fredag 13 november 2020

Fem en fredag: Vecka 46 – Hjälp

Hjälp tänker ni kanske nu. Det får ni gärna göra, men "enough is enough". Idag var det en sen restauranglunch (klockan 14:00) som gällde, en utmärkt sådan hos Asian BBQ Bistro. Social distansering - inget problem alls. Mycket få gäster i den luftiga restaurangen. Så proffsigt personalen höll efter både mat och bord när gästerna hade gått. Eloge! Å medan jag ändå var i farten - en cortado. Senast jag drack en cortado var utomhus i april... Medan vi betedde oss som om det var "normala" tider gjorde det väl decimerade boulegänget precis tvärtom. Gänget har spelat boule sedan i mars, nåt det aldrig gjort förut. Dessutom fortsätter de spela även om det regnar. Det har dom heller inte gjort förut. Hjälp! Det gäller att anpassa sig...


1. När behövde du senast hjälp med något?
Behöver hjälp ganska ofta om jag tänker efter. Målning av balkongen i somras, byte av dessa pyttesmå infällda lampor i badrumstaket och skåpet över handfatet, för att inte tala om allt så står högst upp i skåpen som jag inte når.

2. Inom vilket område är du den som hjälper andra?
Korrläsning och layoutförslag ibland. Utskrifter av dokument. Det är långt ifrån alla som äger en skrivare har jag märkt.

3. Vad skulle gå bättre om du inte gjorde det själv?
Matlagning och städning.

4. Brukar du ta hjälp av dina grannar?
Nej, men grannarna tar ibland hjälp av mig, bland annat med att låna en burk med krossade tomater.

5. Vad hjälpte du oftast till med hemma som liten?
Mamma var hemmafru, så hon gjorde i stort sett allt själv. Men jag drygade ut veckopengen med att klippa gräsmattan och plocka ogräs i rabatterna. Att agera mänsklig lakansträckare samt att hämta nykläckta ägg från hönsgården ingick också i arbetsuppgifterna. Nu förstår ni kanske varför jag utvecklades till asfaltbonde och bor i lägenhet med en mekanisk lakansträckare på väggen i tvättstugan;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

Det är Orsakullan som håller i ”November 30 dagar”.

PS. Det är fredagen den trettonde idag. Och då vill man inte utmana ödet, eller... Med lite fantasi får ni väl ändå medge att bilderna (kanske) har nåt med inlägget att göra. DS.

18 kommentarer:

Ditte sa...

Vad trevligt och gott med utelunch. Och asiatiskt dessutom. Härligt! Jag tycker nog att de restauranger vi besöker sköter sig himla bra och gästerna också . Och om de inte gjorde det skulle vi inte alls gå dit. Himla tist nu att det ligger ett nytt förslag om att de måste stänga så tidigt. Det är ju liksom inte Ullared med trängsel eller nattklubbar det gäller.
Kul med ert boulegäng- Men distans är det ju inte. Å andra sidan ser flera ut att vara i riskgrupperna så de kanske inte heller träffar andra. Fina bilder som absolut hat med inlägget att göra.
Ja, detta med hjälp är ju viktigt. Jag tycker jag hjälper och stöttar där det behövs och även får hjälp om jag behöver. Just nu får jag det en hel del av mina nära och av sjukvården.

Hanneles bokparadis sa...

Restaurangerna ganska tomma nu, åt igår göteborgsk fisksoppelunch med min halvbror Jan, och pralinfika i Saluhallen. Min mor jobbade sex dagar i veckan i vår affär, begriper inte hur hon hann till och med baka färskt vetebröd till fikat efter lördagsbastun.

Geddfish ♥ sa...

God lunch och kaffe!
Men det tappra boulegänget! De kryper ju inpå varandra ;) (i dessa tider).
Fredagen den 13:e har avlöpt utan mangemang och jag är inte skrockfull.
Kul inlägg!

Susjos sa...

Så kul att läsa dina svar i "fem en fredag", såklart går man gärna ut på restaurang då matlagning inte står på din lista av grejer du gillar att göra ( samma här!) det finns andra som är bättre på det, fast visst kan jag följa ett recept!
Imponerande att det spelas boule i regnet, hua! JAg har inte gått ut än idag, men måste snart vidare till jobbet!
Ha en bra helg!

LillaSyster sa...

Ja, det gäller att anpassa sig =)
Mat och kaffe ser väldigt gott ut, själv var det längesedan jag åt på restaurang. Fikat har jag gjort tre gånger under pandemin på stan med min bästa kompis, annars så försöker jag hålla mig mest hemma efter jobbet. Det är inga problem för mig att hålla mig hemma, trivs bra i trädgården =) Ha en bra helg!

nalta norrland sa...

Social distansering lär ta knäcken på flertalet krogar och restauranger, jag å Elin var å fikade idag då vi var till Lycksele (BUP) och vi var helt själva på caféet, såg att både smörgåsdisken och konditorivarorna verkade helt oplockade... inga tomma hål så att säga ;-) Elin tog kladdkaka å den var inte ens uppskuren.

Nåväl, vi var alltså de enda på hela caféet, ingen trängsel.
Baristan sa att det knappt var folk på stan... covid19 har ju bekräftats på både skolor och företag.

Emma, Sol som sol? sa...

