tisdag 25 oktober 2016

Ett försök att vara kulturell

Igår gjorde jag ett (av mina få) försök att vara kulturell. Jag inspirerades nämligen av Annette och hennes mycket välskrivna inlägg om Augustpriset. Å detta pris har ju alla hört talas om. Åkte till Stockholm och Kulturhuset där nomineringen ägde rum. För första gången var eventet öppet för allmänheten, som jag ju är en del av. Efter att själv har jobbat drygt 10 år på ett förlag var det en kul grej tyckte jag.

Mingel med sponsorer


I foajén utanför hörsalen minglades det för fullt. En av huvudsponsorerna för eventet var hotellkedjan Elite. Där kunde man vinna en hotellweekend om man poserade/tog en selfie framför en skärm med den välkända trappan på Hotell Knaust i Sundsvall. Ganska kul och många (mest kvinnor) tog chansen.

Tara Moshizi och Daniel Sjölin

Moderatorna för Nomineringsgalan var Tara Moshizi och Daniel Sjölin, som jag aldrig hört talas om. Så kulturell är jag… Tara och Daniel var bra, pålästa, speciellt Tara. Snygga var de också;-)

Författarna

Ska inte tråka ut er med varken författarna eller deras nominerade böcker. Gå in hos Annette, där får ni en betydligt mera ”nuanserad” sammanfattning av tillställningen. Kan bara konstatera att min allmänbildning inte sträcker sig längre än till sport/fotboll och deckare. Den enda författaren jag kände igen namnet på var Charlotta von Zweigbergk.

Deprimerad?!
Efter cirka en timme hade jag och några till fått nog, eller så var vi bara deprimerade med tanke på de nominerade fackböckerna som alla utom en handlar om fattigdom, skottlossning, elände och en deppig tjej från Kiruna som håller på att flyttas – både tjejen och staden alltså. Misär verkar sälja, helt klart!

På Plattan

Kulturhuset ligger ju vid den berömda Plattan, där det var ganska folktomt trots ”rusningstid”, vilket kan bero på att det regnade. Att då mötas av en man med mikrofon som skrek ut sitt budskap som ekade ganska så rejält var bara för mycket. Kvinnan på bilden såg att jag fotade och chansade att ”frälsa” mig med en av lapparna hon delade ut. Jag var dock snabbare;-)

Ska låta bli att vara kulturell i framtiden, men jag hoppas ni fick er ett och annat gott skratt ändå;)

PS1. Sorry för den usla bildkvaliteten. Min lilla "Sonny" är uppenbarligen inte så kulturellt lagd han heller.
DS1.

PS2. Kände inte igen ett enda ansikte på eventet, och jag såg inte Annette heller. DS2.

30 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ojojoj! Jag är impad att du tog dig dit och gav kulturen en chans! Själv hade jag nog avstått. Dom där som får den typen av priser brukar inte vara nån som jag känner till. Ungefär som Nobelpriset i litteratur. Fast i år hade jag allt hört talas om den pristagaren. Kände mig väldigt kulturell då - och överraskad :-D

Olga T sa...

Ha ha ha! Nu fick jag mig dagens skratt. Men du var där!! Bra jobbat!

Geddfish ♥ sa...

Rejält duktigt! Säger jag, som valde att häcka här hemma morrandes åt bannade garagedörr I stället för affärsresa.
Fy för påhoppare, du gjorde rätt som fotade, haha!
Kul inlägg!

Comsi comsa sa...


Du är en snabb rackare med kameran... :))
Kram ❤

Steve sa...

Det låter riktigt jobbigt att vara kulturell.

Mias Mix sa...

Vad synd att du inte träffade Anette! Jag hade också ledsnat ganska fort... är inte heller kulturell.

Days by Johanna sa...

Ja det där med att vara kulturell, händer inte så värst ofta!

Annette sa...

Så synd att vi inte sågs! Men jag förstår nu varför. Jag satt i bilkö 1,5 timme och hann precis fram tills nomineringarna skulle börja, så vi hann inte ses i foajén. Och efter nomineringarna hade du antagligen redan gått. Du får visa mig bästa platserna för att fota Stockholm någon gång istället, och visa mig ett bra ställe att ta en fika :)

Jag var bara tvungen att läsa upp ditt inlägg för Patrik, min man, du har alltid en helt fantastiskt kul vinkling på dina inlägg! Och jag tycker att det är starkt gjort av dig att ge dig på än det enda än det andra, även kultur, trots att du kanske är skeptisk. Nyfikenhet är väl den allra bästa egenskapen, och du verkar ha massor av den!

