onsdag 10 januari 2018

”Ordet är fritt, men behöver du säga allt du tänker?”
Det är Eva som presenterade boken ”Ordet är fritt, men behöver du säga allt du tänker?” häromdagen.

Vad boken handlar om
Boken handlar om näthat i serieform. Dagligen utdelas hot och kränkningar som utanför internet vore otänkbara. Plötsligt har så mycket blivit accepterat som annars inte är det. Toleranströskeln har blivit märkligt låg - att kränka, förnedra och att lämna ut personliga detaljer. I serieboken delar några av Sveriges mest kända serietecknare och författare med sig av sina berättelser om näthat – och sina strategier att hantera det. (Texten är tagen från Mediekunskap.)

Boken ges ut av Statens Medieråd och förlaget Kartago. Serieboken kan laddas ner gratis på Statens medieråds hemsida och är tänkt att användas i skolan (Åk 7-9) inom ramen för regeringsuppdraget ”No hate”, som bland annat verkar för att förebygga sexism och hatyttringar.

Boken kan kostnadsfritt laddas ner här.

Glad
Efter att ha skummat genom boken kan jag återigen konstatera att jag är glad för att jag

- inte har Facebook
- inte twittrar/snapchattar
- har högkvalitativa, ”medelålders” läsare
- inte ens skriver ut f*n på bloggen…

PS. Observera att bilderna är urklipp från boken och tagna ur sitt sammanhang. Och då jag precis har lärt mig att ordet visserligen är fritt, men jag inte behöver säga allt jag tänker så låter jag bli;-) DS.

14 kommentarer:

Ama de casa sa...

I och för sig har jag FB, men är sällan där. Bloggarna räcker så gott för mig, så twitter/instagram och allt vad där är, det "orkar" jag inte med.

Sen håller jag med dig om att det är skönt att ha högkvalitativa, ”medelålders” läsare - har sluppit näthat (och heller inte näthatat själv ;-) ).

Jag tror dock att jag kan ha brustit ut i en svordom nån gång ibland på bloggen... Eller förresten - det var nog Bruce :-D

Eva Trillian sa...

:) Du kom ihåg - alldeles själv :) Bra att den sprids! Det finns mycket matnyttigt i den - för alla!
Tack för länken *tummenuppar*

Ditte sa...

Tankeöverföring här! Tack för detta inlägg. Jag hoppar mitt men har laddat ner skriften.
Jag läste också Evas inlägg, tänkte till och blev berörd. Har just en god vän som både på Facebook och på en blogg blivit tämligen uthängd.(Därav mitt inlägg om "Att vara en lort"- vänskap- för ett tag sedan.)

Detta och hur illa en del beter si, där man sitter bakom en skärm, är så viktigt att sprida. Och de skriver och sårar andra är människor som sällan skulle våga stå för det de skrivit ocm det gällt ansikte mot ansikte

"Ansiktsboken" har jag inte, men har tillgång till den och vet att mycket trist skrivs och sprids där.

Har läsare i åldrarna 20- 90 år och är glad för att jag hitintills sluppit rena dumheter och näthat.

Svordomar har nog inte heller förekommit i några inlägg. Men jag behärskar dock konsten...

Susjos sa...

Usch, inte kul alls! Så bra att den här boken kommer att användas i skolorna. Jag brukar vara försiktig med vad jag skriver på Facebook , men blev utsatt när jag skrev om min matförgiftning på en restaurang i Sollentuna för ett par år sedan. Nu aktar jag mej noga, och gör inte inlägg så ofta. :-)

Tony sa...

Intressant och kul.

Anki sa...

Bra att det nu finns en bok om detta och som är ämnat för skolorna - den behövs säkert! Tack för länken - har laddat ner den och ska läsa den sedan.
Jag finns på fb, men är sällan där. Instagram är inte heller något för mig - tacka vet jag bloggvärlden :)
Tack för dina kloka ord hos mig.

Hanna sa...

Det låter som en väldigt viktig bok!

nalta norrland sa...

