torsdag 28 december 2017

Smileys och EmojisDet här inlägget är inspirerat av min äldsta bloggvän Anita, som bor på Malta och ibland också i Malaysia. Det var nämligen hon som frågade mig i en kommentar vad jag egentligen tyckte om så kallade smileys. Hon ansåg att jag (för) ofta lägger in smileys i mina inlägg bara som vanliga tecken. Så hon undrade varför.

Jag svarade så här:
- Alltså smileys typ de jag använder i inlägg och i kommentarer i teckenformat :-), ;-) och sällan :-( tycker jag är okej. Men trots att jag använder dom ganska ofta som du säger, gillar jag dom egentligen inte.
Å dessa “emojis”, alltså dom som du använde som exempel i din kommentar ogillar jag skarpt. Tycker de är barnsliga, stör “läsrytmen”, och de hör definitivt inte hemma i en seriös fotoblogg som din. Ja, ärligt talat inte ens i en tramsblogg som min egen. På en Facebooksida av en 15-åring är de väl okej, men annars – nej, usch!

Mina “teckensmileys” stör åtminstone inte “läsrytmen”, men som sagt, jag borde faktiskt skärpa mig där.

Anita höll inte med mig alls:
1. Ser hellre en glad, rolig sån här 😀 än det här:-) Det stör inte, bara lite, men tillför i mitt tycke ingenting.

2. En och annan är ok och då i kommentarer och inte i själva bloggen. Möjligen någon enstaka om man själv tycker att det passar inlägget.

3. Har faktiskt ingen aning om skillnanden mellan s.k. smileys och emojis.

4. Barnsligt, oseriöst, stör läsrytmen:-( ;-):-D 🤗 😂 Ja, vad mer kan jag skriva.

Svar på din fråga hittar du i punkt 2.

Orsaken till att jag frågade var just att du så ofta använder tecken istället för figurer. Nu vet jag, tack för det.


Redde ut begreppen
Sedan redde jag ut begreppen. Smileys var först och Emojis baserades sedan på Smileys. Det får ni gärna läsa om alldeles själva om ni orkar här - Smileys och här - Emojis.

Vill veta 1
Okej, jag använder ”tecken-smileys” ofta, speciellt i kommentarer, men även i mina inlägg. Igår försökte jag låta bli i både inlägget och de flesta av mina kommentarer till er. Vad tycker ni? Var ärliga nu! Vill inte ha diplomatiska och/eller politiskt korrekta svar!!! Föredrar ni teckensmileys eller emojis? Ni kanske vill inte ha några alls.

Vill veta 2
Och om ni vill ha emojis i mina inlägg/kommentarer så är jag tacksam för att ni talar om för mig var jag kan hitta dom lätt och smidigt på min laptop/blogspot/blogger. Har fått hundratals i sms-funktionen på min iPhone, som jag aldrig använder – emojis i sms alltså.

Tack Anita för inspirationen till det här inlägget. Hoppas både du och jag får massvis med svar som ”redar ut” det hela.

PS. Ni är ju några som använder emojis i era bloggar. Vid det här laget har jag lärt mig att inte se dom;-) Ooops! De är ju så himla små att jag ändå inte kan se vad de föreställer;-) Ooops! Så fortsätt gärna!DS.

23 kommentarer:

Susanne sa...

Jag blandar smileys och emojis helt vilt, så för min del får du göra precis som du själv vill ;)
Önskar dig ett gott nytt år.

nalta norrland sa...

😶jag använder smileys å det får Du vänja Dig vid 😊
Visst ibland kan det kanske vara onödigt... 🤔
Men jag gillar dem 👍😜

nalta norrland sa...

Okidoki 😁jag bryr mig faktiskt inte ifall Du använder teckensnitt eller smajlisar 😜
Jag har precis som Du smajlisar i bloggen att använda om Du nu vill det 🤔
Jag bloggar ju från mobilen ibland...

Geddfish ♥ sa...

Jag tycker smileys kan pigga upp eller förstärka ibland.
Dock vet jag skillnaden mellan Blogger m.fl där en ;) förblir en ;) men om du skriver på samma sätt i en Wordpress-blogg, så blir den en riktig smiley. Således, om en Wordpressare skriver sina ;) till dig eller mig så förblir de ;) hos oss.

Men jag gör en annan grej. Jag kopierar en riktig smiley, så här 😉 Det kan man göra när man skriver ett inlägg och klickar på statusraden med alla grejer att infoga m.m.

En ;) säger inte nånting, men kör på som du vill, BP, jag fäster mig inte. Det ska vara sköj 😉 hihi.

nalta norrland sa...

