fredag 22 maj 2020

Fem en fredag: Vecka 21- Ljud


Ljudlös gymnastik på innergården.


Här ser kvinnan ut som om hon hon siktade på en hare med ett gevär. Inget skott brann av, alltså var det ytterligare en ljudlös gymnastikövning.


Klämdag idag. Alltså intogs ett av borden på innergården av yngre förmågor. Ljud i form av glada skratt hördes ofta.

1. Vad har du för ringsignal på din telefon?
Förut hade jag ringsignalen till tv-serien 24, men då hörde jag aldrig när mobilen ringde. Nu har jag signalen ”Gammal telefon” satt på högsta volym.

2. Vilket är ditt favoritljud?
Regn som smattrar på balkongräcket är bästa insomningsmedlet liksom skvalpande vågor vid Medelhavet. "Rytmisk" trafik från motorvägen några kilometer bort är inte heller helt fel.

3. Vilket ljud gör dig tokig?
Tjuvlarm på bilar som utlösts av misstag, skrapande bestick på en tallrik, ihållande hundskall.

4. Vad kan du höra just nu?
Fläkten från laptopstället.

5. Vad lyssnar du helst på (musik, poddar, radio, etc.)?
Lyssnar sällan på musik och radio. Har aldrig lyssnat på en podd, så…

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

19 kommentarer:

Paula sa...

Tack BP, då är jag inte ensam i universum om att aldrig ha lyssnat på en podd! Jag är inte så intresserad av folk som tillsammans dividerar om diverse ämnen, jag vill nog hellre delta i diskussioner själv. Hundskall kan man bli tokig av, på ett ställe där vi bodde i ett torp hade grannen en hund i band ute på tomten hela dagarna. Det var en jakthund och den skällde oavbrutet. Själva åkte de till jobbet o slapp lyssna...
Damen som gympar trodde jag hade ramla omkull...

Hanneles bokparadis sa...

har nog aldrig varit vid Medelhavet... men idag skvalpade det rejält i sonens segelbåt 11 m/s men han bjöd på god lunch, vi la till på en ö.

LillaSyster sa...

Det där bordet på innergården används flitigt! Yoga på gräsmattan, men imorgon kommer det nog att vara tomt- de hotar ju med regn. Regn behövs men det kunde väl väntat till efter helgen. Ha det gott!

Geddfish ♥ sa...

Ja, detta med ljud. Människor är olika känsliga. Förr ville jag gärna ha radion på, numera sällan. Har lyssnat på två poddar, en mest för ordningens skull, inget fan av sånt. Ljudböcker är ett måste pga min syn.

Men visst finns det behagliga ljud! Regn som smattrar på fönstret, fågelkvitter, vågornas skvalp...

Jag har också yogat bredvid husvagnen, men denna såg ut att ramla ;)

Musikanta sa...

Eftersom jag hör ganska dåligt lyssnar jag alltid på TV-program på datorn. Där får man ju text även till svenska program. Sveriges Radio har många fina poddar som jag brukar lyssna till när jag är ute och promenerar som t.ex. Språket.
Jag glömmer heller aldrig vågskvalpet från Medelhavet när jag bodde med familjen i ett hus nära stranden i Menton en sommar när jag var ung.
Ingrid

Ditte sa...

Kul med bilderna från er innergård och om det är ljudlöst eller trevliga ljus så är det ju ok. Och vi bor ju i en storstad och det innebär ju en del ljud. Vare sig man vill eller inte.
Kul att läsa dina svar. Funderade lite på hur jag skulle svara.
Vad gäller ringsignal så har jag också den.
Favortitljuden instämmer jag i men undantaget det som kan höras från motorvägen.
Även 3:an stämmer bra på mig. Plus att jag har svårt för om någon "låter" vid matbordet.
Vad gäller 5:an så stämmer det inte med hur jag skulle svarat. Lyssnar mycket på P1 och en hel del på musik. Poddar lyssnar jag på enstaka gånger men jag har alltid en ljudbok i lurarna . Ja, en mer fysisk bok finns parallellt.

Mrs Calloway sa...

regnsmatter kan vara väldigt trevligt. koltrasten låter också bra och ljudet av vågor och suset av gran och tall. jag glömmer bort poddar. lyssnar hellre på helt vanliga gamla P1

Emma, Sol som sol? sa...

Så kul att innergården fortsätter att brukas på olika sätt! Få barn, dock.

Ljud är verkligen svårt. Är uppvuxen i en familj på fem personer så det är klart att det var mycket ljud. Mannen min är dock ljudkänslig, hyperkänslig, mot ljud. Ja, om deti te är han själv på ett eller annat sätt producerar dem för då är det ju ok. Konstigt, va. Skulle jag producera samma skuller det vara en helt annan sak.

