torsdag 6 februari 2020

Senast lästa bok och en ”schweizerost”

Tror jag kan kombinera dagens tema som Orsakullan valt ”Senast lästa bok” med KajsaLisas ”Tråktorsdag”.

En tegelsten

Som ni vet älskar jag böcker som är tegelstenar. Boken jag avslutade igår är just en sådan med sina 558 sidor. Boken heter ”Kastanjemannen” och är skriven av en för mig helt ny dansk författarbekantskap Søren Sveistrup. Kan varmt rekommendera deckaren som är ”helt omöjlig att släppa” enligt Göteborgs-Posten. Instämmer helt.

Olga Tokarczuk – ”Styr din plog över dödas ben”

Har inte kommit till sida 34 än, men det finns många "konstiga" teckningar i boken. Om de är relevanta, vet jag inte än.

Idag började jag med Olga Tokarczuks bok som jag berättade om igår. Har bara läst 27 sidor, som i och för sig inte var direkt tråkiga, men gjorde mig vansinnig ändå. Mitt tränade och delvis arbetsskadade öga retade sig nåt så fruktansvärt på ord mitt i meningar som författaren valde att skriva med versal. Undrade också vad olika planeter har med handlingen att göra. Men hon är ju nobelpristagare, så jag antar att det är jag som är dum.

Bonusbild

Kan inte låta bli att visa er en bild som de flesta av er troligen tycker är tråkig. ”Grunkorna” är ju gråa;-) När jag såg cylindrarna som ser ut som schweizerostar igår frågade jag killarna som stod bredvid vad det var för nåt. Det självklara svaret för dom - inte för mig - var ”ackumulatortankar”. Jaha, då vet jag och nu även ni det;-)

Det är Orsakullan som håller i ”Februari 29 dagar”.

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

14 kommentarer:

Ditte sa...

Vad gäller Olga Tokarczuks bok har jag inte lyckats komma igen om den. Men ibland undrar jag över valet av Nobelpristagare. Kanske är det så att de som väljer ut dessa pristagare och sitter i Svenska Akademin vill stödja de författare som inte säljs så bra. För vad gäller många av de som bestämmer så är det inte direkt många böcker de själva säljer. Om man säger så. Undantag kanske är Sara Danius och Kerstin Ekman.
Tack för tipset om Kastanjemannen. Ska se när jag kommer hem om jag får tag på den. Verkar riktigt bra.
Hade ingen aning om vad en ackumulatortork är. Men nu vet jag. Ny kunskap även idag alltså. Tack!

Vad gäller tråktorsdag på passar ju Tokarczuks bok där. Tycekr jag.

KajsaLisa sa...

Det hade aldrig godkänts ifall hon inte fått nobellpriset. Finns det någon särskrivningsnobelpristagare också som särskriver av konstnärliga skäl?
Har ingen uppfattning om akumulatortankar, men dom här tillhör nog dom tråkigare varianterna, tack för länken.

Geddfish ♥ sa...

Inga böcker som jag klarar av, ser jag. Nej, jag är inte så bevandrad. Och versaler och särskrivningar slipper jag ju när jag boklyssnar ;)

Jag brukar se TV-programmet Go´kväll och Gör om mig, på torsdagar. Idag tänkte jag på dig. Det var en Lisa, som var grafisk designer, som ville förnya sin stil med tanke på jobbet och hon blev verkligen häftig. Det finns på SVTPlay ifall du har lust att kolla.

Mia Halvarsson sa...

Inte är du dum heller, jag vet ingen mer än Svenska Akademin som tycker pristagarna är värda att läsa! Jag ämnar inte ens försöka :D Däremot kan jag tänka mig "Kastanjemannen" även om den kommer att ta tid, jag läser så långsamt.
Jaha, det är så där ackumulatortankar ser ut! Kan ju vara bra att veta ;)
Ha det fint, BP :)

Susjos sa...

Kastanjemannen verkar vara en spännande bok, tack för tipset!
Nobelpristagarens bok kommer jag inte att läsa.
Nu vet jag också vad en ackumulatortank är, tack för länken, så kul ser den inte ut!

Svar: Jo, landstinget har ett litet bidrag som jag kan få enligt audionomen, om försäkringskassan av någon anledning inte skulle vilja betala för dessa hörhjälpmedel, vi får se hur det hela löser sig!

Hannas krypin sa...

Jag vet inte om det är speciell typ av människor som kan uppskatta de här författarna som blir nobelpristagare. Jag gör det iallafall inte. Men det beror kanske mest på vilken bok det är. Jag vill helst läsa lättsmälta historier där jag inte behöver tänka så mycket. Kastanjemannen kanske jag skulle läsa iallafall. Den andra boken hoppar jag.

Anki sa...

Jag gillar också tegelstensböcker, men inte deckare :) Tror inte jag skulle gilla den där Olgas bok heller ... verkar som en jobbig bok. Jag tror inte för ett ögonblick att du är dum - bara så du vet!
Svar: Tack BP! Haha … ”Mellanmål i hästfabriken” – det låter nästan lite makabert! Är det där de gör hamburgerkött kanske?
Ja, vägen låg i skuggan, så det var nog orsaken att snön låg kvar där.

Ama de casa sa...

Som sagt... Dylan är den ende nobelpristagaren i litteratur som jag är bekant med, och så kommer det med största sannolikhet att fortsätta vara :-)

Hade ingen aning om att det fanns ackumulatortankar eller hur dom ser ut. Tryckte på länken och dom röda som fanns där var åtminstone lite mindre tråkiga :-) Fast vad det riktigt är vet jag fortfarande inte, orkade inte läsa mer än lite i början :-D

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Boken låter onekligen spännande :D. Det är något alldeles extra det där med att läsa böcker man gillar. Jag får väl erkänna att tegelstenar tilltar mig också :D.

nalta norrland sa...

Hittills har jag aldrig läst en nobelpristagare som skrivit en bok jag gillar eller ens orkat läsa... blir lite osäker faktiskt för kanske har jag läst nån bok ändå 🤔❓ det är ju lite oklart just nu vilka som fått Nobelpriset 😜

svar Jag tror det är mitt dåliga samvete som spökar 😔
Att jag känner mig värdelös som måste ha hjälp då jag ändå hår hemma hela dagar å att J jobbar å när han typ är ledig ska han serva mig 🙁

Monica sa...

Föredrar kiosklitteratur framför Nobelpristagare;-)
Lite sol är ju aldrig fel och skön värme har ni ju
i pensiokuvösen.
Ett vakande öga är ju aldrig fel i dagens samhälle
här i bushen håller vi koll på varandras egendom.
Morgondagens viner nej föredrar dom som har några
år på nacken, bilen var söt men för tjejig för min
smak.
Det har varit en lång jobbig vecka men nu tar vi
ledigt ett par dagar.
Ha en skön helg:-)

Carita Liljendahl sa...

Romaner med illustrationer, inte SÅ vanligt, men kul idé.
Och understreckade ord!
Jag gillar också tegelstenar men ska nog börja läsa lugnare böcker nu än Keplers övervåld... har inte klarat av att läsa Lazarus slut....

Emma, Sol som sol? sa...

Om boken är bra får det mer än gärna vara en tegelsten, det skrämmer mig inte. Det skrämmer mig mer om den är dålig, slöseri på tid och resurser. Stackars träd, liksom!

Husbilen-Ellen sa...

Nya böcker för mig och jag kunde heller inte gissat på att det var ackumulatortankar. Ha dé gott!