torsdag 13 februari 2020

Tråktorsdag med varning för långt inlägg


Det är mycket man kan lära sig av ett kvitto som slängts på marken;-)En "icke söt försmak" av vad man kan äta imorgon på Alla Hjärtans Dag.

Hoppas ni inte har alltför höga förväntningar på det ”positiva inlägget” jag utlovade igår. För då blir ni nog besvikna;-) Inlägget handlar nämligen om min ”dom” om boken ” Styr din plog över de dödas ben” skriven av nobelpristagaren Olga Tokarczuk. Inte trodde jag för en vecka sedan (läs här) att jag skulle läsa alla 259 sidor, men det gjorde jag faktiskt. Fick inte ens plåga mig själv;-)

Salig blandning
Boken innehåller en salig blandning av ”karaktärer”, både två-, fyr-, sex- och åttabenta - en ogift, excentrisk kvinnlig huvudkaraktär i pensionsålder, hundar, rådjur, vildsvin, fladdermöss, rävar, baggar, och så svampar. Då jag nästan uteslutande läser deckare så kvalade boken med sina fyra mord och ett antal tjuvskjutna djur in i genren spänningsromaner. Det har jag bestämt;-)

Horoskop
Huvudkaraktären Janina är en äkta djur- och naturvän, vegetarian (förstås) och bor i en gudsförgäten håla i bergen i Polen ett stenkast från tjeckiska gränsen. Hennes svammel om astrologi, horoskop och planeternas inflytande på jordelivet är dock helt ovidkommande för handlingen enligt mig.

Översättning
Originalversionen av boken är skriven på polska. Olga Tokarczuk och översättaren Jan Henrik Swahn har känt varandra i 20 år, och det märks. Översättningen är mycket bra, men ”ovanlig”. Här blandas talspråk för att inte säga ”bloggspråk” med högtravande ord som atrofiering, intervenera, efemerider, atavistisk, apoptos med mera. Googla, så får ni ”översättningen”. Och dessa omotiverade versaler mitt i meningar var väldigt irriterande.

Varför jag gillade boken
Hade jag bott granne med Janina hade jag troligen blivit vansinnig. Ändå känner jag delvis igen mig i henne, bland annat när hon alltid lyckas öppna munnen vid det mest olämpliga tillfällen; eller när hon envist följer en idé/plan utan att låta sig avskräckas – och lyckas komma undan med det; eller när hon ger människor, djur och sin bil egna ”smeknamn”. Janina är en speciell och excentrisk karaktär. Och den sortens människor bör vi vara rädda om tycker jag. Det finns nämligen inte så många exemplar av den sorten. Det är kanske därför jag gillade boken...

Om ni har orkat läsa så här långt tror jag att fler av er är totalt uttråkade. Så inlägget kvalar in på KajsaLisas Tråktorsdag. Men jag tror att en av mina bloggvänner blev aningen intresserad av boken. Ni får gärna gissa vem? Imorgon ska jag faktiskt skicka boken iväg till bloggkompisen;-)

PS. Bilderna har inte ett dugg med inlägget att göra;-) DS.

17 kommentarer:

Susjos sa...

Vilket roligt inlägg, det var ju spännande att läsa din recension av boken, så kul att du gillade den!
Men tyvärr vet jag inte vem du tänker skicka boken till?
Tack för fina kommentarer i min blogg, du lyser upp min dag!
Kram

Guldkryckan sa...

Janina låter som människor kunde vara förr innan "pk" fick sitt namn och alla helt plötsligt skulle tycka likadant eller göra likadant för att få bli accepterade...lite min fria tolkning då...väldigt fria till och med kanske ;)
Men det har blivit knepigt att komma med åsikter för många tycks det...rädslan för att bli "straffad" är för stor...speciellt bland folk som syns i tv och tycker saker.

Jaja...det är som det vill med det.
Nog inte min typ av bok men det så klart..du läste ut den trots din skepticism innan...då måste det väl vara något bra.

Ha det gott Bp

nalta norrland sa...

Så... en nobelprisvinnare som levererar :)
Tycker inte Ditt blogginlägg kvalar in på Tråktorsdag utan det var mycket intressant.

