fredag 1 december 2017

Fredag den 1 december

Visst är det förutsägbart! Den 1 december uppmärksammas alltid lite (=mycket) extra i sociala medier. Idag var inget undantag. Vissa har köpt en eller fler adventskalendrar, öppnat första luckan och testat glögg. Andra har gått på jakt efter undanstoppade adventsstakar, julstjärnor och annat julpynt. Somliga har börjat julbaket och –dukningen samt påmint om en av årets värsta fyllenätter – Lucia. Hittade bara en enda blogg med en lite annan (=min) syn på dagen – här. Men inte en enda nämnde vintersolståndet den 21 december, något jag ser mest fram emot den här månaden.

Dagens bildskörd
Dagens bildskörd är den första och enda som kommer att gå i julens tecken på den här bloggen. Jag lovar! Eller nej, nu ljuger jag. Har ju sagt att jag ska visa er NK:s julskyltning på söndag den 1:a advent. Det löftet ska jag hålla förstås. Å om jag upptäcker nå’t annat ”julkul” som lämpar sig för ”Konstellerkonstigt”-bloggen så lär det nog hamna här ändå, trots löftet;-)


Anki skrev ett väldigt lärorikt och intressant inlägg om mossa häromdagen. Är väldigt imponerad över min lokala ICA som tagit till sig informationsfilmen på ett föredömligt sätt:-) "Grönmossa och renlav" stod det under "MOSSA". Nu vet jag vad fönster- och renlav är för nå't, men ser ändå inte skillnaden mellan dessa två arter;-)


Här blev jag aningen förvirrad. Antingen är det en moddad julbockspappa med sina två barn eller så är det Rudolf med sina kids. Hursomhelst står gruppen bland en massa skyltar och stolpar vid rondellen i Stocksund.


Bostadsrättsföreningen sätter varje år upp en julkran i den fina innergården, som dock är betydligt finare under sommaren. Innergården alltså, inte granen. Julgranen är rak i år, vilket den inte var ifjol. Belysningen är tyvärr lika torftig som förra året.


Vi julpyntar inte, men har investerat i en julstjärna. Med tanke på att den blomman brukar ha en (beräknad) livlängd på max. fem dagar i vårt hushåll - ungefär som orkidéer här - köpte vi den billigaste varianten. Erbjudandet låg på "Två för 40 kronor", men då jag bara köpte ett exemplar så gick kalaset på 25 kronor. Fem kronor/dag är helt okej i mina ögon;-)

13 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Jag har lika julpyntat som du, en julstjärna på altanen!

Ama de casa sa...

Hmm... Jag misstänker att du inte är fullt så förtjust i julen som jag är? ;-)
Haha! Svårt att INTE få med jul i bloggen under december då det mesta kretsar kring den. Ännu har jag inte julpyntat alls, men jag går all-in till första advent och all-out till tjugondag Knut. Fast i ärlighetens namn var det rätt skönt att slippa eget pynt ifjol då vi kryssade över julen (i dubbel bemärkelse när jag tänker efter ;-) ). Att plocka fram julen är kul, att plocka bort den, däremot... Det suger. :-D

Anita Malta sa...

Jul???? Nej, jag har faktiskt inte haft en tanke på att julen "står för dörren". Det är ju flera veckor kvar!! Ok, 1:a advent på söndag men jag brukar plocka fram gran och annat pynt ungefär två veckor innan jul. Brukar och brukar men när vi är hemma, som vi kommer att vara i år, och inte i Malaysia som vi var förra året. Fast jag måste medge att jag nästan höll på att köpa en julstjärna idag, blomman alltså. Men med paraplyet i ena handen och torrfoder till Fanny i den andra hoppade jag över. Men kan nu njuta av din istället :-D

Ser fram emot NK:s julskyltning, den brukar ju vara något extra och det är jul nog för min del. Undrar om Fanny kommer bita sönder granen. Hahaa, vilket yrväder vi fått i huset, inte en lugn stund!!

Tycker julbockarna vid rondellen i Stocksund ser riktigt charmigt hammagjorda ut. Eller om det nu är Rudolfar...