Såg attans gott ut!
Kul (!) att de fortfarande leker med de stora kulorna på gården. Det är nog många grannar som upptäckt varandra det senaste året.

Inte för att jag hämtade ägg men det andra gjorde jag med som liten och jag är inte mycket till asfaltbonde. Och hjälp ber jag inte om i första taget, kan bäst själv. 😁😜

Kina sa...

Härligt med en utelunch ibland. Det måste man faktiskt unna sig ibland om man inte ska bli eremit! Så tycker jag att det känns-. Och jag tycker som du, att många restauranger tar sitt ansvar på ett bra sätt. Ha det bra!

Mrs Calloway sa...

sträcka lakan, ja. det var en ständigt återkommande plåga. matlagning och städning skulle jag gärna ackordera ut. nej, skrivare är det inte alla som har

Anki sa...

Det är ett tufft gäng, de där som spelar boule!
Maten ser fantastisk ut!

Ama de casa sa...

Maten såg väldans god ut! Fast enligt spanska mått är klockan 14 en ganska normal lunchtid :-)

Dom är verkligen tappra, boulespelarna. Om vi hade en petancaträff bestämd och det regnade, ja då skulle den nog bli framflyttad. Inte för att det har hänt, men det skulle ju kunna bli så nån dag.

Anders brukar lägga godsaker (ostkrokar, choklad, kakor...) ovanpå köksskåpen dit jag inte når. Fast det finns ju stolar... ;-)

Guldkryckan sa...

Vi fick ju ställa in vårt deltagande i en födelsedagsmiddag igår, likaså idag då det var tänkt ett litet firande.
(Covid-19 har slagit till på kneget ju och de 11 som testat sig får inget svar förrän på måndag, ett konstaterat fall än så länge)
Men såklart man måste kunna ta en lunch när det ändå fungerar med distansen mellan gästerna.

Skrivare där ja, har allt som oftast funnit att många skriver ut på kneget istället för att köpa en själva, jag menar, de kostar ju bara några hundralappar.
Underligt åtminstone i min värld.

Mekanisk lakansträckare? En nyhet för mig faktiskt, har aldrig sett något sådant i våra tvättstugor oavsett var vi bott...får nog googla lite ;)

Ha det bäst Bp.

Herr Nilssons Fru sa...

Mums den där rätten såg väldigt god ut. Skönt det fortfarande går att äta ute med distans att både människor och restaurangerna tar sitt ansvar så smittan hålls borta.
Det är kul de här med nya vanor, som dina grannar spelar Boule i ur och skur. Trots distans nu verkar människor ändå kommit varandra närmre och tar vara på varandra på ett eller annat sätt. De e fint.
Oh jag har inte varit med på fem en fredag på några veckor nu.
Men visst behöver man hjälp ibland och ibland får man hjälpa.
Jag skulle också vara glad och tycka det blev bättre om någon annan lagade mat och städade varje dag. Festmaten den kunde jag ta hand om 😊 de e roligare.
Kramiz o tack för din omtanke.

Klimakteriehäxan sa...

Känner igen mig i hela ditt svar på fråga fem, med en skillnad: jag fick inte betalt ... Jag har också hittat en krog med utmäkrt och faktiskt billig asiatisk mat där det i princip alltid är tomt, vilket ju är suveränt i dessa tider.
Att ha krossade tomater hemma är verkligen ett måste, jag har också så att jag kan låna ut om nån skulle behöva!
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2015/09/krossade-tomater-och-tisdagstema.html

Christian sa...

Ja är det nåt positivt med co.. så är det väl att msk tar vara på varandra på ett finare sätt typ dina boulare....ända in i kaklet!
Den där maten ser läskande ut, men vad är en "cortado"?

Ha en bra helg :)

Paula sa...

Tvärtom, nu blir jag förvånad, har du alltså vuxit upp i villa med rabatter och höns. Och lämnat det livet, frivilligt???
Jag har gjort tvärtom-resan...så då är det förstås möjligt, "ler". Jag skulle gärna anlita någon för städning, ännu är det ekonomiskt svårt men ska bli bättre om ett år, då kanske! Lakansträckare minns jag inte men mamma som jämnt stickade skulle ha hjälp med att nysta garn, där stod jag tills armarna höll på att gå av...ler
Jag har ingen skrivare längre, använde den så lite att bläcket alltid hade torkat eller tagit slut , men det fungerade iaf sällan, så jag ruttnade på det. Nu går jag till biblan om jag behöver skriva ut nåt

Bokdamen sa...

Fick kolla upp cortado- ser lite ut som cappuccino men förmodar att det är någon skillnad i smaken? Cappuccino dricker jag ibland, annars temänniska;) sträckning av lakan ja det har jag hjälpt till med otaliga gånger, minnet svek mig lite när jag skrev mitt svar men det är ju några år sen jag var liten ;)

Carita Liljendahl sa...

Matlagning och städning gäller nog också för mig - att det skulle gå bättre om nån annan gjorde det - fastän jag inte skrev om matlagningen. Städningen lade jag till efteråt i mitt inlägg och baka är jag rätt kass på :-)
Min mamma var också hemmafru - så jag har inte många minnen av att jag skulle ha hjälpt till med så mycket. Hade man fått göra det hade man ju också lärt sig mycket.