söndag 19 maj 2013

Fototriss: ”Ätbart”

Det här är en liten ”osammanhängande” triss, vilket ni snart kommer att märka. Anledningen är helt enkelt bild nummer 3;-)

Provsmakning
Min avdelning brukar ta veckomötena i Vasastan på ett fik i närheten. En perfekt idé tycker jag. Stinas Bageri har vi besökt många gånger. Här görs allt från grunden och man behöver liksom aldrig köpa grisen i säcken. Här kan man till exempel provsmaka inte mindre än åtta brödsorter. Utmärkt idé!


I valet av kvalet
När man sedan har tuggat sig genom ”proverna” är man ändå i valet av kvalet vilket bröd man ska välja. Alla sorter är nämligen otroligt goda. Chefen Håkan till exempel satsar alltid på valnötsbröd…


Kattmat – eller;-)
Nu kommer jag till bild nummer 3 som jag bara måste ta med då den är nytagen igår vid en brunch på restaurang Winbergs i Vaxholm. Deras klassiker är strömming. Vad jag tycker om den fisken vet ni (se rubriken) men jag tänkte ge den en chans till. Maken älskar ju strömming och i avsaknad av ”Fish ’n chips" tog han självklart klassikern, men med pommes frites i stället för mos. Hans alldeles egen variant av den engelska klassikern som jag inte fotade. Alltså får ni hålla tillgodo med min strömmingstallrik. Fisken var ätbar, potatismoset var gudomligt med lätt smak av muskot (mums), resten fick återvända till köket. Men mätt blev jag;-)


Fler ätbara bidrag hittar ni här.

31 kommentarer:

Marit Johansson sa...

Muskot är verkligen gott, men jag har hört att det är giftigt i för stora doser, vet inte om det är sant men sen dess är jag alltid försiktig :)
Solen du skickade upp verkar stanna kvar, vi har lika fint väder idag, jag bara sitter och njuter, tack för den!

Stare Ström sa...

Jag skulle inte unnat katten strömmingen, men det var lite udda tillbehör, som jag skulle kunnat vara utan. Bröden ser bara sååå goda ut.

Monica sa...

VA strömming och pommes frites;-) är det rödbetor till din portion jaja.
Vad bra att man får smaka på brödet innan man köper det så skulle det vara överallt.
Ha det bra

Tantkalle sa...

Även om jag varken äter bröd eller mos så måste jag säga att det var fina bilder i din triss ;-)

Guldkryckan sa...

Ja du..bröd..färskt sådant, gärna Ungerskt (konstigt, de gör det ju nere i affären, måste vara nåt skumt med det) eller nåt annat gott bröd skulle jag faktiskt nästan kunna leva på året runt, fast då kan man bli sjuk säger socialstyrelsen så jag äter allt annat också..men det hade varit helt ok om jag kunnat. ;)

Varje affär med självaktning har ju eget bageri i sina lokaler..finns inget så härligt som att gå hem med ett varmt och således färskt bröd..!


Anonym sa...

Alltså de där brödbilderna sätter igång snålvattnet på mig, jag fullkomligt älskar bröd!! Nybakat bröd med smör på som smälter och sedan ett glas med kall mjölk till :0P Strömming har dock inte samma effekt :0)

Jah Hollis sa...

Strömming med chips låter ju som en innovativ variant av den klassiska pubrätten. Men själv tackar jag inte nej till vanligt stekt strömming, utan gastonomiskt krångel, med vällagat potatismos till. Hemma i mitt barndomshem var stekt strömming en vanligt återkommande rätt.
Vid vår quizlagsätning i går var vi fredade från Melodifestivalen, men inne på Pickwick (dit vi drog oss efter maten) hade de för ovanlighetens skull TV:n igång och ville man inte trängas med de glada schlagerentusiasterna där inne kunde man ju sätta sig på uteserveringen. Där hörde och såg man å andra sidan storbildsvisningen på Gustav Adolfs torg en bit därifrån. Men det var OK för en kväll.

Pysselfarmor sa...

Ojdå rödbetor till strömmingen? Lingonsylt har jag sett att det är många som äter till, dock inte jag. Synd att jag inte var där och åt upp firrarna!

Ja bröd har verkligen kommit upp sig i smöret kan man säga....blivit väldigt populärt med surdegsbröd, stenhällsgräddade och jag vet då inte allt. Skogaholmslimpan släng dig i väggen!

Axart sa...

Fiffigt med avsmak på brödet, vittnar om att dom är seriösa med sitt hantverk. Ingen strömmingsälskare, så den får va för mig :)

AX

Per-Anders sa...

Härliga brödbilder!

Ama de casa sa...

Hur KAN man bara byta potmos mot pommes? Obegripligt...

Strömming har god smak, men alla små ben killar i halsen, så jag avstår.
:-)

Eva Trillian sa...

Strömming är gott så det blir det här hemma ibland - men västkustingarna här äter ju sill när jag äter strömming ;) Konstigt lika i både utseende och smak!

Freja sa...

Brödet ser smaskigt ut, strömmingen skulle jag definitivt gett till katterna... Men moset lät gott!

Pialotta sa...

Stinas bageri skulle jag absolut inte ha något emot att ta en fika :) Gott bröd är ett måste och det här ser riktigt härligt ut. Jag o dottern var på ett av våra äldsta kondis i veckan och fikade oxså med riktigt goda hembakat bröd o gott pålägg ... brödet gör skillnaden och får man provsmaka som här, är det ju toppen toppen :) Härliga bilder som vanligt :) Sill... säjer vi, men Strömming är ju likadant i smaken, så det kvittar la ;) Gott i vilket fall som :)

Pysselfarmor sa...

jo...fikade just där! :-))

SoF sa...

