onsdag 26 oktober 2016

Från det ena till det andra

Från det ena…
Än en gång kan jag bara konstatera att Sverige är fantastiskt! Eller vad sägs om en ”Kallelse till ultraljudsundersökning för tidig upptäckt av bråck på stora kroppspulsådern” som maken fick med posten för några veckor sedan. Det är nästan uteslutande män som drabbas av pulsåderbråck, och sedan 2010 genomför därför landstinget kostnadsfria screeningar i Stockholm. Bor man på Gotland kostar undersökningen däremot 200 kronor. Ooooops! Vad har gotlänningar gjort för ont?! Så japp, Sverige är fantastiskt om man bor i nollåtta-land. Orättvist? JA!

… till det andra
Screeningen genomfördes på Ersta Sjukhus som råkar vara beläget vid Stockholms mest berömda ”panoramaplats” Fjällgatan, dit turister från hela världen vallfärdar under sommaren. Där har man en vidunderlig utsikt över hela huvudstaden. Klart en blå himmel och en solig bakgrund underlättar, men utsikten så här års är inte heller så dum, bara lite (=mycket) gråare. Men man slipper i alla fall trängas med alla turister och turistbussar längs gatan. Här kommer dagens fotoskörd. Enjoy!


Gamla Stan.


Stadshuset och Riddarkyrkan (tror jag) i bakgrunden, men kolla vilken konstig farkost! Den kanske transporterar pålar till Stockholms största byggarbetsplats Slussen? Ingen aning faktiskt, men det var roligt att fånga båten på bild.


Här ser ni förutom några läckra byggkranar Strandvägen i mitten och Skeppsholmen till höger.


För första gången i våra liv hamnade vi totalt ovetandes på en vegerarisk restaurang/ett café idag - Hermans på Fjällgatan. Vi tog en fika och fick veta att det inte fanns komjölk till cappucino. Errrrmmmmhhhhh. Jaså. Men vi kunde välja mellan soja- och havremjölk. Errrrmmmmhhhhhh... Det är ju ungefär som att välja mellan pest och kolera tyckte vi och valde havremjölk. Kan lugnt säga att den cappun inte ens smakade kaffe. Den var bara äcklig. Missförstå mig inte - jag uppskattar alternativ till mjölkprodukter, verkligen. Men att inte ha "riktig" mjölk till kaffe är bara löjligt. Eller som maken uttryckte det: Äppelpajen smakar riktigt "smörig", otroligt god. Undrar vilket "icke-djur" smöret kommer ifrån.


Här ser ni dagens färska bild av ett Slussen i kaos. Efter decennier av diskussioner håller man nu på att bygga ett nytt Slussen. Det beräknas vara klart 2019. "I believe it when I see it".


20 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Hoho, vad många läckra bilder!
Stockholm ÄR vackert och där jobbade och bodde min mamma i sin ungdom.
Och, vad jag kommer ihåg Slussen från det jag var liten. Så STORT det var - och Katarinahissen!
Den båten, den tyckte jag såg ut som en adventljusstake, haha, fyra långa ljus.

Jag körde också från det ena till det andra idag. Två inlägg. Helt skilda.

nalta norrland sa...

Hela 17 av 21 landsting kallar alla 65-åriga män till undersökning för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern.

Undersökningar visar att 4 till 6 procent av alla män mellan 65 och 79 år har bråck på kroppspulsådern i buken.

Det innebär att mer än 90 procent av alla 65-åriga män i landet kallas till undersökning för att upptäcka eventuella bråck. Därmed är
Sverige det första land i världen som har en näst intill rikstäckande screening. Ytterligare landsting planerar att börja screena.

Om man är vegan/vegetarian så är ju alla djurprodukter icke tillåtna så att ha ko-mjölk till kaffet på en vegan/vegetarisk restaurang/café hade ju varit regelvidrigt.

Min mans dotter är ju gift numera med sin vegan å han är ju min expert då det gäller allt vegan/vegetariskt.

Gamla stan i Stockholm hör säkert till det kulturmärkta Sverige.
Så då har Du varit kulturell även idag :)

Comsi comsa sa...


Läste kommentaren över och har inget att tillägga. Tur gubbarna blir inkallade för själva går de väl inte frivilligt. (Många av dem, inte alla). :))

Vackra foton, väldigt vackra.

Fnittrar lite åt fikat idag. He he.... :)))

Kram ❤

Susanne sa...

Det är så himla fint där.

FREEDOMtravel sa...

Stockholm är fint! Jag ska till min neurolog imorgon och förut satt han på kliniken "Utsikten" som låg just där. Nu har han flyttat till Stadion nånstans, inte lika kul om man säger så...

Ditte sa...

