måndag 7 september 2009

Forsränning i Värmland

Värmland är känd för sina fina viltmarksäventyr med forsränning på olika orter. I år har landskapet varit mest omtalat för enorma vattenmängder som gjort att bland annat Glafsfjordens vattennivå ligger drygt en meter över medelnivå.

Forsande spår
Kollegan Håkan brukar varje år vid den här tiden åka till Värmland och Arvika/Glafsfjorden för att plocka lingon med några släktingar. Detta gjorde han även i helgen. Synen som mötte honom i skogen kan betecknas som otippat för en som bor i Stockholm. Hjulspår från skogsmaskiner hade fyllts med vatten och kunde ha använts i viltmarksäventyrssyfte.

Väl förberedd
Men nu var det ju lingonplockning som gällde för den extremt väl förberedda kollegan.
Håkan följde SMHIs väderprognos som förutspådde ihållande regn och åkte till Värmland utrustad med gummistövlar, regnjacka, mycket väl ”ingådda” fodrade(!) långbyxor, handskar à la Biltema, flanellskjorta och regnhatt.

Åldern tog ut sin rätt
Håkan ogillar att slänga saker. Det är det värsta han vet. Den ovan nämnda ”skogsutrustningen” hade alltså 30-40 år på nacken när han väl ”trädde” på sig den i den värmländska skogen. Inom loppet av bara några minuter hade regnjackans ålder tagit ut sin rätt genom att vara … otät. Långbyxorna blev tyngre och tyngre då regnvattnet forsade ner genom den ihåliga jackan, via den allt blötare och därmed allt tyngre flanellskjortan ner till byxorna. Forsen stannade upp vid stövlarna som dock visade sig vara ihåliga vid några ställen så att översvämningen i och kring fötterna kunde hållas på en vattennivå på drygt 30 centimeter över fotsulan.

Handskar och hatt
Handskar från Biltema är inte gjorda för lingonplockning i ösregn... heller Helt värdelöst, intygar Håkan. Regnhatten modell gammal, ja den läckte vid sömmarna.

Facit
Drygt 25 liter lingon och cirka fem kilo kantareller blev det. Ja och ett dopp i Glafsfjorden hann Håkan också med (innan skogsäventyret).

PS. Undrar om jag ska starta en insamling på mitt jobb inför nästa års event i skogen. Jag menar killen är ju ingen van "forsrännare", han är ju en av mina favochefer och det trots att han är civilingenjör. Förresten ska jag få mina arbetskamrater att skramla för ett par nya sandaler åt stackarn också, eller vad tycker ni?! Kolla bilden! DS

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen dålig arbetsplats du är på, här händer det saker hela tiden. Jag ser synen framför mig och inget som jag längtar efter precis, kanse att se på video men inte att vara Håkan.

Jag tycker verkligen att en insamling borde vara på sin plats.

Kvällen var lång i går men mest för mig och John Blund i ett gemensamt tillständ. Jag vet inte och hade aldrig kunnat gissa filmen i alla fall och kan det in nu heller trots att jag sett svaret.

/Bildgatan

pruddan sa...

Får nog bli en tur till värmlandsskogen tror jag....lingonen är på upphällningen och kantareller kan man ju aldrig få för mycket av :-)

Jess sa...

Haha, ja det var ett äventyr! Men goda saker fick han med sig!
Jag tycker idén om att inte slänga saker som fungerar är lysande, MEN man ska inte gå till överdrift! =)
Nya sandaler i julklapp kanske? En insamlingsbössa på jobb för nya skogskläder kanske? ;)

Anonym sa...

Som du vet behöver man inte åka till Värmland för lingon. Vi plockade 15 l utanför husknuten (10 meter alltså). Det blev inte heller 5 kg kantareller, men det räckte i allafall till middag.

Å andra sidan fick jag inget äventyr heller.
/Olle

Anders W sa...

Visst är det kul med regn! Och dåligt väder och dåliga kläder är omaka par. Kan lova att det har hänt massor på regnklädesfronten under 40 år. Naturen är värld att uppmärksammas under alla väder ;-)
Resultatet talar väl för sig självt - strålande!

Lena sa...

Hahaha..skön storry men vilken dålig utrustning! Helt klart en 08 utrustning..hihi

Han fick iaf uppleva naturen nära inpå kroppen :D

Kram & godnatt Beate/Lena

Maria Berg sa...

Filmen kunde jag inte gissa, men jag njöt av kantareller och lingon och klart ni skall göra en insamling de skorna skall inte gå längre, MB

- Som hade en Prinsessan Dagbok som film.

Daniel sa...

ojoj bjud på svampekalas å lingonsaft!

Nina Xi Fotoblogg sa...

Ja, absolut, den stackaren verkar inte ha koll på det här med nya kläder :-) (är han ogift? :-)
Men härligt med så mkt bär o svamp!

Lissen sa...

Ja jag säger då det!Dom bjuder på härliga äventyr dina arbetskamrater! Det tackar jag för,hihi! Men om han är ingenjör borde han inte ha räknat ut att kläderna skulle gå sönder??
Har chefslönerna redan gått ner i Sth? Tur, nu har han sylt till gröten i vinter i allafall.
Hmm var jag lite syrlig nu???