torsdag 16 december 2021

Tråktorsdag med IT-attack?

Är ju aningen allergisk mot tomtar. Men om man gillar dom går det bra att köpa dessa blomkrukor, där tomten ligger helt utslagen redan nu;-)

Måste bara berätta om vad jag har varit med om idag. Önskar er ett gott skratt – eller inte;-)

Åkte till den lokala ICA för att veckohandla. Färsk Wasabi för 5 990 kronor hörde inte till ”villhöva”-grejorna. Men enligt Christer som ansvarar för fisk- och deliavdelningen har den färska Wasabin en rykande åtgång hos personer (läs: höjdare) som vill bjuda på något extra. Kan inte påstå att utseendet av Wasabin motsvarar priset.

Den färska Wasabin säljer som smör i solsken. Enligt Christer smakar den betydligt mera än den gröna varianten man brukar få med sushi. De två är inte ens besläktade enligt honom.
Wasabi-rötterna är mellan tio och tjugo centimeter långa. Inte ser de speciellt aptitliga ut. Hade de varit mindre i storlek hade jag trott att det var maggots.
Den lokala ICA hade även tagit hem (slemmiga) karpar. Vår julskinka är polackernas karp. Även i tyskspråkiga länder äter man karp till julen. Har bara ätit fisken en gång, och det var en gång för mycket;-) Fisken som har problem med tänderna är en havskatt.

Brämhults Clementinjuice lyser med sin frånvaro. Inte bara hos ”min” ICA utan även hos bästisen Yvonnes ICA söder om stan. Mycket skylls på pandemin, men inte importerar Brämhults clementiner från Kina????? Trodde deras juice gjordes på spanska clementiner.

Väl vid kassan informerar kassören att ”vårt system ligger nere”, så det kan ta lite tid att betala. Det gjorde det hos alla utom mig. 

Kassören hos Systembolaget varnade även han att det skulle gå trögt att betala. Det gjorde det inte. 

Ur&Penn fick också ett besök för inköp av en födelsedagspresent. Butikschefen förvarnade med jämna mellanrum att man bara kunde ta emot kontanter, då datasystemet låg nere. Drygt hälften av kunderna försvann för att ta ut kontanter i en bankomat. Endast tre kunder som hade kontanter på sig blev kvar. Hahaha:-) 

När jag lämnade butiken hade jag tjugo kronor kvar, så även jag styrde stegen mot närmaste bankomat… som var avstängd. Det visade sig att ALLA uttagsautomater var avstängda. 

Otroligt tråkigt! Undrar om det var en hackarattack. Kalix blev ju IT-hackad idag. 

Som tur var var det inga problem att använda kortet på fiket;-) För tjugo kronor hade jag inte ens fått en kopp kaffe...

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Bilderna jag lägger upp har faktiskt någonting med inlägget att göra;-) DS.

18 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Ja, de där hackerattackerna kommer mer och mer, helt säkra kan vi väl aldrig bli.
Inte mycket man får för 20 kr idag, möjligtvis ett kg potatis på vårt torg här, men sedan finns det nog inget mer i den prisklassen..hujeda mej.

Wasabi tillhör ju inte min favorit direkt, absolut inte den sorten med det priset heller...hujeda mej igen. ;)

Ha en fin kväll nu Bp.

KajsaLisa sa...

Vilket elände sen klämkäck julmusik i affärerna, det är synd om oss konsumenter :)

KajsaLisa sa...

Just det tack för länken

Geddfish ♥ sa...

Ja, det var en mängd tråkiga nyheter. Men de går väl snart över. Jag måste ha någon inkräktare, för när jag skriver så får jag rödkrull på det mesta. Har kollat inställningarna och det är bara svenska. Startat om laptopen, hjälper ej.
Usch vad tråkigt.
Bättre lycka i morgon, kanske.

LillaSyster sa...

Tur att du hade kontanter med dig jag hade fått vända hem och hämta. Trist med attacker. Wasabi är ju lite som vår pepparrot och den kostar inte skjortan. Ha en fortsatt bra kväll!

Gunnel sa...

Men du köpte väl regnbågsrom när du nu kunde spara 292 kr? Urk! Det liknar ju larver och inte ser fisken nåt aptitligare ut. Perfekt att gå i en sån butik om man behöver hålla diet. Jag blir mätt bara av att se på bilderna. Ha en trevlig torsdagskväll.

nalta norrland sa...

Kontanter är typ värdelösa och ska icke användas å plötsligt händer det 😆
Slemmig fisk och fisk med tandröta, dyra rötter men väldigt mycket mer innehåll i Don ICA butik än min 😜
Hade tänkt skriva nånting men tappade hjärnceller 😅
🤗

Ditte sa...