Regn som smattrar mot rutan när man ska sova, det är mysigt.

Susjos sa...

Full fart på er innergård, mysigt!
"Gammal telefon" ringsignal har min man också på sin mobil. ;-)
Hundskall blev vi lite tokiga på när vi bodde i radhuset och grannen hade två rottweilers som skällde så fort någon gick förbi , det var inte kul.
Du är inte ensam om att inte har lyssnat på en podd, det har inte jag heller, hör för dåligt...
Ha det gott!

Anki sa...

Ständigt något som händer där på din gård ... och det är ju bra, för tänk så trist om inte några människor syntes till där!
Regnet som smattrar på husbilens tak - eller på tältet på den tiden man tältade är ett härligt sövande ljud - och hästar som tuggar sitt hö! Såå rofyllt!

Ama de casa sa...

Damen som gympar tyckte jag först hade en flytväst på sig :-)

Ett ljud som jag verkligen avskyr är min tinnitus. Låter som en av dom högsta tonerna på gamla tidens testbilder om du minns. Oerhört irriterande... Och just nu håller jag på att bli toookig på duvorna som ho-ho-hooo-ar nåt vansinnigt.

Koltrastens vackra sång hör dock till favoritljuden, fast den hör jag sällan här :-)

Klimakteriehäxan sa...

Håller verkligen med om regnsmatter och vågskvalp som perfekt insomningsmedel! Felaktigt utlösta billarm har jag också plågats av, men nu var det (peppar peppar) riktigt länge sen.

Klimakteriehäxan sa...

PS jag TÄNKER att jag ska lyssna på nån podd ... men det har inte blivit av för mig heller ...

tanthuset.blogg.se sa...

Här är en till som aldrig lyssnat på en podd....visste knappt vad det var :D
Bestick som skrapar och gnisslar mot en tallrik är öronskärande!!! Huvva, så hemskt!
Tror vi har samma ringsignal på telefonen, den hör man!!
Å lika härligt som vanligt på er innergård tycker jag :)
Hoppas solen skiner på dig idag, här är det ömsom vin o vatten men oj vad det blåser!! Ha det gott <3

Guldkryckan sa...

Jo, det är allt underligt med alla dessa billarm som går igång i tid och otid, man reagerar ju inte ens längre vilket väl borde vara åtminstone ett skäl till att ordna till det med "känsligheten" på dessa billarm.
Fast nu har jag ju ingen bil alls, kanske man reagerar mer om man har en sådan där fyrhjuling?
Något jag stör mig på dock i ljudväg är nog mera lekande barn, har nog av det på kneget, inget fel på det och ganska trevligt DÄR, men jag har ett dagis längst ner i mitt residens på hemmaplan...det fönstret öppnar jag knappt numera....yrkesskada?

En och annan podd har man väl lyssnat på en gång i tiden, ja, fortfarande ibland men är mera inne på youtube, är väl en slags podd det med egentligen men kallas väl vlogg då?

Musik blir det inte så mycket numera förutom till och från jobbet...fast jag är ju en periodare på det området när jag tänker efter.

Tillönskar dig en superb lördag Bp....ha det bäst.

Karoleen sa...

Vågskvalp är fantastiskt! Jag gillar även havets brus, vid storm. Sorber aldrig så bra som jag sov i svärföräldrarnas husbil på Gotland några meter från havet vid total storm! Häftigt!

Bokdamen sa...

Vågskvalp och vatten i stort betyder mycket för mig. Bor dock inte nära hav men har ett vattendrag relativt nära. Det är rofyllt att promenera och se ut över det. Men det där med ljud är intressant, det kan ju också bli ”jobbigt” med sånt som känns rofyllt. Tänker bl a på tystnad. Tror det handlar om balans, olika dagar, stunder, perioder i livet, iaf är det så för mig. :) Ha en bra helg!

nalta norrland sa...

Mycket liv och rörelse på Er innergård.
Kul att det syns att fler bor i huset... även om man inte umgås kan det vara roligt att studera andra människor.

Ljud ja... är tidvis ljudkänslig å mår rent av illa då vissa ljud blir för påträngande, höga.

Någon Podd har jag aldrig lyssnat på.

Mitt inlägg idag är långt... väldigt långt.

Anni sa...

Ytterligare en som aldrig lyssnat på podd här! Vi blir ju ett helt gäng tack vare dig ;-)
Vågskvalp och regnsmatter håller jag med om, så sköna ljud!
Som ringsignal på mobilen har jag Springsteens intro till Badlands (och Thunder Road som sms-signal). En av sönerna fick höra den på gymmet en gång och såg sig undrande omkring för att se om jag var där ...
Återigen härligt att se hur flitigt din innergård utnyttjas!