Ha ha 😀 så Du har suttit halva kvällen å funderat på smajlisar 😁 det är väl bra att Du fann dem på egen hand 😜 då jag kommenterar hos Dig via mobil blev det svårt att förklara... men nu har Du ju löst problemet själv 👍
Kan tänkas att vi som använder smajlisar mer kontinuerligt är lite insnöade 😜
Typ som användningen av ordet typ vilket jag typ missbrukar typ 🙄

Ditte sa...

För egen del använder jag dem inte i bloggen, men jag tycker det är trevligt att få "smileys" och/eller emojis i en kommentar. Är inte alls "politisk korrekt" i mitt svar. Ligger inte för mig.(Läste nu om skilnaden i din länk och den är ju i sig marginell.)

Själv vet jag inte var jag hittar dem på datorn så jag har förjdaktligen inte haft med dessa i mina kommentarer. Men om någon lär mig så kanske de kommer.
På mobilen finns de ju lätt tillgängliga.

Intressanta funderingar är det.

Comsi comsa sa...

Älskar emojis och använder dem hejvilt och ofta helt galet 🤓🤤😲😭
Nu säger jag godnatt med denna. 😪😫😴😫😪😫😫😫

Steve sa...

För egen del använder jag vare sig det ena eller det andra, eller för den delen det tredje. Mig passar det inte, jag koncentrerar mig på texten och språket. Men, jag störs inte nämnvärt av dessa symboler. Så , gör du som du vill och känner för.

Anki sa...

Ärligt så visste jag bara vagt vad som är skillnad mellan en smiley och en emoji - så tack för länkarna - nu fattar jag :)
Jag använder smileys då och då, både i bloggen och i kommentarerna. Emoji vet jag inte hur jag gör för att få in på ett enkelt sätt så de hoppar jag över.
1. Utan att vara diplomatisk eller politiskt korrekt så svarar jag: Det spelar ingen roll vilken typ du använder - men jag är glad att du visar att du gillar det du läser, eller tycker är roligt :)
2. Se svar 1.

Svar: Kul att du hängde på – nya rubrikerna kommer på lördag – så får vi se hur du gör 🙂

Snapshots by Tony sa...

Jag tycker nog att en teckensmiley fungerar bra och tillräckligt. Det här med ironi i text kan oftast behöva en blink(text)smiley för att inte missuppfattas av läsaren. Emojis kan vara störande om de blir för stora gentemot texten. Ibland kan en smiley i en kommentar räcka tycker jag ex. en "tumme upp" eller en smiley som visar vad man tycker om inlägget, utan att man behöver skriva något i kommentaren.

Olga T sa...

Intressant inlägg. På en blogg tycker jag det är helt i ok. Både i inlägg och kommentarer.

Ama de casa sa...

Jag använder (så gott som) aldrig smajlisar i mina inlägg. Däremot gödslar jag med dom i kommentarerna. Använder (så gott som) uteslutande teckensmajlisar, men det händer att jag kopierar nån ibland också. Typ ett hjärta istället för att skriva <3 .
Hos mig omvandlas teckensmajlisar till gubbar. Oftast. Men inte dina, eftersom du inte har mellanslag runt dom :-)

Jag tycker man får göra som man vill med smajlisar eller såna där emojjar, mig stör dom inte. Men eftersom jag har en seriös blogg så lägger jag inga såna i själva inläggen. HAHA! :-D

(Sen har jag alltid tyckt att det har varit viktigt att få med näsan också. Skriver alltså inte :) utan :-) . Undrar hur många extra tangentslag det har kostat mig genom åren? )

justnujusthar.com sa...

Egentligen är jag inte så förtjust i emojis, och inte i smileys heller. Jag föredrar teckensmileys framför gula smileys. Jag förknippar båda sorterna, men mest smileys, med hur våra barn och deras kompisar skriver, och jag borde väl vara litet mer seriös ;) Men du ser, det slinker igenom en och annan för mig också, mest när jag vill ta udden av något och göra det mindre allvarligt. Ja, det är nog egentligen mest då jag använder teckengubbarna, när jag vill göra det tydligare att det är litet humor bakom. Jag är litet som du, ganska rakt på sak, och då kan en blinkande gubbe lätta upp.

Marina sa...

