
Krya på ryggen 🤗

Stefan Karlsson sa...

Nej fy f*n. Håller mig till traditionell påskmat.

Klimakteriehäxan sa...

Men va kul! Jag såg dessa saker f f g nånsin för några veckor sen i fiskdisken hos Ica Ringen. Fick förklarat hur de skulle hanteras, men jag valde ändå att köpa skaldjur jag redan är bekant med - långhalsarna var dessutom riktigt dyra tyckte jag, och jag gillade inte utseendet ... Efter att ha läst ditt omdöme avstår jag även framgent.

femfemman sa...

Kul att få höra omdömet. Ingen höjdare alltså. Jag tycker att de ser läbbiga ut... och jag är väl långt ifrån äckelmagad.
Men att pröva en gång, det är alltid en intressant upplevelse och så blir man en erfarenhet rikare.
Just det.... Blåkulla ikväll. Shit också, missade att köpa ny kvast. den gamla lär inte hålla för mig. Så jag stannar hemma och dricker ett glas vin! Ha det gott! // anna-lena

LillaSyster sa...

Nja, jag klarar mig nog utan långhalsar=)
Tråkväder från kl 11.....suck.
Glad Påsk!

Susjos sa...

Hihi, vilka bilder på dessa långhalsar, de måste jag visa för min man, han kommer att få kväljningar, han gillar ju inga skaldjur, knappt att han äter räkor! Gissa om han rös när jag åt den goda grillade bläckfisk-armen i Malaga!

Håller mej också hemma ikväll och sippar på lite rött vin...
GLAD PÅSK!

Ditte sa...

Så snygga bilder! Och stort tack för din utförliga och tydliga beskrivning. Såg spanska långhalsar idag på Carrefour men köpte inga. Jag begrep inte vad försäljaren sa på spanska när han förklarade hur man skulle tillaga och äta dem-
Nu när jag läst ditt omdöme så var det bra att jag inte köpte med mig några- Hade inte gillat den optiska delen.
Vad synd att du avstår Blåkulla för jag är på väg. Har begärt "kvastasststans" så att det ska fungera,
Ser att den anlänt nu så jag tar en sväng.
Kanske får jag sällskap av Ama härifrån Torrevieja.
Glad Påsk-

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv sa...

Jag är totalt ovetande om vad detta är? Eller ja att det finns fick jag veta nu men och något djur från havet är det alltså. Medger att jag fått lära mig något nytt 😅

Äventyret framtiden sa...

Godmorgon denna långfredag!
Jag tog kvasten och drog iväg, träffade både Ditte och Ama där men det var trångt och nojsigt. Som på ett värre kafferep ungefär och katterna fick spinn och spann. Skönt att vara hemma igen. Vasoran/kvasten står och vilar utanför dörren och katterna har sprungit hem till sina gömmor, vilda som de är.

Långhalsar, vilket spännande inlägg! Tänkte spontant på smaken av sniglar, samma ingredienser brukar man ju använda till sådana, smör, vitlök och persilja. Men jag förstår att konsistensen är lite annorlunda när det gäller långhalsar, för sniglarna ger inte känslan av att tugga på gummiband, haha..men de går in i ugnen i sina skal med den goda röran. Kanske det kunde fungera att göra så med långhalsar också? Push med dem in i ugnen?

Du har en märklig förmåga att göra tråktorsdagen till en spännande torsdag! Tack för det!

Ama de casa sa...

Jag har sett dom där långhalsarna men har aldrig testat dom. Tror inte att jag kommer att göra det heller, det finns så mycket annat gott att tugga i sig :-)

Ha en fortsatt Glad Påsk!

christian sa...

Uschaaaalinge som man säger i Östergötland . . . :)

Eva sa...

Jag hoppas verkligen behandlingen hos fysioterapeuten gav resultat. De där långhalsarna tror jag inte jag tänker testa. Tycker faktiskt de ser jätteäckliga ut. Hitta inte din kommentar i skräpposten, men den du gav var så trevlig.
Glad Påsk än en gång!

Geddfish ♥ sa...

Såg ordet Långhalsar igår kväll hos dig och när jag sen såg bilderna stängde jag ner ;)
Inget för mig, alltså.
Du är modig som har testat och såklart, provar man inte, vet man inte.
Det där med ryggen är ett gissel, synd om dig, hoppas du får bra hjälp!
Jag har gått hos fysioterapeut, fått kortisonsprutor mm, men mitt vandrar ju. Ryggen och utmattningen är min vardag just nu.

Hanneles bokparadis sa...

blir inte hungrig

Stare Ström sa...

Det där lät ju spännande! Måste testas!

byblixtra sa...

Långhalsar kände jag inte till. Så märkliga de ser ut och de verkar ju inte vara någon kulinarisk höjdare heller.