fredag 18 september 2009

Filter och filter: Vinn ett paket Melitta Original 104


Kaffefilter
Filter är en samlad benämning på processteg som ändrar ett materials eller en signals egenskaper eller innehåll genom att skilja dess komponenter åt. Nu vet jag äntligen vad mitt kaffe går igenom varje morgon - året om. Låter som en plågsam process bara för att få mig att vakna till.

Huvudvärksfilter
Så finns det analoga och digitala filter också. Ni vet sådana som ger en huvudvärk då de består av matematiska formler. Den digitala sorten kan yttra sig linjärt, tidsdiskret och kausalt. Om jag vore Bart Simpson skulle jag kommentera min nyfunna allmänbildning med "eat my shorts", rakt av, måttfullt och utan orsak.

Olika frekvensfilter har jag också hittat på Wikipedia. Som jag förstår det är dom bra att ha just för att undvika huvudvärk, som framkallades matematiskt så att säga.

Skylightfilter
Tänk vilken information man måste smälta när man egentligen endast vill veta vad ett "skylightfilter" är för något. Undrar om fotoproffsen Lissen To och Gärdsmygen (som inte heller visste vad det är) bedrev samma research som jag.

Åt andra sidan behöver vi inte lära oss än vad det är. Ingen av oss gick nämligen vidare till finalen i "Sommarminne" tävlingen hos Kulle fotoblogg.

PS. Tävling: Nu får ni gissa vilken finalist jag röstade på. (Klicka på länken ovan så kommer ni direkt till finalisterna) Vinnaren får ett paket Melitta Original 104. Om fler gissar rätt blir det lottdragning med hjälp av maken. Deadline klockan 23:59 ikväll. DS

9 kommentarer:

Jess sa...

Är det tävling är jag på! =)
Matematiska formler gillar jag, fast de får inte vara för avancerade då blir det inget kul! ;)
Nu ska jag klicka på länken!

Olga T sa...

Skrattat igen:) Tack!
Du har röstat på bidrag nummer 3 mulen på kossan! Jag är helt övertygad (och själv hade jag absolut röstat på den.)

Ang. Carinas kommentar som jag också skrattade hjärtligt åt, så hade hon antingen läst slarvigt eller skojat till det. Svettiga gympaskor var rätt i alla fall, vilket bevisar att smaken är som baken:)

Jess sa...

Jag tror du har röstat på nummer 5!
Men det är bara föra att jag gillade den bäst själv! ;)

S o F sa...

För mig som numera dricker minimalt med alkohol så är detta inlägg alldeles för komplicerat att läsa och förstå efter 2 glas vitt vin på fredagskvällen. ;)

Har ingen aaaning om vad det handlar om. :)

Trevlig Helg!

Nina sa...

Kul idè! Och utan att läsa de andras kommentarer (ska göra det efter att jag skrivit klart) gissar jag på nummer 3... Fast lutade lite åt nummer 8... Men mitt slutgiltiga svar är: Nummer 3, den med komulen...

Nina sa...

Tackar & bugar för rosorna :-) ska bli mkt spännande att få läsa om din bok... :-)

Per-Anders sa...

Tyvärr dricker jag inte kaffe (missar många vuxenpoäng där) så jag hoppar över din tävling. Däremot ska jag ta i tu med filtret i köksfläkten som är jättegeggigt. Som tur är så går det att diska i diskmaskinen.

Lissen sa...

Det här hade jag missat, hihi!
Vi väntar med att kolla det där filtret. Mitt huvud, är lite filtrerat idag. Men klarade så pass att jag gick på fotboll. Ingen höjdare.

Anonym sa...

Jag vet egentligen inte vad du skriver om, har haft dålig koll de sista dagarna med ena ögat bakom kameran och en hel del skit i synfältet.

I alla fall så roades jag av din research på ordet filter.

/Ska fortsätta uppåt i inläggen senare, just nu lite ont i huvudet av allt den friska luften i helgen.

/Bildgatan-Avs. Margareta