Först och främst så stör de mig inte när jag läser, antar att jag är en "sådan som bara vänjer mig vid det som gäller". För egen del använder jag dem ytterst sällan i mina egna inlägg, det skulle i så fall vara om jag anser att det kan vara alltför svårt att inse att det jag skriver faktiskt är lite ironiskt, fast i ärlighetens namn brukar jag chansa där också. Däremot i kommentarer (såväl hos mig själv som hos andra) använder jag mig av dem betydligt mer. Och när jag skriver sms ska vi inte prata om, då älskar jag alla roliga små figurer ;)

Monica sa...

Använder dom men inte överdrivet ofta och mest
som hjärtan när jag skriver om min lilla familj:-)
När jag läser detta tänker jag tur att hon inte har
FB hon skulle dåna direkt HAHA
GOTT NYTT ÅR från mej och Jacob och vovvarna:-)

Stare Ström sa...

Jag använder tecken. Men ibland är det något program som omvandlar dem och det är lite störande. Jag delar din uppfattning att det är mindre störande med tecken.

Anita Malta sa...

Mycket intressant och rolig läsning här och tack så jättemycket för länken!!!!!

Kul att jag kunde ge inspiration till ett helt inlägg, det värmer i hjärtat.

Tror med all säkerhet att dessa smileys kommer leva kvar men kanske utvecklas till något mer "seriöst". Vad vet jag men nu vet vi iallafall vad vi och dina läsare tycker och tänker.

Äldsta bloggvän!! Ja, hur många år är det nu som vi känt varandra. Började lite trevande att blogga år 2011 så kanske att vi träffades 2012. Oavsett så är jag väldigt glad över att våra spår korsades och att vi än idag har kontakt med varandra. Kram från ett blåsigt Malta 13+ ❤

Carita Liljendahl sa...

Jag tycker att smileys och emojis behövs.
Vi hör ju inte tonlägen, ser inte miner då någon skriver nåt.
Men mejlkulturen, sättet att svara på blogginlägg osv. osv. Den lever och förändras.
OM JAG SKRIVER SÅHÄR, skriker jag ju... men det fattar alla inte heller :-D

Tycker att du och jag fattat varandra riktigt bra genom åren, även om vi inte alltid tyckt lika om allt, men det är ju en annan sak.

Paula i pörtet sa...

Min dotter hade förut lagt in en radda med smileys, inte de vanligaste utan lite speciella, men när hon uppgraderade wordpress så försvann dom, poff ut i cyberrymden och dom gick tydligen inte att återfå, Detta är jag ledsen i ögat över, för jag gillar att förstärka mina ord med symboler, precis som du! Men nu får jag klara mig utan, och det går det med...

Susjos sa...

Man får göra som man vill, mej stör det inte, Men jag vet inte hur man får emojis från datorn i inläggen, så det blir bara "streckgubbar" :-)
Men på mobilen använder jag gärna emojis.

Eva Trillian sa...

Kan inte annat än hålla med Carita. Vi hör ju inte tonlägen, ser inte miner ... så emojis/smileys hjälper ju till!
Det är ju upp till var och en - jag anmärker ju inte på hur andra pratar, så det gäller väl skrivandet också :) en personlighetsgrej liksom!

Åke sa...

Nu vart Åke skapligt yr i huvudet... på alla tecken. Jag vet inte vad alla heter. Dessutom har jag tillgång till flera datorer i mitt hem ja tre laptops en stationär en Iphad en Samsung och en iPhone jo så har jag Mac också ja... du kan ju tänka dig med olika system typ... Vissa bloggar tar inte emot dessa tecken heller... Jag vet inte känns så om någon sitter och bestämmer åt oss. Och det hatar jag mest över allt. Övervägande här synns det ju att folk inte gillar smailys o sånt typ... Jag har inte tänkt hur alla skriver... det finns några som sätter tre tecken till sina gubbar och det har jag aldrig lärt mig alls... det här får man nog ta upp ett inlägg på, spinna vidare på din tråd.

Åke sa...

Nu vart Åke skapligt yr i huvudet... på alla tecken. Jag vet inte vad alla heter. Dessutom har jag tillgång till flera datorer i mitt hem ja tre laptops en stationär en Iphad en Samsung och en iPhone jo så har jag Mac också ja... du kan ju tänka dig med olika system typ... Vissa bloggar tar inte emot dessa tecken heller... Jag vet inte känns så om någon sitter och bestämmer åt oss. Och det hatar jag mest över allt. Övervägande här synns det ju att folk inte gillar smailys o sånt typ... Jag har inte tänkt hur alla skriver... det finns några som sätter tre tecken till sina gubbar och det har jag aldrig lärt mig alls... det här får man nog ta upp ett inlägg på, spinna vidare på din tråd.