onsdag 27 december 2017

Veckans rubrik: ”Upplyst“

Ankis och 2017-års sista veckorubrik är ”upplyst”. Kollade med min kompis synonymer.se och blev upplyst om att

”upplyst” betyder ljus; kunnig, bildad, vidsynt, fördomsfri, kultiverad.

Det var ett otippat resultat, då jag aldrig förknippat ordet med vidsynt, fördomsfri och kultiverad. ”Ljust” är ju självklart, men sedan tänkte jag på upplysning som i information. Ja, jag borde kanske ha frågat synonymer.se innan jag tog bilderna, men jag tvivlar ändå på att jag hade hunnit bli bildad och kultiverad på en vecka. Vidsynt är jag redan och fördomsfri är jag också för det mesta, men att få en fördom bekräftad då och då kan kännas ganska skönt kan jag tycka.

Här kommer mina tre bidrag till veckans rubrik. Enjoy!


Täby Centrums nalle har varit med förut, men den tål att ses fler gånger. Den gör onekligen Döda Torget ljust, eller åtminstone ljusare och aningen mera levande.


Då jag tänkte "information" som bidrag, får ni här se Täby Centrums bemannade informationsdisk. Å tack vare julbelysningen som hänger kvar är det ganska ljust också när det är mörkt ute. Dessutom blev jag upplyst om att toaletterna finns en trappa upp.


Den här bilden tog jag på Vietnam Garden idag. Vietnamesiska och thailändska restauranger har alltid ett slags altare ståendes någonstans, där man håller gudarna, andarna eller om det bara är buddha på gott humör genom att bjuda på färsk mat varje dag. Det här altaret stod på golvet i den relativt mörka restaurangen, men tack vare det starka röda ljuset såg jag att offergåvorna bestod även av After Eight, en ask Aladdin samt en tårtbit i en kartong. Man ska ta seden dit man kommer helt klart.

Hos Anki hittar ni hennes bidrag till temat.

Mer information om vad som gäller för ”Veckans rubrik” hittar ni här.

10 kommentarer:

Anita Malta sa...

Bland dina upplysta bilder gillar jag den gulliga Nallen bäst, ur fotosynpunkt medan tvåan var ett mer fyndigt val till temat.
Den tredje är väldigt upplyst, i dubbel bemärkelse dessutom tillsammans med dina rader. Smart och lite kul och ganska udda med After Eight och en ask Alladin som offergåvor men, why not!

Svar. Tack för härlig kommentar och Ja, varför inte, skulle vara intressant. ...och där tänkte jag spontant lägga in en sån där, ja, du vet.

nalta norrland sa...

Ett altare med offergåvor i en restaurang känns lite oroväckande...
Dödens Torg ;-) Döda Torget menar jag ser ju trevligare t då det är upplyst... fast visst var det där de hade nån form av lekplats å servering under sommaren?

Här faller snön å flertal trafikolyckor längst Norrlandskusten.

Geddfish ♥ sa...

Jag slår ett slag för den upplysta nallen! Han är bäst.
Informationsbilden påminner för mycket om mitt tidigare jobb, fast inte fel, inte alls!
Den sista upplysta, är information för mig, men inget jag ägnar mig åt.

Snyggt jobbat! 💝

Ulla Maria sa...

Den stora nallen på det döda torget ser ut att vara både upplyst och salig där den sitter i ensamt majestät bakom staket.
Gillar den jordnära relationen med gudarna som bjuds på uppskattade godsaker. Värt att notera är också att gudarna tydligen inte är så petiga vad gäller kolhydrater och asktetiskt leverne.

nalta norrland sa...

svar Har varit in till Åke å kollat Din kommentar å även kommenterat själv.
Jo tack :) min far är i hyfsad fin form, min mor däremot mår icke bra, ny läkartid efter nyår... sist hon var till läkaren, i början av december (slutet av november) så togs x antal prover å läkaren ansåg att min mor har näringsbrist, vilket säkert stämmer då hon lever på sötsaker ;-)
Nix ingen stuffing. Men vi åt potatis + sötpotatis, sås, grönsaker/sallad och gele :)
Min far blev toknöjd :D

Paula i pörtet sa...

Hej, jag slogs av häpnad jag också då jag googlade på ordet. Sen fick jag börja tänka i nya banor. Det gör jag fortfarande så det dröjer innan inlägget är klart. Gillar dina upplysta bilder skarpt! Det är så exotiskt för mig som bor i skogen, det närmaste upplyst jag kommer är en gatubelysning, med betoning på en enda! Nu ska jag titta på din selfie!

Ditte sa...

Tack för flera upplysningar och av skilda slag. Dels fick jag några upplysande synonymer till upplyst och dels upplysning om en vietnamesisk restaurang i Vasastan. Jag är ju väldigt förtjust i asiatisk mat och här har jag ännu inte varit. Låter intressant med crossover- Vietnam och Thailand.
Den upplysta nallen piggar upp helt klart och visst lyser den upp också.

En toppenbra bra tolkning av temat.

Ankih sa...

Ett härligt inlägg på min rubrik! Själv har jag inte hunnit med än ... får väl bli en av de närmaste dagarna.
Vi har samma kompis - synonymer.se alltså väldigt användbar vän på nätet :) Perfekt val av bilder där nallen blev en klar favorit!
Undrar lite försynt om du tänker hänga på "Veckans rubrik" även framöver för då ska jag lägga in dig bland mina länkar under temat - eller var det bara tillfälligt inhopp?

Ama de casa sa...

Jag blev också förvånad av några av dom där synonymerna till - men nu har jag blivit upplyst om dom i alla fall :-) Kollade "tvärt om" och både vidsynt och fördomsfri är synonyma med upplyst. Det är dock inte kultiverad. (Hmm... undrar om jag har för lite att göra? ;-) ).

Fin tolkning av dig! Fast jag hade gärna sett en vidsynt och fördomsfri bild också :-D

christian sa...

Vilka ljuvliga foton (nallen & kaminen)! :)