onsdag 31 maj 2017

StudiebesökI måndags gjorde jag ett ”studiebesök” i Täby Kommuns nya lokaler nära Täby Centrum som invigdes den 18 april 2017 när vi var på semester. Byggnaden har jag visat förut och några av er tyckte att fastigheten såg ut som om den skapats under 1960-talet i dåvarande DDR. I måndags var det en himla tur att solen sken så att fasaden visade lite liv i form av speglingar. Nackdelen med solen var att jag inte såg vad jag fotade;-)


I den gigantiska, opersonliga entrén valde jag att titta uppåt först. Och så här ser det ut. Ja, inte hoppade jag högt av glädje kan jag säga. Växten som dinglar ned från taket är en fuskvariant av obestämbart material.


Den bemannade receptionen är lika opersonlig som entrén. Personerna på bilden – alla kvinnor förresten – är kommunanställda och höll ett möte, vilket livade upp utrymmet en aning. Kontoret är ju aktivitetsbaserat (man sitter i landskap), och då kan man ju inte hålla spontana möten eftersom man stör sina kollegor.


Hur man har tänkt här vet jag inte. Antar att inredningsarkitekten tyckte att det här konstverket skulle passa i en entréhall i ett kommunhus. Tveksamt enligt mig, då skapelsen är absolut gräslig och inte för mina tankar till verksamhetsområdena i en kommun.


Vilken tur att jag åtminstone hittade den här skylten. Det var det närmaste jag kunde komma ett konstverk i en sidogång till entréhallen;-)


Det här inlägget är mitt 91:a bidrag till Blogg 100. 91 down, 9 to go.

PS. Kommunhuset blev enligt en intervju med kommunalrådet 25 miljoner billigare än beräknat och underskred därmed den ursprungliga budgeten som låg på hiskeliga 530 miljoner kronor. Ett tips - för 25 miljoner kan man köpa mycket ”riktig” konst. DS

19 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Stolen är ju egentligen fin men inte där och i det skicket. Skulle det vara en kontrast till det stela huset med en Emma-fåtölj?

Är du säker på att det är konst? De har inte bara haft utrensning. Fast det är klart, vad ska de kunna ha att rensa ut i ett nybygge? Loppis bland de anställda?

Haha, du tog nästan en selfie där på första bilden!

Mias Mix sa...

Kan bara hålla med. Här har de verkligen inte lyckats...

Ditte sa...

Jag trodde att Täby var en mer framåtsträvande kommun även vad gäller design, men de är kanske inne i en läroperiod.
Kul med ett studiebesök här och jag tror att du hade lyckats mycket bättre med designen och konsten om du fått ha synpunkter. Klara influenser från DDR och 60 -tal. Men frågan är om inte det var piggare.
Och installationen med stolen känns helt fel...
Ja, man kan ju inte lyckas jämt om man säger så.
Tack för titten och jag inser att jag inte behöver hit för närmare studier.

Geddfish ♥ sa...

Jag håller med övriga talare. På det här bygget skulle då jag inte velat jobba, såg för jäkla tråkigt ut.

Tacka vet jag när du visade bilder från din arbetsplats, då innan fritidsforskningen började ;) då var det färg och form, minsann.

Men, kommunhus ÄR inte roliga. Nånstans.

KaJsaLisa sa...

Snygg luftig interiör, tänk vad bra, nu har jag insett att jag inte bor i en enda röra utan i en konstinstallation. Men jag saknar tyvärr stegen.

Olga T sa...

Konst borde de verkligen satsa på! Skrattade åt Gerds kommentar om ditt gamla jobb. Bara häromdagen berättade jag för ngn om den käcka kontorshunden! Undrar var den håller hus nu.

Susjos sa...

Hehe...är det verkligen konst, den där stolen och så stegen på det? Ack ja...har inga ord!

Monica sa...

Ja du dessa skrytbyggen, hade varit bättre att
lägga pengarna på den snart icke existerande åldringsvården.
Får en vision av fyllkvart när jag ser konstverket :)
Ha en bra dag i solen

Unknown sa...

Trist att kommunhuset inte kunde överraska på insidan. :-(
Håller helt med om att för de summorna kan man köpa mycke/bra konst.
/Kiki

Ama de casa sa...

Fy vilken gräslig skapelse... Dom skulle ha kollat in Sollentuna och det fina kommunkontoret dom byggde där! Haha! Jag hoppas du förstår att det var ironi -
hela Sollentuna centrum var verkligen urfult när jag bodde där. Men då hade dom åtminstone byggt tidstypiskt ;-)

Jag ser dig nästan i byggnaden där... :-)

Steve sa...

Täby, där landets högsta skyskrapa planeras att byggas borde kunna bättre. Det är inte mycket kreativitet som flödat i planeringen av detta. Fantasilöst, bedrövligt, förskräckligt! Kommunen borde konsulterat arkitekten Gert Wingårdh som ritat skyskrapan. Han brukar ha friska idéer.

Jag hatar fuskväxter, ja även kontorslandskap för den delen.

Carita Liljendahl sa...

Vad kul att bli uppdaterad med bilder av Kommunhuset.
Jag såg ju det i vintras och då såg det lite "halvfärdigt och anemiskt" ut - men tycker det verkar läckert nu!

Days by Johanna sa...

Haha låter som de var stolta att det blev 25miljoner billigare.. och håller med dig, då kunde de köpt in något annan konst :)

Anita Malta sa...

Finns det nackdelar med sol :) Den där stolen !! Tycker den förmedlar en känsla av hur man känner sig när man mår riktigt riktigt dåligt.

Guldkryckan sa...

Knepigt...får lite DDR känsla jag med...har sett och läst mycket om forna Östtyskland och kollat in gammal arkitektur...känslan finns där.
Har hört talas om inredningsarkitekter som använder illegala substanser...där har vi nog nåt som bekräftar den myten ;)

Ha de bäst nu Bp.


Eva Trillian sa...

Läser igenom kommentarerna och nickar när jag läser Guldkryckans. Precis så; DDR-känsla!
Ska det vara så svårt att göra trevliga kommunhus?

Anders W sa...

OK, men eftersom DDR inte finns ...

Anni sa...

Men hallåååå! Det är ingen konstgjord växt som dinglar från taket - det är KONST!!! Det är tusentals fåglar som formar moln och möter den där fula fåtöljen på golvet.
Läs mer här:
http://www.taby.se/Uppleva-och-gora/Konst/Konsten-i-nya-kommunhuset/

Husbilen-Ellen sa...

Konst, skulle kunna tillföra en del till den lokalen. Men det gäller välja något positivt, färgglatt och roligt!