lördag 27 januari 2018

LördagscitatetCitat: Kärlek på jobbet, den bästa arbetsdagen är när man får tillaga något vi säljer i disken. Här en "tomahawk", entrecôte med ben, från Polen som först bryntes och sen gick i ugn på 130 grader till en innertemperatur på 52 grader och därefter vila. Jag provade en sak för att få en större Maillard effekt och det var att krysskära båda ytorna med små snitt för att öka den yta som kunde reagera. Tror det gjorde nytta. Gott blev det i vart fall!

Källa och foto: Andreas.

Kan inte låta bli att citera Andreas här, ni vet min kompis bakom köttdisken hos den lokala ICA. Den killen är den svenska motsvarigheten till min idol Jamie Oliver. Hoppas Andreas får ett rejält genombrott snart. Det är han sååååå värd. Kommer dock inte förlåta honom för att han inte informerade mig om sina ”tomahawks” igår. Eller jo, det gör jag nog – förlåta honom alltså, för på fredagseftermiddagar är det ju inte precis folktomt vid ICA:s köttdisk så att man kan småprata;-)

Marie i Skrifvarstugan har uppfunnit Lördagscitatet.

PS. Hoppas Andreas inte har något emot att jag knyckte hans fina foton. Som tack får han ett recept på sill av mig och förhoppningsvis ännu fler läsare på Instagram. DS.

15 kommentarer:

Susjos sa...

Trodde först att det var du som lagat till det där köttet, så duktigt! Men det är alltså killen bakom disken där på ICA? Va kul!
Ha en fortsatt trevlig helg!!

Ditte sa...

Så bra att jag tittade in här just nu och har lärt mig vad uttrycket "Maillard effekt" innebär. Stort tack! Ska steka oxfilé nu och hoppas på att lyckas bra.
Perfekt med en Andreas i köttdisken. Har liknande hos min lokala fiskhändlare, Göta Fisk, på Götgatan. Altid bra tips och även i fiskdisken på lokala ICA. Tyvärr finns ingen manuell kttdisk, dock delikatess och chark. Men Hötorgshallen finns ju. Lite långt ut till Täby.


Ama de casa sa...

Såg fantastiskt gott ut det där! Du har en riktig guldgruva där på ditt lokala ICA - och en riktig snygging också :-)

Undrar om inte det där var den första gången jag ens var i närheten av att gå in på instagram... :-D

Maria sa...

Ser smarrigt ut!
Vi har en "Andreas" i köttdisken på mitt jobb och han tar sig alltid tid att prata med kunderna hur länge som helst trots att det är massvis med folk. Uppskattat av kunderna mindre uppskattat av "Andreas" kollegor.....

Carita Liljendahl sa...

Kan nog tro att köttet var gott, fastän det vid första anblicken fick mig att haja till :-D

Geddfish ♥ sa...

Mums!
Du har alltså varit inne på Instagram, heja heja! Jag var där och kikade på Andreas nu också. Ser läckert ut, duktig kille.

Jag var faktiskt väldigt sugen på kött idag. Skulle ju ha ätit fläskfilémeny i kväll, men jag har varit sjuk hela dan och mest sovit. Tyvärr. Vad jag hade hemma, var fisk.

KajsaLisa sa...

Det såg gott ut, blir sugen på att besöka affären.

Anki sa...

Ser verkligen supergott ut! Aldrig hört talas om denna Maillard effekt förr, men nu vet jag :) Tack BP!

Steve sa...

Maillardeffekten, där fick jag lära mig nåt nytt igen.
Jag är glad att jag slutat äta kött.

Stare Ström sa...

Det där ser läckert ut, oavsett vem som har tillagat det!

svar: Förstår att du inte får mata fåglar. Vi har ett stort problem med råttor här så jag lägger aldrig något på marken.

nalta norrland sa...

Har Du Instagram?

Det det väldans gott ut :)
Din köttkille är skicklig :)
Jamie Oiver är ju närmats en köksgud så att bli jämförd med honom är helt klart beröm.

Biggeros sa...

Jag trodde även att det var du som stod för matlagningen. Det är så att det vattnas i munnen🤗
Ja, kanske vi får skåda en kommande kokbok på hyllorna den kommande framtid av din ICA vän Andreas🤗

Åke sa...

Aha du har knyckt bilder utan att fråga 😉 Men du är väl kompis med honom 👍 Fast å andra sidan vet jag inte vem som äger bilden på instagram... Jag läste om en liten flicka som knyckt 8 bilder av en... hon förlorade rättegången men hade inte de 2500:- som fotografen begärde för varje bild!!! Däremot fick hon ta smällen för rättegångskostnaderna som jag inte minns fel gick på några tiotals tusen kronor.
Nu ser bitarna onekligen starkt lockande 🤗 Men vart har du skyltsöndagen?!?! (Min är klar)

Anni sa...

Heja Andreas! Heja Maillard!

Eva Trillian sa...

:) HejaHeja!