Jag tyckte att det var ett rätt så intressant event. Inte minst ur sociologiskt synpunkt ;) Jösses, vissa författare är riktigt knepiga. Moderatorerna var väldigt bra, men vissa av författarna gick det bara inte att få att tina upp och vara som folk. Andra var riktigt roliga istället, som de två som gjort bilderboken med djur avbildade av hur människor beter sig på ett museum :)

Tack för länkningen till min sida, jag är dock tveksam till om någon kommer att lockas dit att läsa om författare och nomineringar efter dels ditt inlägg, dels min kommentar här nu :))

Ha en fin kväll! För mig väntar Keplers nya bok "Kaninjägaren".

Meta sa...

Håller med dig hade nog åxå tröttnat rätt snabbt där inte min grej liksom. Men man måste ju testa för att veta.
Ha det gott mitt i veckan i morgon istället jag drar till Stockholm jag med då.
Kram Meta

Ulla Maria sa...

Imponerad av din kulturella uthållighet. Trots intresse för mycket som kan klassas som kultur brukar jag ledsna rätt fort i den här typen av sammanhang. Vad gäller att möta Jesus på Plattan hade jag också fått snabba fötter därifrån.

nalta norrland sa...

Först säger jag att jag ska "gå över till" Annette å kolla in hennes blogg så fort jag är klar med att hälsa på hos Dig,

För det andra är det där kulturella inte alltid det mest intressanta å spännande, å Du räknas inte fotboll som kultur numera ;-)

När man som jag bor i laglöst land händer det inte mycket...

Har nu ikväll pratat med Elin å försökt få klarhet i vad hon vill å vad hon tror/tycker.
I morgon kl 13 ska jag till skolan å träffa klassläraren.
Känns lite ångestbetonat... blir det bra eller hamnar vi i valet mellan pest och kolera.

TantGlad sa...

Den trappen har jag gått på. Är ju från Sundsvall så.....

Är ute på en kort bloggpromenad åsso hamnade jag här hos dig och i din blogg. Men det var bara trevligt.
Ska fortsätta nu....Ha det så gott!

Days by Johanna sa...

Haha asfaltsbonde det var ett nytt ord för mig, men i love it haha, den var bra!!! :)

Självklart kommer det bild på Hugo med räv tröjan, så du får se lite mer räv :)

Unknown sa...

Kul ändå att göra lite sänt man alltid gör! Lite väga sig ut i det okända.
Bra jobbat!
/Kiki

Ditte sa...

Tack för rapporten! Hade planer på att ta mig dit men det fanns annat, bl.a barnbarnet som lockade mer.
Ska genast titta in hos Annette för att läsa hennes betraktelse. Man vill ju hjälpligt hänga med.
Och att misär säljer har jag också förstått.
Att bli frälst på Sergels torg hade kanske blivit en bok i sig.
Namnet Sergels torg var ju inte klart från början då det byggdes utan ett förslag var Sveatorget, men det förkastades eftersom det kunde blandas ihop med Sveaplan. Så småningom kom man fram till att Klaratorget(efter en tävlan) blev bra. Men se då kom Evert Taube med förslaget Serges Toorg, efter skulprören Sergel och så fick det bli. Och Evertdeltog utom tävlan.
Kultur detta också.
Jag hoppas nog på att du bjuder på fortsatta kulturelle evenemang för att beskriva dessa och mycket annat har du talang för. Absolut!
Jag fnissar högt...

Susjos sa...

Fniss...jag kände inte heller igen några namn på de nominerade, förutom hon Charlotte med svårstavat efternamn som du också kände igen namnet på!
Men kultur, det kan vara mycket det, se vad jag googlade fram:

Kultur i ett samhällsperspektiv:

Ordet Kultur används för att beskriva hur en folkgrupp lever, med allt vad det innebär, så som seder, traditioner, lagar och regler. Kultur har kallats ”levnadssättet hos ett helt samhälle”. Några olika sätt ordet kultur används är; kulturfolk och kulturarv.

Kultur utifrån ett människoperspektiv:

En annan del i begreppet Kultur är människans skapande och kreativitet så som konst, litteratur, musik teater och film, så kallade kulturaktiviteter. Tv och tidningar framställer ofta kultur i sammanhang med god mat, fint vin, klassisk musik eller konst. Forskning har visat att människor som antingen konsumerar eller utövar kultur har roligare i livet och har en bättre hälsa.

FREEDOMtravel sa...

Alltså nu blir jag ju nästan lite sugen på att diskutera kulturbegreppet. Typ vad är kultur? Din blogg innehåller ju färg och form, design och foton. Är inte det kultur? Så då är jag ju lite kulturell när jag läser din blogg :)

KajsaLisa sa...

Tycker bilderna blev okej, men du måste börja använda din kameras manuella inställningar mer. Men ge inte upp kulturen, för har du tur så kan det börja hända saker eftersom kulturmaffian googlar på sig själva.
Nu skall jag berätta en sak som jag inte gjort tidigare i bloggen, det var länge sen nu. Jag skrev det här inlägget.
http://kajsalisa.com/2011/02/27/linda-skugge-ar-en-bluff/
En viss person läste det och sen följde ett halvår med gratisevent mest mousserande vin och wraps, en också några rejäla fyllor.
Tusan vilka inlägg jag fick ihop på det, men det var nog det hon ville :)
Sen fick jag ju givetvis omvärdera henne totalt. Hon har humor.

