onsdag 20 december 2017

Veckans rubrik: ”Kris”Den här rubriken som Anki har valt för vecka 51 vållade mig mest besvär faktiskt. Visst, jag kunde ha plockat bilder från nätet och visat olika krisområden i världen, alternativt tagit foton som jag publicerade för drygt ett år sedan. I det inlägget berättade jag om snökaoset i stor-Stockholm och krisen det innebar för SL (Stockholms Lokaltrafik). Men sedan hände något just igår som förvandlade en ”mental kris” till något riktigt positivt. Läs vidare så får ni veta!

Brexit
Ända sedan England beslutade sig för att lämna EU - Brexit - har den engelska maken gnällt, svurit och oroat sig för sin framtid i Sverige. Han förbannade sina dumma och korkade landsmän så till den milda grad att jag började ledsna rejält och föreslog att han skulle ansöka om svenskt medlemskap. (Sedan 2015 får man till och med ha dubbla medborgarskap.)

Eloge till Migrationsverket
Den 10 oktober ansökte maken om svenskt medborgarskap. Som ni ser på datumet på bilden tog det mindre än två månader att behandla ärendet och godkänna honom. Han har ju ändå bott här i 40 år. Fantastiskt jobbat Migrationsverket!!!

Födelsedag
Först igår fick maken det rekommenderade brevet med beslutet. Perfekt tajming, då han fyllde år samma dag. Japp, vi firade stort att den mentala krisen äntligen är över och fick ett lyckligt slut.

Svengelsk make
Det enda problemet nu är väl att jag inte längre kan kalla honom för ”engelsk make” här på bloggen. I framtiden får det bli ”svengelsk make”. Ett angenämt och totalt krisfritt problem.

Hos Anki hittar ni hennes bidrag till temat.

Mer information om vad som gäller för ”Veckans ”rubrik” hittar ni här.

Bonusbild

Något som verkligen är i kris är detaljhandeln, och då speciellt klädbranschen. I flera veckor före jul har de flesta mode- och skobutiker haft rea. Det har då aldrig hänt förut.

PS. Hoppas att du, Anki har överseende med det här lite okonventionella inlägget till temat. Vill gärna tacka dig för december månadens rubriker. Hoppas du är inte alltför besviken på mina bidrag. "Djupgående" teman har jag då alltid haft lite svårt för;-)DS.

18 kommentarer:

Ama de casa sa...

Stort GRATTIS till svengelsmannen som nu kan sluta upp att krisa :-)

Min kusins engelske make har också gått och blivit svensk medborgare "tack vare" eller "på grund av" brexit. Det gick också snabbt. Men för oss kommer han alltid att förbli engelsman trots det :-D Det är väl ungefär som att jag själv anser mig vara norrlänning i grund och botten trots att jag inte har bott där på... (jösses!) 37 år.

nalta norrland sa...

Brexit verkar utlösa kris både här å där, i England verkar det krisa sig rejält liksom inom EU.

Grattis till Din numera svenske man :) fast han är ju engelsman i första hand... det går liksom inte över bara för att han blivit svensk på papper.

Ditte sa...

Vad roligt! Och skönt för maken att inte behöva bekymra sig om Brexit. Stort grattis! Ja, och även till födelsedagen, dock lite sent.

Extra roligt att Migrationsverket inte tog 40 år på sig för att bevilja tillståndet. De kan behöva en eloge då och då. Och här jobbade de på bra. Men å andra sidan var ju maken redan EU. medborgare, vilket kan ha underlättat. Men bar jobbat var det.

En jättebra tolkning av ämnet som Anki föreslagit för "Veckans rubrik".
Kanske får detaljhandeln fundera över sin "kris". Att konsumera kanske inte gör människor lyckligare...

Geddfish ♥ sa...

Nämen, så trevligt att den engelske maken blev svengelsk med svenskt bevis å allting, PLUS födelsedag! Grattis till båda, även till ER båda, en oro mindre.

Klädesaffärerna har ett tillfälligt ras, men det tar sig, som mordbrännaren sa.

Anonym sa...

Well, well - congratulerations to svengelsmannen!!!

Är allting skrivet på engelska i affärerna nu för tiden?

Ruth i Virignia

nalta norrland sa...

Svar. Nix ingen har kommenterat å sagt att jag var kritisk
Jag gjorde ett förtydligande 😶 Har nämligen fått höra att jag klagar i onödan 😜
C jobbar å har mycket omkring sig... hennes liv är icke helt problemfritt
J läser min blogg då å då 😊

Paula i pörtet sa...

