onsdag 19 oktober 2016

Bakom kulissernaAlla i stor-Stockholm har någon gång besökt Stadsbiblioteket. Och ni som bor ute i landet har säkert sett arkitekten Gunnar Asplunds mästerverk på bild någon gång. Om inte, varsågod! Själv är jag ingen flitig besökare av bibliotek, då jag nästan uteslutande köper nya böcker eller byter med personer som jag känner. Men en guidad tur bakom kulisserna på Stadsbiblioteket kunde jag inte stå emot. Så här kommer en liten bildkavalkad.


Rotundan ser kanske inte så imponerande ut utifrån, men inifrån är den riktig läcker tycker jag. 40 000 böcker ryms i den. Väggputsen ska föreställa moln.


Asplund ritade inte bara själva byggnaden som invigdes 1928. Han tänkte också på användbara detaljer som den här fungerade vattenkranen till exempel. Man vrider bara på den grekiska guden som har fyra armar, och vips så rinner vattnet och man kan ta sig en klunk. Riktigt coolt!


Sedan designade han även totalt 19 olika stolmodeller som fortfarande är i bruk i de fem facksalarna.


Asplund är också pappa till varenda lampa både i biblioteket och på övervåningarna, dit allmänheten inte har tillgång till. Alla dörrhandtag är också spcialdesignade.


Sagorummet med John Blund är också runt. Här spelas bland annat teater för barn.


Allt är i stort sett original på Stadsbiblioteket. Dock inte detta fiffiga rullband. Man kastar bara in lästa böcker i ett inkast. Böckerna skannas, hamnar på bandet och kastas ut i precis rätt bokvagn respektive låda. Fascinerande!22 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Aha! Det är alltså där jag har ett lånekort! Fast jag lånar ju bara eböcker på det. Åh vad jag älskar min eboksläsare som möjliggör det för mig att läsa alla böckerna hela världen runt!

nalta norrland sa...

Rotundan en form av runda bordets upplevelser ;-)

Skogskyrkogården är även det Gunnar Asplunds verk.

Vet Du om att han dog då han var 55 år?

Olga T sa...

Vilket toppeninlägg! Gillas! En byggnad jag ska besöka framöver.

Geddfish ♥ sa...

Suveränt inlägg! Älskar bibliotek. Har nyttjat flera under årens lopp. Tycker det är en skön miljö. Tyvärr har jag inte haft tid till biblioteksbion, som ju är gratis.
Mycket kultur och mycket som är gratis på våra bibliotek. Jag har också eboklånat, men vill helst ha en pappersbok i handen.

Meta sa...

Tack för den fina vandringen. Det är härligt tycker jag när sånt får vara kvar och man kan använda det med bara lite nymodigheter
Ha nu en bra mitt i veckans kväll
Kram Meta

Ditte sa...

Detta bibliotek är så häftigt! Har varit här många gånger både för att låna och för att plugga.
Tyvärr har jag inte gått på en guidad visning innan ditt inlägg, men nu kom jag tack vare dig me dpå en.
Toppenbilder från ett toppenbibliotek. Och allt är så genomtänkt.
Tack för runtturen!
Gillar verkligen Gunnar Asplunds design!

Anni sa...

Visst är det vackert! Dörrhandtagen matchar vattenkranen om jag minns rätt. Har nog en bild någonstans.
När vi gifte oss, maken och jag, fick vi en av Asplunds vackra taklampor till matsalen av vännerna. Oj, vad jag är glad över den!

Men tänk att böckerna hanteras så ovarsamt? Förstår att du gillade den gröna färgen på rullbandet!

Undrar vad som hände med den planerade utbyggnaden? Det var ju en arkitekttävling med flera förslag. Sades det något om detta under turen?

KajsaLisa sa...

Det är länge sin jag var inne där, kul att återse. Det där är vad jag kallar design istället för dagens trendnissar.

Comsi comsa sa...


Så bra fotat. Har ju bara några steg hit men visste inte hälften av vad du berättar.