Tack för flera goa skratt. Nej, då inte alls en tråkig torsdag här. Och tror inte heller den var det hos dig med allt detta på en och samma dag.
Karp avstår jag. Har testat en gång. Havskatt har jag testat. Riktigt gott. Men då slapp jag se den.
Kom på, när jag läste ditt inlägg, att tänka på en fars av Jacques Tati.
Och du hade ju himla tur. Men kan tänka mig att det fanns en släng av skicklighet här bland de olika betalningsalternativen. Men det var nog ganska lokalt. Inga problem på Söder med att betala.
Hoppas det inte var en IT - attack.

Susjos sa...

Jösses, det händer grejer i Täby centrum! Dyr konstig wasabi, fula fiskar och ett måste med kontanter! Det är ju faktiskt lite läskigt vad beroende vi är av den digitala världen, vem har kontanter på sig idag, inte jag! Jag vet inte hur de nya mynten ser ut ens! Fler och fler ställen, både barer och butiker tar snart inte emot kontanter, och tänk då om det plötligt inte fungerar att betala med kort?

Ha det gott!
PS Tack för att du höll tummar och tår för mej idag, det gick vägen! ;-)

Ama de casa sa...

Jösses vilket pris på den färska wasabin! Jag fortsätter nog att hålla mig till den vanliga, gröna varianten.

En fd kollega till mig som var född och uppvuxen i Tjeckoslovakien (som det hette då) berättade dom att dom hade som tradition att äta karp på julen. Fram till att det var dags att tillaga dom så förvarades dom levande i badkaret. Lät lite läskigt tyckte jag :-)

Läskigt också med hackerattacker (om det nu var en sån som utlöste allt betalningsstrul). I och med pandemin har vi börjat använda kort för betalning mer frekvent, men har alltid kontanter också. För mig lever devisen "cash is king" i allra högsta grad.

femfemman sa...

Tokpris! Bättre med wasabi i krämform...
Kontanter är inget som jag bär på mig...ja, utom en hundralapp i mobilfodralet. För säkerhets skull. Sen är det fråga om vilken säkerhet hundra kronor kan ge...
Nog är det sårbart, vårt kontantlösa samhälle. ...

Anki sa...

Hm ... hemska tomtar ... och krångel med betalningen - ingen rolig torsdag.
Allvarligt BP - köpte du den där Wasabin till det priset - ja, jag fattar ju förstås att du knappast köpte ett kg, men ändå ...
Kontanter har jag nästan aldrig ... vet knappast hur de ser ut.

Annika sa...

Du fick mig att skratta. Igen!!
Tack för det!!
Herreminje, priset på wasabi ... dör. fast ja, jag är ju van vid sjuka priser jag med. Men ja, jösses ... ser ju nästan komiskt ut när ma ser skylten m priset, say WHAT???
Skulle ju vilja smaka en litnen bit ... om det nu är så annorlunda mot den wasabi som kommer med sushi.
Karp ja, ingen fisk jag är sugen på. Havskatt har jag ätit, nope gillar inte.

Tomtarna, sååååå fula!!!
Nej tack!!

Pratade med min syster nyss, hon hade varit ute för att leta röda julkulor till sin gran. Bara vanliga röda, det fanns ingenstans och hon var över hela stan, sa hon. Handelskedjan igen ....
utan tvekan. Precis som med din juice.

Jag hade fått lämna butiken, har aldrig cash på mig längre.
MEn ja, visst är det sårbart när systemen brakar ihop.

Ha nu en fin och bra helg!!!

Klimakteriehäxan sa...

Hade inte en aning om hur wasabi såg ut i sin "grundform". Är inte särskilt förtjust, petar den åt sidan nör jag äter sushi. Och att det kan kosta så mycket! Vilken tur att inte jag heller villhöver den!

Anni sa...

Undrar om man kan odla wasabi i Sverige, det låter ungefär lika lönsamt som saffran!?! Även hummern var ju svindyr! Lite saffransaioli kan jag i alla fall ha råd med.

Stefan Karlsson sa...

Snacka om fula fiskar :)

Jösses, det priset på färsk Wasabi får mig att fundera över de tuber med wasabi vi brukar köpa någon gång ibland. För det priset vi betalar kan det knappast vara äkta vara.

Carita Liljendahl sa...

Ja, den där it-attacken i Kalix vara inte kul.
Dock "bra" på ett sätt att vi lär oss hur sårbart samhället är idag.

Freedomtravel sa...

oj, att färsk wasabi är så dyrt är en nyhet för mig! Antagligen för att jag inte letat efter det. Men eftersom jag klarat mig utan hittills så klarar jag mig nog utan ett tag till ;)