Boken låter ju faktiskt nödvändig då många unga i åldern 9 till 25 ja säkert mångdubbelt fler i åldern 25 till 90 verkar leva sitt liv på "nätet" för lite känns det ibland som om man icke har facebook är man konstig... dessutom blir dem som icke har Internet utanför och bortglömda många gånger, såg på Nyheterna att många i åldern 65 - 90 inte fick den info som de borde få just för att de ej hade Internet.

Svår gör jag i min blogg ;-) troligtvis kan jag nog göra det även i mina kommentarer.

Monica sa...

Är så tacksam att jag var ung innan mobil mm
nu kan man ju inte peta sej i näsan utan att
bli filmad en otäck utveckling som förstör många liv.
Det är nog inte så lätt att åtgärda när det gått
så lång som det gjort nu.
Tyvärr håller man på att knapra i kanterna på det fria
ordet även om saker inte är helt rumsrena bör dom tas upp
och pratas om.

Biggeros sa...

Det är tydligt att näthat, sextrakasserier och mobbing har tagit över i modern tid. Jag har visserligen både FB och IG. FB används som en mediakanal föŕ min blogg. Skriver sällan på FB. IG använder jag mer för att visa bilder=) Det är ändå märkligt hur mycket tid/vecka som man spenderar på internet.....
Man behöver inte yttra om allt vad man tänker på.

Steve sa...

Jag är oxå glad för att jag har har högkvalitativa, ”medelålders” läsare.
Jag har blivit näthatad, då av en medelålders företrädare för en stor internationell organisation. Den företrädaren tyckte sig vara mycket högkvalitativ då han såg sig som stående över människor med en skiljaktig mening.

Annette sa...

Jag har visserligen FB, men har det mest för att läsa nyhetsartiklar som jag prenumererar på i mitt flöde. Men varken på Instagram (som jag använder ganska mycket, särskilt för att byta boktips) eller Facebook har jag någonsin varit utsatt för eller sett vänner drabbas av näthat, tack och lov. Däremot ser jag ju i kommentarsflöden när avsändaren kan vara anonym, att hatet flödar. Eller i kändisflöden på Instagram. Sorgligt. En hel del människor går antagligen omkring och är bittra över att deras liv ser ut som det gör, och måste slå ned på andra. Och ibland handlar det nog om att vissa blir så uppröra över något, men saknar ord att uttrycka det, då blir det helt fel.

Tack för boktipset, och tack till Eva också, den boken skall jag lägga på minnet.

FREEDOMtravel sa...

Vi har en näthatare som trakasserar oss kontinuerligt. Han (ja vi tror att det är en han) skriver ca en gång i månaden och har gjort så sedan 2913 (när vi köpte husbåten). Kommentarerna går inte att spåra eftersom han gömmer sig bakom en amerikansk vpn-klient. I början handlade det om att vi byggde båten fel. Nu handlar det om allt från att vi har fula kläder och skriver dåligt till att vi borde dränka oss med cement runt fötterna. Han försöker oxå anmäla oss till olika instanser som han hoppas att vi har något otalt med. Han har ringt Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Radiotjänst och tipsat dem om att vi troligtvis gör något fel som de bör kolla upp (ingen av dem har hittat något fel dock). Han har även överklagat vårt bygglov och ringt mitt jobb för att sedan tala om att han vet vad min chef heter. Vi publicerar aldrig kommentarerna (längre) och svarar inte, eftersom vi hoppas att han ska tröttna. Men han är uthållig ... Vi har en misstanke om vem det är, och den personen är ingen ungdom ... (PS om du svarar något på detta så svara här, inte på vår blogg. Han läser ALLT på vår blogg.)

Anni sa...

Jag har också laddat ner boken idag, men inte hunnit läsa eftersom jag har fullt upp med att kika ifatt blogglandia.
Förfasar mig över Freedomtravels kommentar ovan. Tänk så många idioter som släppts fram från sina skrymslen bakom stenarna.