Marina sa...

Se det så här, det finns så himla mycket annan kultur du tycker om, typ fotboll och det är inte fy skam minsann :)

Anki sa...

Tror inte jag stannat kvar där så länge heller ... verkar så uppstyltat på något vis...
Haha - skulle gärna sett när du snabbt som attan stack iväg från kvinnan med lapparna :)

Susanne sa...

Bra att du hade det snabba steget så du kom undan jesuskvinnan. De är lika skrämmande som clowner tycker jag.

nalta norrland sa...

svar Jag kan tänka mig att det är en kombination av allt som hänt/händer som gör att Elin inte riktigt vet vad hon längre tycker/tänker å gör henne orolig = ont i magen.
* Först morfar å allt där runt omkring,

* sedan hennes brutna arm - vi ska på återbesök med armen i mitten av november, vilket Elin oroar sig för då hon är rädd för en operation,

* sedan att börja i 4an med allt vad det innebär med ny klasslärare,
andra krav/måsten och kompisar som inte längre är kompisar...

* sedan den kroppsliga förändringen, på väg mot mens osv

* att jag dessutom inte mår okey bidrar självklart till att allt blir tråkigt, ledsamt

Men förhoppningsvis får vi nån ordning på allt innan jul ;-)

Anita Malta sa...

Vad roligt ändå att du tog dig dit även om inte eventet roade så det räckte för att stanna tills det tog slut. Alltid lika roligt att få en inblick i vad som händer och sker i huvudstaden via din blogg :-)

Vet inte om jag är särskilt kulturell för vad betyder det egentligen att vara det. Jo, då kollar man på synonymer.se och konstaterar att är man kulturell är man bildad ! Jaha..då gissar jag att vi alla är mer ellr mindre bildade och därmed mer eller mindre kulturella. Nu blev jag tråkig... ;-)

Behöver inte gissa för jag vet att du inte tog en selfie framför den där skärmen, det skulle inte jag heller ha gjort.

Intressant att läsa att fackböcker om misär säljer bra för man kan ju inte låta bli attt undra varför men känner mig inte direkt inspirerad att ens försöka finna svaret.

Plattan känns som en plats där jag inte vill vara om jag inte absolut måste passera. Tycker det vimlar av skumma och mer eller mindre fanatiska typer just där ;-)

Tycker inte alls att bildkvalitén är usel, mycket färg, bra mingelbilder och att fotografera på en upplyst scen är minsann inte lätt.
Fortsatt du att vara kulturell men bara på ditt speciella sätt, du är ju faktiskt unik :-) Kram

P.S Maken klagade faktiskt inte på vädret men talade om hur det var. Nu åker han ju hem igen imorgon så med det i åtanke är det nog lättare att uthärda. Malta 24 grader nu här på morgonkvisten :-D

Anni sa...

Snyggingen Daniel Sjölin var programledare för Babel (ett litteraturprogram på SVT), såg just att de sökte publik. Du ska nog inte satsa på det, för då måste man stanna hela tiden ut. ;-)

Nu ska jag läsa hos Annette. Synd att ni missade varandra!

cat sa...

Trots mitt yrke, är jag inte särskilt kulturell av mig. Förstår verkligen att du ledsnade. Har också bloggat om Augustpriset, men i tjänstens vägnar. Duktigt att du lyckades undvika frälsningslappen :-)

Tredje året i Hjo sa...

Ser bland Augustnomineringarna att Lars Norén jagar runt efter ett nytt färgband. Fascinerande. Han tar nog hem priset.

Susjos sa...

Svar: Det blev inte Kiev för just det politiska läget där, enligt UD:s hemsida rekommenderar de inte att åka dit, och man skulle vara försiktig med en massa saker...och man vill inte vara rädd när man åker dit. En del pengar skulle det också bli, så summa summarum skippar vi Kiev och hoppas på ett trevligare land nästnästa år!!!

Days by Johanna sa...

haha ja kanske jag är, men vi har faktiskt landet runt knuten, går vi en 100m har vi åkrar runt oss, så där lär vi väl stå i sommar när det kör med skördetröskan! :) Och jag har sett en riktigt räv ;)

Du gör ju helt rätt och hålla på de orannga, de vinner ju för det mesta, iaf i elitserien, cCL går det sådär, men ändå bättre än förväntat so far.

Eva Trillian sa...

Allt gör sig inte live - helt klart :D

Husbilen-Ellen sa...

Kan se dig med en fotbollsrusning för att undvika lappen!