Godnattkram❤

Steve sa...

Mäktig och läcker byggnad på många sätt. En plats som jag dock aldrig besökt.
Gillar vattenkranen allra bäst.

Susjos sa...

Där har jag i alla fall varit, om än för länge sedan. Gillade verkligen rotundan! Ville ju bli bibliotekarie när jag var liten, är dock glad att jag ångrade mej där! Men doften av böcker och lugnet på ett bibliotek är inte helt fel. Biblioteket jag växte upp med låg i Falun, där kunde man också "låna" musik, man valde en LP som man ville lyssna på, fick ett par hörlurar och satte sej sen i en stol som snurrade, en våning upp med glas-staket, så man kunde titta ut över hela biblioteket där man satt och lyssnade på musik. Minns att jag lyssnade på en skiva av "Fläsket brinner"- för bandet lät så spännande....men musiken var inget för mej, 13 år gammal...

Marina sa...

Jättekul att se - tack! Jag har fortfarande inte varit på "the national Library" här, men det står på listan av saker som ska bockas av innan jul.

Anki sa...

En häftig byggnad - tack för rundturen! Smart där med rullbandet och boksorteringen. Gillar vattenkranen ...snygg!

Ama de casa sa...

Jag skäms att säga det... Men jag bodde i Sollentuna i 25 år UTAN att ha besökt det där biblioteket. Jag hade ju givetvis sett det utifrån, men aldrig gått in... Inte förrän vi hade flyttat hit till Spanien, och då gick jag in för att fixa lånekort (för e-böcker alltså). Sen tog det ytterligare nästan 10 år innan jag använde det :-D Anders var snabbare och har lånat hem böcker i flera år innan jag slätade ut rynkan på näsan och testade :-)

Mias Mix sa...

Har aldrig varit där så jätteroligt att få se! Vilken fantastisk byggnad och så roligt att han även fick vara med och inreda. Kranen är cool. Och så dagens teknik på det, tänk att man kan uppfinna såna där band. Fascinerande! Tusen tack för rundturen!

cat sa...

Som den bibliotekarie jag är, så värmde det här inlägget verkligen mitt hjärta :-)

Monica sa...

OJOJ där har jag inte varit sedan jag
gick småskolan i Engelbrekt.
Teknikens under är kanske bra men den
tar bort en massa arbetstillfällen, läste
någonstans att om 30 år sitter vi bara och
rullar tummarna medan robotar mm tagit över
arbetsplatserna hur det nu ska gå ihop
ekonomiskt för folk?
Tur man nog bara är stoft då:-)
Mysiga nostalgiska bilder;-)
Ha det bra

Klimakteriehäxan sa...

Den turen vill jag också göra!

Anita Malta sa...

Men himmel vad spännande !! Har ju passerat men aldrig varit inne i den byggnaden. Helt otroligt, både allt det du visar och att jag aldrig ens besökt Stadsbiblioteket trots 40 år i Stockholm !!

Imponerade samling böcker där i rotundan och så läcker gammal vattenkran liksom stolarna, var och en med sin egen designade stil. Asplund var tydligen en väldigt begåvad och energisk man.
Imponerande även i slutet då det blir lite mer up to date och automatiserat, väldigt smart.
Tusen tack för den rundvandringen Beate :-)

Stare Ström sa...

Så roligt att få denna rundvandring!! Mycket intressant att få se den byggnaden så här på distans.

För övrigt så såg jag att våra Pearls of the Sound tog hem vinsten för medelstora körer i Las Vegas, med mest poäng som någonsin delats ut. Dessutom fick de pris "Most Entertaining Award". Hoppas att det går bra för "dina" tjejer också!

Eva Trillian sa...

Ibland bor man verkligen FÖR låååångt bort från Stockholm ...

Husbilen-Ellen sa...

Tack för titten. Det var många år sen jag var där och då var jag mäkta imponerad av rotundan. Det håller i sig fortfarande!