torsdag 7 augusti 2008

Hötorgsskrapan 1

Hötorgsskraporna eller vanligen kallad "Hötorgshusen", är fem höghus i Stockholm på Norrmalm mellan Hötorget och Sergels torg. De är 72 meter höga och har 19 våningsplan. De första skisserna till husen togs fram redan 1946 och husen uppfördes under åren 1955 till 1966. Så mycket om faktadelen.

Entré
Min kollega Eva tipsade mig igår om Hötorgsskrapan 1 och dess entré. Då det var dåligt väder idag och jag behövde en uppmuntran/belöning/tröst så bestämde jag mig för en raid på Hötorgshallen (det blev en XXL raid, så mycket kan jag säga inklusive "Bläckfisk vinaigrette", alger i sesamolja, lammstek, en ny grekisk ost som man kan steka och som inte heter Halloumi men som börjar på K) och då var det ju perfekt att kolla in skrapan nr 1.

"Det estetiska rummet"
Ja så heter entrén och vad, varför och hur kan ni läsa på bilden här intill. Mmmmhhhh 60-tal, men hellre det än grått och vad hände med "red and green should never been seen".


Bloggtips
Vill bara tipsa om en blogg som min arbetskompis Malena har. Om ni bor i Stockholm, vill ha tips på mysiga fika-/matställen - föredragsvis på söder (det heter visst SOFO nu) - då är denna blogg ett måste. Ja, recept och boktips bjuder hon också på. Inget konst(igt) där inte: Malena har haft cateringfirma och "sniffar sig" till både trevliga restauranger och ingredienser i allt från soppor, dippar och såser. Jag vet, jag brukar äta lunch med henne.

2 kommentarer:

Mrs Bettan sa...

Hötorgsskraporna ja. U hade sitt huvudkontor i en av skraporna tidigare och jag blev hämtad av Vd´s chaufför två gånger för att komma dit. Rummet han hade var som att vara på Taj Mahal. En enastående utsikt över stan, helt outstanding (som du brukar säga). Jag ritade (på frihand) den tiden overhead som ingen annan kunde, och gjorde mycket jobb åt honom. Kul va.
MrsBettan

MaMalena sa...

Fantastisk entré!

Men jag är mer intresserad av den grekiska osten... ;)
Du får recensera den, när ni ätit den.

Tack för berömmet av min blogg! Det är kul att läsa din blogg och att nån annan än familjen läser min!