måndag 12 juli 2021

Glad måndag

Grattis Italien:-) Foto: UEFA.

Italiens målvakt Gianluigi Donarumma utsågs till turneringens mest värdefulla spelare. Kolla hans målvaktshandskar. De har "taggar" på ovansida. Nåt helt nytt i detta mästerskap. Foto: Insider Voice.
Ja, frågan är om jag är så himla glad idag… Jag fick ju (för en gångs skull) inte som jag ville igår. England och straffsparksläggningar går helt enkelt inte ihop. Å det gjorde de inte igår heller, då Italien slog England med 4-3 (1-1) efter förlängning och straffar. Sett över hela turneringen så var det rätt lag som vann. Usch, det sved att skriva;-) 

Mål efter två minuter
Kan bara konstatera att det inte är så lyckat att göra ett tidigt ledningsmål som England lyckades med efter bara två minuter. Då har ju motståndarlaget 88 minuter plus tilläggstid på sig att kvittera eller till och med göra ett segermål. Italien nöjde sig med 1-1. Det roliga här är att Englands 1-0 gjordes av vänsterbacken Luke Shaw, och Italiens kvitteringsmål stod matchens lirare mittbacken Leonardo Bonucci för.

Det där med straffsparksläggningar
Som sagt, England och straffsparksläggningar går inte ihop. I det här fallet tycker jag dock att tränaren Gareth Southgate, som alltid ser så bister ut gjorde tre misstag som blev fatala kan man säga. Misstagen hette Rashford, Sancho och Saka. Spelare som bytts in, som knappt var uppvärmda och är 23, 21 respektive 19 år gamla. Det var helt klart ansvarslöst av ”succétränaren”. Hur tänkte han? 

Kuriosa
Gianluigi Donnarumma, till vardags Zlatans klubbkamrat i Milan utsågs som fotbolls-EMs värdefullaste spelare. Det kan jag hålla med om. Hans målvaktsspel och straffräddningar var av högsta klass. Han har förresten samma förnamn som Buffon, målvakt i det italienska landslaget och Italiens mesta landslagsspelare. En rolig sak till. Gianluigi Donnarumma är bara 22 år och kan slå det rekordet. Hans äldre bror Antonio spelar också för AC Milan, där han är reservmålvakt. 

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

14 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

GRATTIS till Italien, det är den enda gladmåndagskommentar jag kan skriva!
Men jag är glad ändå.....solsken, god mat, god dryck...

Guldkryckan sa...

Lite synd att det gick som det gick där men grattis till Italien ändå, typ ;)
Lite spelare som var mer "uppvärmda" kanske hade varit "grejen" som fått det att gå hela vägen för England, men det får vi ju aldrig veta.
Tackar för alla dina rapporter under detta mästerskap, klockrena analyser, antar jag, för jag såg inte en enda match i princip ;)
Bra jobbat Bp, ha det fint nu. :)

LillaSyster sa...

Stackars dig.....jag har ju inte sett så många minuter.....men jag blev ju så besviken på England och laserpekaren att jag gläds lite extra över Italiens vinst.... sorry!( Jag är medveten om att det inte är lagets fel med lasern)
Nu får du vila ögonen några dagar innan OS drar igång. Ha det gott!

KajsaLisa sa...

Jaha det var några som vann till slut. Dom hade ju bara en boll att leka med så jag misstänker att dom som vann fick den, säkert därför dom är så glada :)

femfemman sa...

Hade ju också hoppats på England.Förstår heller inte hur tränaren tänkte om straffläggning. Stackars killar! Borde varit de mest rutinerade som tog straffarna.Kul kuriosa! Ha det gott!

nalta norrland sa...

Vad var det jag sa... det skulle avgöras med straffar :D
Tror den där tränaren har ångrat sig flertal gånger.

Susjos sa...

Grattis till Italien, verkligen en spännande match igår, inte minst straffarna! Italiens målvakt är verkligen suverän, är han bara 22 år,otroligt!
Kul att han har samma förnamn som Buffon, han känner ju t.o.m jag igen, men så har han väl varit med ett tag?

Ha en fin måndagkväll!

Ditte sa...

Så roligt att läsa din analys.Hade också en del av dessa tanker. Båda lägen hade ju kunnat vinna. Jag tycker alltid det känns trist med straffar. Och nu dessa unga killar i Englands lag. Hur tänkte tränaren här.Vi undrade också. Så trist att de missade och blivit hånade och fått rasistiska påhopp. Riktigt bedrövligt.Fint dock att Engelska fotbollsförbunder stöttat dem.
Italiens målis har ju varit suverän i hela turneringen och laget har jobbat på bra det också.

Paula Merio sa...

Förstår att det sved i hjärteroten, det kommer säkert flera chanser säger hurtfriska Paula som är en urusel förlorare. Då gick det mycket bättre i fri-idrotten! Vad är grejen med dessa noppor på handskarna??? Ska bollen lättare fastna så den inte glider in i mååååål??

Ama de casa sa...

Jag hejade också på England... Dumt av mig! :-) Men grattis till Italien, dom var värda segern.

Han målvakten hade väl taggarna utåt då kan tro. Handskarna ser nästan lite sjukliga ut... :-D

Carita Liljendahl sa...

Aj aj... vågar knappt säga att jag hejade på Italien.
Egentligen är inget av dessa lag mina favoriter men tyckte in om då England fällde ut Danmark. Straffsparken var väl SÅDÄR motiverad... Kaxiga har dom också varit engelsmännen, men italienarna är väl bra skådisar istället :-)
Glad tisdag!

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv sa...

Sedan sitter jag här som trodde VM var över 🤣. Jaja, vad ska man säga man kan ju inte vara bäst på allt (jag och sport alltså) men nog låter det som du haft fina veckor 🙂.

christian sa...

Hoppas du var glad i måndags över att det blev en seger för fotbollen . . . att försvara en ledning efter 3 minuter och inte vilja (kunna?) spela ska inte belönas....
Italien var bästa laget under EM, det visade man även i finalen, trots alla skadade spelare

Anni sa...

RÄTT LAG VANN och jag är så imponerad av Donnarumma som med bravur fyllde Buffons stora skor!