Hej! Inte länge sedan en viss finnkäring också krisade till sig ett svenskt medborgarskap! Flyttade hit för fyrtio år sen jag också, o hade väl inget direkt behov av att söka svenskt medborgarskap, förutom! PASSET, det som jag inte behövt på en massa år. Plötsligt för ett par år sen fick jag för mig att jag kanske som nybliven singel åter skulle ut o fara. Och att skaffa finskt pass var krångligt dyrt och tog en herrans lång tid. Så vips, jag blev svinsk.
Och har jag sökt om pass och varit ute o rest? Nänä, så långt har vi inte kommit.. Grattis till svengelska maken

Emma, Sol som sol? sa...

Även om han bott 40 år i Sverige, även om han är gift med en svenska, även om han nu innehar svenskt medborgarskap ... Nog kommer han alltid att vara din engelske make!

Om du frågar honom vad han är, kommer han inte säga att han är en engelsman?
Misstänker dessutom att han kommer svara på engelska?

Jag menar, även om jag skulle byta medborgarskap - vilket jag inte har några som helst planer på att göra - så kommer jag ju alltid att vara svenska. Trots mina bruna ögon och numer inte så blonda hår. :D

Men ett stort grattis till din make för att det gick så smidigt! I Spanien har de språkkrav, det är typ 200 frågor om landet, politiken och gu vet vad och tar ungefär 6 månader till ett år ... Kanske beroende på ursprung men detta för väninnan Fru Cuba som numer är spansk medborgare.

Anonym sa...

Fortfarande svenskt pass !!!!

Ruth i Virginia

BP sa...

Svar till Ruth:
Hahaha! Klart du fortfarande har svenskt pass, men jag antar att du också har dubbla medborgarskap eller!?
Maken hade nog inte valt dubbla medborgarskap om det inte varit för Brexit. Jag menar England och Sverige är ju i EU, så varför byta liksom. Men sedan 2015 kan man ju ha "double nationality", och då var det liksom ett enkelt beslut med tanke på alla fördelar med att vara EU-medlem.

PS. Japp, tyvärr. De flesta affärer har engelska skyltar nuförtiden. Är så otroligt trött på det. Under sommaren då massor av turister är i stan, kan jag kanske köpa det, men annars är det bara löjligt tycker jag. DS.

Anki sa...

Stort Grattis till din make - både till medlemskap och födelsedag!
Haha ... men BP då - vad tror du - klart jag är fullkomligt nöjd med dina bidrag! Det finns inget som säger att man måste göra "djupa" analyser - jag tycker dina bidrag varit alldeles lysande!

Steve sa...

Så skönt när "kriser" löser sig så smidigt. En svensk myndighet som får beröm för sin effektivitet tillhör inte vanligheterna.
Hälsa din make välkommen som svensk medborgare och gratulera i efterskott.
Jag förstår att han ondgör sig över sina landsmän.

Marina sa...

Grattis till svengelske maken :)

Monica sa...

Tycker det låter mycket trevligare med min
Engelske make än Svenske.
Fint bevis, ett sådant vill jag också ha sa Jacob:-)
Röstade nej till EU och skulle göra det idag
med det kostar mer än det smakar för oss att
vara medlemmar och nu blir det väl ännu dyrare
när inte England är med och betalar.
Vore skönt att slippa alla konstiga EU direktiv som
man slaviskt följer i Sverige.
Ha en riktigt GOD JUL önskar jag, Jacob och vovvarna.

Susjos sa...

Grattis till både födelsedag och en "kris" mindre! Galet att de gick ur EU, förstår att din make var upprörd!


Svar: Visst såg jag söta kollegan Josefin på Stockholmsnyheterna, och visst är det bra med BB- filmer på olika språk, betalar gör SKL - Sveriges kommuner och landsting!

christian sa...

Först tack för kommentaren på min blogg och välkommen åter. Vad jag kan se har du lite humor i dina inlägg å, man förstår ju din make stackar`n, värre kris får man leta efter. Själv lämnade
jag EU för länge sen, när jag bestämde mig för enbart svenskt medborgarskap. Som född tysk hade jag ju varit med i EU bra länge, det fick räcka!
Vi hörs/läses, ha det gott :)
Christian

Anders W sa...

Årets julklapp!!! Grattis!

Eva Trillian sa...

Medborgarskap kan man ju numera ha fler av :) så det är bara att samla på dig ;) Grattis till din svengelske make!