Tusen tack för dessa fina Stockholmsbilder från Fjällgatan. Här promenerar jag flera gånger per vecka när det inte är högsäsong och trängseln då är stor.
Jodå Riddarholmskyrka och Stadshuset syns tydligt på bilden.
Vad gäller Slussen var det "roddigt där" där redan 1935 när den var ny och det har ju fortsatt vara problematiskt. (Läst min Fågelström och andra...)
Tror inte man räknar med att hela Slussen ska vara klar förrän 2025, men även det återstår att se.
Kul med fartyget med pelarna för de ska säkert till Slussens ombyggnad för inga båtar kan passera genom Karl Johanslussen nu när allt ska byggas om. Den är stängd sedan i våras
Häftig bild på pelarbåten också.
Vad gäller Hermans så kan jag förstå dig vad gäller deras cappucino, odrickbar. Ska man fika så kan jag rekommmendera Erstaterrassen i stället och där finns riktig mjölk. Dessutom bra utsikt och god mat.
Hade varit roligt om ni frågat vad äppelpajen var gjord på i fråga om fett. ...
Vi har ibland ätit buffén på Hermans och är det inte i högsäsong och man är där utanför lunchtiderna så är den rikktigt bra. Men jag gillar inte att köa för att få mat.

Vad gäller vården så kan man ju undra....

KajsaLisa sa...

Fint med vyer från Fjällgatan trots det gråa vädret, men hos mig tittade solen fram.

Marina sa...

Kaoset vis slussen är verkligen tragiskt! När det gäller den där undersökningen så är det verkligen fantastiskt att möjligheten ges. Det är nog till och med värt de där 200 kronorna om man måste betala.

Anki sa...

Wow, så många läckra bilder - Stockholm är vackert! Bra med screening - och bra när den är fri förstås.

Steve sa...

Härliga bilder du bjuder på idag.
Även det här med att vara vegetarian kan gå för långt. Jag äter inte kött, men komjölk till frukostgröten ska det vara.

Eva Trillian sa...

Det är bra med vegetariska/veganska fik och restauranger - vi som inte har behov av dem kan ju välja på hundratals andra ... liksom ;) I London hittade vi en vegansk favoritrestaurang - och den kan jag allt tänka mig att besöka igen - vare sig veganen är med eller inte :)
Stockholm är vackert - även när det är grått!

nalta norrland sa...

Ha ha jag är ju beroende av att Googla :)
Gör ju det då jag funderar över något... vare sig det är nått jag läser i en blogg eller annat.

Vet Du att för ungefär 17 år sedan så dog en kompis pappa i just pulsåderbråck, han var ju kanske 50? Jo men sedan så dog faktiskt en kulle som gick på högstadiet oxå i samma läskiga "sjukdom", han var ju 14, 15 så det behöver ju inte vara "gamla människor" även om de nu tydligen kollar män över 65.

Nu tänker jag ta med Frost å återvända till sängen x antal timmar :)

Ama de casa sa...

Visst är det konstigt att det är olika mellan olika landsting i Sverige? Det borde vara samma regler som gäller. Helt klart orättvist! Men bra att den kontrollen görs.

Härliga bilder från Stockholm! En helt fantastiskt stad :-) Och visst är det Riddarholmskyrkan. Det var nån som lärde mig för länge sen att det är den som har det där "trasiga" taket. Viss kunskap fastnar. Tyvärr långt i från allt... ;-)

Vi får väl se vad som vinner? Slussens färdigställande eller marknadsflytten i Torrevieja? :-D

Monica sa...

Ja där uppe är det fint har ju
varit och fotat där några gånger.
Betydligt lättare att ta sej dit
än upp till Skinnarviksberget som
också har en underbar utsikt.
Härligt när dom lägger ner lite
krut på den manliga delen av
befolkningen också;-)
Ha det bra KRAM

cat sa...

Åh vilka tjusiga vyer du bjuder på! Håller helt med dig om kaffet! Det ska vara mjölk i, inget annat. Har smakat havremjölk, det var som att dricka vatten med sågspån i.

Anita Malta sa...

Men oj, så många fina bilder från Stockholm ! Fast Slussen ser inte kul ut och vilket tid innan det är färdigt. Vet inte alls hur det kommer att se ut efteråt men kan inte tänka mig annat än ett rejält ansiktslyft :-)
Sojamjölk i cappucinon, det låter ju riktigt spännande ju ;-)Smart tänkt där av din make, troligtvis var det smör i pajen.

Husbilen-Ellen sa...

Stockholm är fantastiskt på alla de sätt!!!

Mias Mix sa...

Åh vilken vacker huvudstad vi har! Ja förutom Slussen då. Men förhoppningsvis blir den riktigt fin när den är klar. Ska bo på Scandic vid Slussen i helgen :)
Och vad bra att män blir kallade på undersökning. Undrar hur det är i Sörmlands landsting??

Anders W sa...

Hoppas du följer "utvecklingen" av slussen. Snart blir den kanske invecklad?!

Anni sa...

Ersta sjukhus ligger verkligen oförskämt bra. Nu fick du mig sugen på en fotopromenad på Söder, men vädergudarna hotar med innesittarväder så det lär få dröja.
Så bra med screeningen, det har jag inte hört talas om. Maken är väl för ung och pappa har mig veterligen aldrig gjort någon. Mina föräldrars granne drabbades men klarade sig, han kan inte varit mer än 50 vid det laget. Hu, så otäckt!