måndag 14 september 2009

Stafettpinnen fångat: Kvinnor behöver fler dåliga förebilder

Det är Ulrica som har inspirerat mig till det här inlägget. Hon har nämligen fångat en stafettpinne från Karin Friberg. Läs gärna hennes uppmaning till att anställa flera kvinnliga chefer. Hon vill se en bredd på den kvinnliga ledande basen. Jag utlovar allvar och asgarv.
- Välj hellre en halvkass kvinna framför en ok man, resonerar hon.
Håller så klart med och fångar stafettpinnen jag med.

Mitt liv som chef
Drygt 25 år av mitt tidigare liv (tillika när jag var yngre) har jag tillbringat som chef. Jag har alltid valt att söka jobb i så kallade mansdominerade branscher av den enkla anledningen att jag inte är speciellt kvinnligt (tror jag har en X- och en Y-kromosom istället för en dubbeluppsättning X).

Here we go:
- Med tanke på att jag har diskalkyli (det måste jag ha, då siffror och jag inte alls går ihop) har jag aldrig överskridit en budget, som jag dessutom fick sammanställa alldeles själv (återkommande mardröm).
- Förutom Mascara (sedan jag var 15) använder jag varken smink, läppstift eller nagellack. Självklart köper jag krämer, body lotions och "brun utan sol" för att se fräsch ut. Och det gör jag än idag… tror jag.
- Naturell gäller också för manen. Den har aldrig sett något annat än en sax för klippning – hos frissan.
- I klädväg har det alltid varit byxor (helst jeans) och låga skor (gärna gympadojor) . Brutna ben på grund av högklackat = sjukfrånvaro = inte bra för företaget.
- Har spelat fotboll i 25 år. En hobby där kvinnliga och manliga (förhoppningsvis) chefer kan lära sig massor.
- Min allmänbildning är på nivån av en femårings – troligen lägre. Kan man bara snacka fotboll och idrott kommer man hur långt som helst har jag märkt.
- Har en förmåga att sällan tänka efter förre och pladdrar på olika språk. En klar fördel! Det utstrålar självförtroende, styrka och kunskap - bara man låter tillräckligt övertygande så...
- Mina kvaliteter på hemmafronten vill ni inte läsa om, jag lovar. Där har jag helt utan prestige lämnat chefsrollen till maken. Han är en mycket bra boss.
Jag dög som chef och jag duger alldeles utmärkt nu: som nobody är jag äntligen perfekt;-)

PS. Orkade ni läsa hela inlägget?! Om ja, fånga pinnen ni med. Kanske blir vi en Trinny & Susannah rörelse i Sverige – fast på "chefsnivå". DS

14 kommentarer:

anne sa...

Good enough is fantastic!

Stafettpinne säger du, hmm...tål att kluras på. :)

Lissen sa...

Klart att jag orkar läsa hela!
På något vis så utstrålar du härligt självförtroende Beate. Är liksom självklar i ditt sätt.
Har en känsla att du kan möta människor där dom är och coacha dom (= fotbollstakter= hålla ihop laget= alla behövs).
Mmm tycker att jag känner dej lite grann, du härliga goa Beate!!!!!

Ps Jag har spelat fotboll i säkert 20 år. Fast jag gillar kjol Ds

Jess sa...

Gillar ditt inlägg skarpt! Får mig att sitta med ett leende på läpparna!
Självklart läste jag hela inlägget, det var ju hur bra som helst!
Jag tror förstås inte på att din allmänbildning skulle vara lägre än en femårings... :)
Tycker bara det är härligt med människor som vågar vara sig själv och trivs med det!

Olga T sa...

Jag läste hela ditt inlägg och min kommentar höll på att bli lika lång....men jag raderade den.
Vi behöver bra chefer, de är på tok för få! Kanske p.g.a. att de bra inte anser sig vara tillräckligt bra?

Be inte om ursäkt för att du inte gillar konstverket. Helt OK! Jag har inte gjort det, jag bara fotade det:)

Ulrica sa...

I lööööv it!!!! Tack fantastiska du. Jag blir alldeles upplyft av alla underbara starka kvinnor med underbar vanliga brister. VI är fantastiskt bra.

Nina sa...

Ett alldeles brilliant inlägg o mkt inspirerande! Du är en fena på att skriva, jag läser alltid dina inlägg med ett leende på läpparna, även om det ju ligger en ton av allvar bakom. Kvinnor kan o behövs!
Ps. Kul att du hittade makrofunktionen, nu väntar jag med spänning på att få se makrobilder framöver ;-)

Artlover sa...