Geddfish ♥ sa...

Nu fattade jag vad du menade med att jag hade jul hos mig. Ja, i bloggen 😀
Jag har inte ens en julstjärna hemma, men får nog köpa en. Jag har i alla de år fått en i födelsedagspresent 😀 ungefär lika roligt som att få kaffe. Och jag har heller inte köpt glögg.

Ska bli skoj att se NKs julskyltning!

Paula i pörtet sa...

Hej, ja nu måste jag erkänna att jag fortfarande känner att om jag vetat hur det skulle bli hade jag låtit bli att skaffa garnityret. Visst, jag har vant mig på ett par dagar, men munnen känns fortfarande full så någon mat vill jag helst inte blanda in där...
Och det är iofs nyttigt, skulle behöva banta sisådär trettio kilo, så det kanske vore ett sätt...
Advent, jul, hatade helgen så många år, nu känns det lättare när jag inte har några krav från omgivningen. Jag kan sitta här o uggla, äta det jag vill, strunta i resten, men jag saknar julkvällarna med barn och barnbarn när vi spelar spel, umgås och skrattar så man får ont i magen...Allt har sin tid

Paula i pörtet sa...

Bengts söta fru bor kvar, ja inte hela tiden men på sommaren. Hon har skaffat en liten hund, en lurventuss, som hon avgudar. Hon saknar nog Bengt väldigt mycket. Tror barn och barnbarn och vänner ser till att hon mår bra, hon är ju konstnär själv och gör mycket kul grejer, bland annat hattar

Ditte sa...

Visst var Ankis lektion bra! Hos henne skulle flera handlare lära sig saker. Och vi kan ju nu. Visst? Nej, så mycket juligt blir det inte här hos mig heller. Men lite kan kanske förekomma. Fnittrade när jag såg den förvirrade rudolf där . Han verkar ha kommit fel. Vad gäller er julgran är den verkligen fin men varför så torftig belysning. Kanske är det en sparkampanj.
En julstjärna kan ju pigga upp men om den ska vara till jul så måste den nog ha viss omvårdnad. DEt är i alla fall 23 dagar kvar till julafton. Men man måste vara hoppfull.

Anki sa...

Haha ... då fick du inte briljera med dina kunskaper då - mossan är grön och laven är grå :) Tusen tack för länken!
här pyntas det inte heller, men ett par adventsstakar ska upp idag ... dörrkransen är nästan färdig ... men annars väntar jag nog liksom du till den 21:e då det vänder!
Kul att du gillade mina kommande rubriker - kul om du hänger på med något inlägg :)

Anni sa...

Ett så juligt inlägg! Jag kan rekommendera julstjärnor i tyg, det köpte jag när barnen var små (eftersom de är giftiga - blommorna, inte barnen) och de håller än. Både julstjärnan och amaryllisarna jag har på trappan är i tyg :-)
Bocken Rudolf med kids var lite charmiga!

Steve sa...

Tack för länken.
På Getingstorp är mossan gratis.
Julbockarna i Stocksund ser rätt bortkomna ut.
Du får engagera dig i bostadsrättsföreningen så att ni får lite stuns på julgransbelysningen. Granen är dock väldigt fin.
Starkt att lyckas ta död på en julstjärna på fem dagar.

Carita Liljendahl sa...

Det var verkligen en ståtlig gran!
Och nu får man ha julpynt framme om man vill, adventsstjärnor och -stakar, för nu är det december!

nalta norrland sa...

Meen hallå, Du glömde ju bort min blogg... inte sjutton hade väl jag nå adventspyssel på G i gårdagens blogginlägg?

Julstjärna har jag två av, en mindre å en större... den mindre blir mindre varje natt då Lilla Fru katt tydligen går omkring med en sekatör om natten å knipsar bort blad.
Nu är julstjärna icke helt okey för kattor att tugga på så jag får börja gömma blomman om natten ;-)

Eva Trillian sa...

Ser, som du, fram e mot vintersolståndet! Snart vänder det :) *tummenuppar som en galning*