torsdag 6 juli 2017

Plötsligt händer det

Igår kväll var det fullt pådrag i mitt bostadsområde, och självklart var nyhetsreportern BP på plats när det hände. Först kom det en brandbil, sedan en till. Så småningom dök även insatsledningen och en ambulans upp. Förstår pådraget, då det ju ändå är ett höghus vi bor i.
Brandmännen tog det extremt lugnt, vilket ju måste betyda att det inte är något riktigt allvarligt.


Först var det slangen som bars in från parkeringen till... en lägenhet i grannhuset antar jag.


Sedan var det stegen som bars in samma väg, sattes ihop på innergården och ställdes upp mot husväggen.


Sedan hände det inte något mera. Brandmannen tog sig upp på balkongen i en etta på andra våningen utan att använda stegen, utan han blev insläppt av lägenhetsägaren.

Sedan plockades utrustningen ihop igen och inom loppet av 20 minuter var allt avklarat. Är glad att det inte var något allvarligt och gissar att det var en övning. Googlade men hittade ingen information om händelsen på nätet.

17 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Skarpt läge, då. Förstår jag. Du är en fena, och får till alla dessa inzoomade bilder så käckt. Avis.
Jag, som har Big Cruising Rock rätt utanför min lägenhet, har mycket att kolla och lyssna på, men får inte till de där bilderna.

Ditte sa...

Övning eller ej, en utryckning var det och visst tar man som nästgårds boende detta på allvar. Har ju läst nu om en hel del bränder och andra tillbud i och runt om Stockholm och man vet ju inte när det är "på riktigt" eller ej.
Skönt att det tonade ut.

Tycker du gör ett bar jobb som reporter och dina bilder är verkligen "mitt i". (Krävs en kamera för att få till dem...)

nalta norrland sa...

Med tanke på allt som händer runt om Stockholm med omnejd så är det bra att Räddningspersonal är rutinerade, då behövs övning.

Kanske var det bara nått enklare om hänt, typ torrkokning eller nått sånt? Du minns väl Sista April, fast kvällen innan... då brandmän kom på besök å kollade ifall det brann eller om vi eldade.

Gillar att Du är påpasslig med kameran :)

Emma, Sol som sol? sa...

Ibland blir man så kluven ...
Hoppas att det inte var något.
Hoppas att det inte var ett falsklarm.
Tur att det inte var något.
Tänk om någon annan inte fick hjälp.

Hur som helst, det är ett bra reportage du har där ifrån din balkong! Du behöver ju liksom inte ens gå hemifrån för att få vara med om lite "action"! (Och jag menar det som en film, inte på det andra sättet!)

Ama de casa sa...

Första parkett där! Skönt att det inte var något allvarligare - får man ju verkligen hoppas i alla fall.

Snyggt dokumenterat!

KajsaLisa sa...

Det kan ju varit ett falsklarm, fina bildvinklar från din balkong.

Olga T sa...

Bra jobbat där! Tur att det inte var något. Det brinner för mycket nu tycker jag. Oj vad många ni bor i ert hus! Syns så tydligt när man ser alla balkongerna och jag vet ju från bilder hos dig förut att huset båda är högt och brett.

Åke sa...

Action på riktigt!!! Övning ger färdighet :) Syrgastuberna antyder på rökdykinsatts. Ni kan känna Er trygg! Här väckes minnen till liv :) Slangen är ens livlina vid rökdykning. Givetvis användes den till släckningsinsatts också. Oftast användes ett muntycke som heter Fogfighter (använt den många gånger) som flygplatsbrandman, grundutbildad på Arlanda tex. Fogfighter ger en dimstråle som också är en livlina att förhindra övertändning tex. även givetvis att släcka med också. Vapenfri värnpliktig i 345 dagar och sedan med i civilförsvaret med många övningar dessutom industribrandman (frivillig) i många år på min förr förra arbetsplats. Även tävlat i brandkunskap på Viktoria Station i Uppsala. Två rökdykarinsattser stod på schemat bl.a. :) Jag var rökdykare bägge gångerna fullt utrustad :) Ena insatsen var att söka igenom ett mörklagt och rökigt rum och leta saker, säkert 100 kv på tid också, max 15 minuter, vi hade som uppgift att montera ihop en brandspruta (folk som står i ens närhet och iakttager/bedömer) man ser noll. En annan uppgift var att åla/krypa i tre våningars nätlabyrint på tid (max 5 minuter) Vi var tre man totalt, jag gick ut som siste man och de ropade: Du hinner aldrig!!! (de två före mig hade det gått för sakta för) Banan var svår, det var våningar med speglar vid ändar... när man dök var det meningen att ta av syrgastuberna för de tog i. Jag vände och backade ned... speglar och sånt störde en också hela tiden... kompisen före hade lämnat ett lock/spegel öppet som tur var på ett ställe... dom skrattade åt mig för jag är lång (189) och stor + alla kläder, hjälm och tuber... Hur det gick? Jodu ett par sekunder tillgodo :)

Steve sa...

Övning ger färdighet.

Days by Johanna sa...

Skönt när det inte är skarpt läge alltid, speciellt i höghus!

Days by Johanna sa...

Friggeboden kom i sektioner, bara taket vi behövde göra själv. Kommer nog ett start till mål inlägg sedan. Friggeboden skall bara användas som förråd, men skämtar att om erik är besvärlig får han sova där :P

Anita Malta sa...

Vid övningar brukar de förvarna men det kanske inte behövdes. Tur iallafall att det inte var på riktigt.Du är en ypperlig reporter Beate !

Guldkryckan sa...

Hoppsan hejsan...jo...måste nog varit något av simpel karaktär kan man ana.
Lutar väl åt en övning när hela "paketet" kom dit.

Här har vi haft "torrkokningar" ett par ggr och sjutsingen va snabba de är...imponerande hur snabba de är.
Som tur är har vi aldrig haft nåt sådant besök här på femte våningen...knackar i bordet tre gånger och slänger saltkaret över vänstra axeln ;)

Ha en skön helg nu Bp.

Biggeros sa...

Man kan ju ändå begära som hyresgäst att få information om kommande övning av brandutryckning. Hursomhelst vad det skönt att det inte var mer allvar än så. Det är en fasa om det skulle börja brinna i en närliggande lägenhet. Man är så beroende av varandra.
Slutet gott allting gott// Ha det bra:)

Eva Trillian sa...

Så himla skönt att det var så lugnt och ofarligt!

Carita Liljendahl sa...

Hos oss kallas de här utryckningarna ofta på finska för "nakki-ja-muussi", det vill säga korv-och-mos, någon som glömt maten på spisen. Rökutvecklingen kan bli stor då maten bränns vid, men värre än så är det inte.
Sedan kan ett automatlarm har gått, osv.

Anni sa...

Tror inte att de övar på det sättet. Skönt att det inte var något allvarligt. Och skönt att de finns, brandmännen med sina slangar ...