Vad det fokuseras på kön i den här frågan. Det handlar väl mer om kompetens oavsett om man är kvinna eller en man? Sedan tror jag att många kulturella aspekter sätter käppar i hjulet för att kvinnor ska bli chefer. Vad tror du? Till sist, kvinnor ska inte ha dåliga förebilder. De ska inte bli några chefer efter manliga förebilder i så fall. De kan bli lika otäcka som dem då. Kvinnor är bra på att baka och då tror jag att de är lika bra på att sälja dom också:-)

Anette sa...

Hej!
Så kul att läsa din beskrivning av dig själv..........genast får man en bild i skallen! Du verkar vara en härlig chef tycker jag! Kanske var du lagkapten under din fotbollskarriär också :-)
Tack för kommentaren hos mig!/Anette

Malin B sa...

Såklart jag orkar läsa hela inlägget! =)
Du, jag gör ju vad jag kan för att öka på allmänbildningen i stort och smått iallafall. ;) Fniss!
Gräva mask gick vi nog inte djupare in i förstås. Tar det nu! Innan man går i väg till sjön för att meta ger man sig ut och gräver upp stackars maskar. Maskar kryllar det av i jorden, i landen utan att man planterar dem. ;)

På tal om fru Schyman så var kvinnan i lördags bara så innerligt lik henne. Nästan lite läskigt. ;) Till utseendet och japp, hon hade en drink i handen en gång. ;)

Karin Berg sa...

rikgit bra inlägg =) känner igen mig när det gäller det mesta. och även jag har maken som är så mycket bättre än jag på att bossa hemma. =)

Lena sa...

Jag gillar dig skarpt Beate :) Klart jag orkade läsa ditt härliga inlägg!!

Jag har också varit chef med ansvar för en större ekonomi och mycket personal...någon måste ju göra jobbet...hahaha varför inte en kvinna? Jag gillar inte heller siffror men jag vet hur man ska delegera :) Nu jobbar jag bara idéellt fast även där har jag ordförande rollen med personalansvar och allt vad det innebär. Jag är en kvinna som har vassa armbågar och tar för mig. Allt för många kvinnor vågar inte tro att de klarar av att vara chef och ännu fler kvinnor stöttar hellre en man till tex en ordf roll än en kvinna? Det tycker jag är konstigt! Fast när det gäller mitt ordf i Värmlands Handikappidrottsförbund så verkar ingen annan vilja ha detta..haha eller så gör jag ett bra jobb ;)

Jag sitter också i valberedningen för Svenska handikappidrottsförbundet! Tänk att många inte fattat vilken makt detta är..hahaha Där kan man minnsan påverka att se till att få in både kvinnor och män, med eller utan funktionshinder, yngre och äldre, från norr till syd, med utländsbakrund eller inte, och så klart många personer med egen erfarenhet av våra idrotter...Så vill man påverka i styrelser så ska man se till att bli vald till en valberedning!

Den där grejen som så många hakar upp sig på...jag menar kompetens frågan. Vill man ha en kvinlig chef så finns där massor med god kompitens. Det handlar mest om inställning, vad är det vi letar efter.

Ps. tro inte att jag har något emot män nu bara...haha det har jag absolut inte men jag tycker att det är viktigt att kvinnor vågar kliva fram i ledande roller.

Oj, oj detta blev långt..sorry :)

Du är absolut en bra chef! :D

Kram

Mrs Bettan sa...

Du e rolig du. Som vanligt kan man se ditt leende när man läser din blogg och framförallt kommentarerna om dej själv. Allmänbildning som en femåring var ju inte snällt mot dej själv precis. Du är en toppenkompis som kan glädja alla hur sura de än är. Man rycks med i din glädje. Behåll den, den har du kommit långt med och ännu längre kan det bli.
Kramis MrsBettan

Olga T sa...

Oj skulle skriva en liten hälsning men fastnade i kommentarer...hmm. En man och .... Äh, strunt i det.
Tänkte höra vad du gillar dagens konstverk hos mej? Konst eller konstigt?

Anonym sa...

Dina texter kan jag inte sluta läsa och klart att jag gjorde så även med denna.

Jag lider absolut inte av dyskalkyli, det var väl så du kallade syndromet. Jag kommer ihåg personnummer, telefonnumer och andra konstiga siffror som är helt onödigt att kunna. Har börjat träna att inte lägga dem på minne och det går bättre och bättre.

Siffror är ju också en del av min vardag så det är ju brfa att jag inte har samma syndrom som dig.

Nu var det kvinnliga chefer kontra manliga som inlägget handlade om och där är jag en aning kluven är absolut inte för könskvotering utan vill nog att kompetensen ska styra. Sedan huruvida vi kvinnor är bättre vill jag ha oskrivet. Däremot har många kvinnor den där förmågan som jag kan kalla smygdominant. En positiv egenskap hos en chef.

Jag skulle kunna tänka mig att du varit en bra chef, det lilla jag nu läst.

/Bildgatan -Avs. Margareta