Tack Beate för din fina kommentar om min barndomsbild!
♥ ♥ ♥

PS.
Förr i tiden åt jag gärna strömming, men nu avstår jag p.g.a. miljögifterna den innehåller, och som lagras i kroppen (för all framtid).

Barn o ungdom skall som mest äta den 2-3 ggr om året och för kvinnor i fertil ålder så verkar det som om man skall avstå från att äta den alls.

Det blir liksom som att man mister suget efter den när man vet det...
DS.

Jane sa...

Härligt med nybakat bröd och schysst att man får provsmaka! Så har vi det i delikatessdisken hos vår lilla ICA butik men inte direkt i den STORA! Om man bara går förbi och inte ska ha något ropar alltid killen som står där efter en och frågar om man inte ska provsmaka den där nya skinkan eller rökta oxfileen. Slutar alltid på samma sätt ... plånboken några kronor lättare :)

Hörni sa...

Åhhh jag älskar strömming med potatismos! Men vi lagar det aldrig hemma, bara äter ute ibland.

Kul med brödavsmakningen!

Susjos sa...

Mums så gott med strömming och potatismos, med smak av muskot! Det var länge sedan jag åt det..
Och allt bröd ser verkligen gott ut!

Men nu måste en trött schlager tant gå och lägga sig i sin säng och sova tills hon vaknar! go natt!

llh sa...

Måste först säga att du och mannen din bor himla härligt, liiite avundsjuk (särskilt nu med ett kapsejsat avlopp). Men sen har jag fastnat på alla konstiga köttdelar nära dig. Får nog ta en sightseeing enligt din rekommendation och se med egna ögon vad som händer i huvudstaden...eller inte har ju full koll via dig. Balltippen mellan biff ger mig så konstiga associationer att jag släpper den tråden.
Brödet däremot är det som alltid drar mig till Stockholm, jag vallfärdar till Fabrique och kommer inte jag till brödet tvingas besökande kompisar alltid medföra minst en halv limpa rågsur som förning.

KajsaLisa sa...

Fin triss, skall lägga Stinas bageri på minnet. Om du gillar strömming så har du nog inte missat det här stället. Men jag lägger in en länk för säkerhets skull.
http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2012/06/05/kajsalisa-reklames-the-city-del-3/

Mona sa...

Mums så mycket gott bröd och vilken bra grej att man får lov att provsmaka brödet. Maten däremot avstår jag gärna från. Jag är inte så förtjust i husmanskost.

Freedomtravel sa...

Jag älskar strömming! :)

SV: Nej vem hinner skriva tre blogginlägg om dagen? Jag anar ju att det handlar om ungdomar… Själv tycker jag nog att hellre ett bra inlägg om dagen än tre halvdåliga.

När det gäller hur mycket man vill ”avslöja” så är det ju förstås ett personligt val, men det beror ju också på vad man har för blogg. Jag kan tycka att det är trevligt att ”lära känna” bloggaren lite grann, men det kan ju vara på olika sätt. Ofta kanske man väljer att berätta vissa delar – men inte andra. Självklart måste man inte exponera hela sitt liv bara för att man har en blogg…! Vi berättar en del om oss själva, men det är förstås valda delar. Det finns också många saker som vi inte skriver om…

Själv är jag som du när det gäller skrivfel. Jag avskyr det – och ändå upptäcker jag då och då att jag gör det själv! Kanske blir det lätt så eftersom bloggandet är något som sker någorlunda snabbt trots allt…

Förresten så tycker jag att din blogg har en ganska tydlig profil, även om du kan skriva om lite olika saker. Och alltid snygga bilder!

cat sa...

Åååh! Nybakat bröd är ju så himla gott. Underbara brödbilder :)
Strömming kan jag vara utan.

Hittade de dansande trädgårdsgrodorna och tänkte att nu ska jag minsann hitta flera. Tillslut fick jag ihop fem bilder på temat.

Sandbergs Fotoblogg sa...

Fantastiska bilder du bjuder på i din triss!
Strömming är det man saknar i Singapore, annars kan man nästan äta allt här.
Åh, vad jag längtar till Sverige nu, men om 2 veckor åker jag hem för sommarsemester, och då vet jag vad jag ska önska för lunch hos mamma ;).

llh sa...

Tänker på dig när dagens lunchval står mellan strömming och ugnsstekt falu. Nu först ser jag hur bra din matbild är, skarp som i ett förklarat ljus. Min kommer jag inte att visa kan jag säga men den hade i alla fall lingonsylt :D

LissenTo sa...

Vilket underbart bröd, kan tänka mej doften när du stiger in i bageriet.

Strömming, mums tycker jag.

Della sa...

Jag har just ätit (goda bönburgare) men ändå vattnas det i munnen när jag kollar på dina bilder.

Anni sa...

Stinas pyttesmå chokladbiskvier brukade jag köpa när jag bodde ett kvarter därifrån ... ack ja, det var tider det ...

Olga T sa...

Strömmingen hoppar jag över men brödkorgarna dyker jag rätt ner i! Min pappa sa alltid att han var en "brödhare", en som älskar att äta bröd och jag är inte långt efter :)

Elisabeth sa...

Oj oj oj så mycket gott! =)