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Hmm det här låter ju faktiskt som en bok jag skulle kunna läsa. Jag har lite fått för mig att Nobelböcker ska man hålla sig borta ifrån, kan bero på att man "tvingats" läsa böcker som "Krogen" och "Röda rummet" som student ;D. Men det här låter spännande :).

Geddfish ♥ sa...

Lite annorlunda och spännande! Jag ryggar lite för nobelpristagare, men det är bara en fördom, tänker jag.

Jag följer lite Årstafrun Märta Helena Reenstjierna: Hennes dagbok skrevs i början på 1800-talet och hon använde sig av versaler mitt inne i texten, ungefär som tyskan gör på substantiv. Intressant läsning.
Nej, jag kan inte räkna ut vem du skickar boken till.

Ditte sa...

Intressant och väldigt givande recension. Jag har boken men gjorde ett stopp efter 30 sidor. Kände att detta var knepigt. Jag brukar inte ge upp men gjorde det. Hade andra, i mitt tycke, mer lockande böcker på tur. Men efter att ha läst din recension så ska jag nog ge boken en ny chans när jag kommer hem-
Kanske är det Paula som ska läsa boken. Tycker själv det var en bra gissning.
Och inte kvalade du in i första omgången till tråktorsdag...Inte alls.

KajsaLisa sa...

Starkt jobbat med TråkTorsdagen och tack för länken :)

Anki sa...

Inte det minsta tråkigt! Blev faktiskt riktigt inspirerad av din recension ... den var inte alls vad jag förväntade mig!
Önskar dig en fin Alla Hjärtans Dag!

Ama de casa sa...

Oj! Det var oväntat i din blogg. Jag klarade mig genom hela inlägget utan att bli ett dugg uttråkad, men lite besviken ändå att det positiva inte gällde dig själv och dina smärtor, det var en positiv vändning där jag hade hoppats på...

Jag tror som Ditte (utan att först ha sett hennes svar) att du tänker skicka boken till Paula :-)

Ha en fin Alla Hjärtans dag!

PS: Måste man varna för långa inlägg? Då är det bäst att jag skriver in den varningen i min header... ;-)

Karin Eklund sa...

Tack för trevligt, roligt inlägg.
Ibland blir man förvånad över sig själv när man inser att man visst tyckte om något (bok) som man har varit på det klara med att man inte skulle göra.
Där sitter man med förvåningens finger i häpnadens mun och så skäms man nästan lite för fördomen man hade haft, innan man kastar sig in i händelserna igen med liv och lust.
Nu ska jag leta upp boken!
Ha det bra BP!

Klimakteriehäxan sa...

Har lyssnat på boken som radioföljetong. Blev inte överförtjust. Tycker upplösningen var väldigt "ofyndig" - no spoiler ... Och irriterades som du av det där med astrologi etc. Blir nog ingen mer bok av Olga för min del, så Nobelpristagare hon är.

Emma, Sol som sol? sa...

Alltså fy vad äckligt med röd pasta!

Mia Halvarsson sa...

Mä!!!! Det är nog första gången jag läser en bra recension av den boken....bra så :) Men det är ju alltid kul att läsa olika åsikter om böcker fast innehåller den mord så är det alltid intressant ;)

LillaSyster sa...

Mycket pynt för en endaste dag. Tack för kramen =)

Paula sa...

En mycket bra sammanfattning av boken. Jag tyckte den var lite fabelaktig, minns hur min mamma läste fabler för mig som barn. Men mycket är knepigt, något som brukar utmärka alla Nobelförfattare tycker jag. Många som vunnit priset har jag inte lyckats läsa överhuvudtaget. Så ser man det så är hon ändå "lättläst". Men nu är världen full av böcker, o man hinner under sitt liv bara läsa en bråkdel så hon får nog ingen ny chans av mig...tror jag!

Annette sa...

Vilken fantastisk recension! Jag måste också läsa den här boken, den låter ju både spännande och annorlunda. Och som det verkar många ord att googla :)

Anni sa...

Boken ligger här bredvid mig, önskade mig den i julklapp. Dags att läsa den nu i väntan på Smirnoffs tredje!
Den där pastan hade jag gärna provat. Kul variant!