tisdag 1 november 2022

Kanin och veganmat

Så skulle förpackningen ha sett ut om Lidl fått in kanin. "Aus Bodenhaltung" visste jag inte vad det var, nu vet jag - frigående kaniner. Ja då lär det ju inte bli någon brist på återväxt om man säger så...

Kastanjer med smör och flingsalt när de är klara alltså.

Smörstekta kammusslor en vanlig tisdag i november - inte mitt fel. Det hade ju blivit kanin om den hade funnits;-)


Varje söndag får vi som fortfarande gillar pappersreklam ett reklamblad från bland annat Lidl i brevlådan. När jag upptäckte att de sålde kanin för första gången någonsin styrde jag såklart kosan mot butiken igår. 

Ovanligt i Sverige
Kanin är ovanligt i Sverige och man får inte tag på köttet i stor-Stockholm. I Spanien däremot är kanin en vanlig rätt och varenda restaurang i små byar har kanin på menyn. Själv älskar jag kanin. Så igår gällde det – NOT. Lidl hade nämligen inte fått in ”delikatessen”.
 

Kundservice
Innan jag åkte till Lidl igen idag, var jag smart nog (klapp på axeln!) att ringa deras nationella kundservice och frågade om butiken i Täby hade fått in kanin. Jamen visst, 16 portioner hade det minsann levererats under förmiddagen.
 

Grrrrrrr
Väl där såg jag inte en enda förpackning i frysboxarna. Frågade en anställd som kollade i datorn, och på något sätt hade man reklamerat försändningen. Grrrrrrr.
 

Tröstköp
Så då gällde det att tröstköpa helt enkelt. Till förrätt blir det snart kastanjer som just nu står i ugnen för att bli rostade. Senast jag/vi försökte oss på kastanjer exploderade de i ugnen, så den här gången skar jag små kryss i kastanjerna… Huvudrätten blir smörstekta kammusslor med någonting till.

Det gäller att snabbt kommer över ”förlusten” om man säger så. 

Vad gäller den internationella vegandagen så kan jag lugnt säga att jag inte ”firar” den – om inte kastanjer räknas som veganmat vill säga, men då är det totalt oavsiktligt;-)

Det är Orsakullan som håller i ”November 30 dagar”.

14 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Kanin?
Det var som sjutton, det borde man kanske prova på någon gång.
Får hålla utkik här antar jag, har aldrig ätit det.

Lite synd att de inte hade det inne, någon har "strulat till" det antar jag.
Men man tar ju vad man haver, kammusslor har jag nog aldrig provat heller, hoppas det var gott.

Ha nu en fin kväll Bp.

LillaSyster sa...

Har aldrig ätit varken kanin eller kastanjer. Hare minns jag att jag åt som liten då pappa fått det av en bonde och mamma fick tillaga. Musslor är ju gott så där gjorde du ett bra val =) Ha en fin kväll. Kram

nalta norrland sa...

Kanin åt vi ofta när jag var liten, jag tycker kanin smakar sött och det faller inte mig i smaken, hare är helt annorlunda, mer ätbart om Du frågar mig.
Kastanjer har jag aldrig smakat och inte kammusslor…
Ikväll är jag trött.

femfemman sa...

Har inte ätit veganmat idag, men något kött från fyrbenta eller tvåbenta varelser finns inte med på "mormorstisdagens" meny.
Fiskgryta med saffran till lunch samt sojafärssås till kvällsmat.
Pojkarna är väldigt förtjusta i båda rätterna. Jag gillar dem också.
Kanin...har aldrig testat. Dock sett kaninkroppar i kyldiskar utomlands.
Är inte så kräsen, så visst skulle jag smaka om jag blev bjuden.
Kammusslor låter gott!

Anna i Portugal sa...

Kanin har jag aldrig ätit och jag har hört att det går åt mer energi att smälta den än vad en får i sig, men det har jag ingen aning om ifall det är sant eller inte. Bra du hittade andra godsaker istället!

Ditte sa...

Vad gäller kaninkött så avstår jag. Har nyligen sett kaninkött i Hötorgshallen men den fick vara för min del. Synd att du inte fick tag på kaninen. Men den kanske hoppar in senar ei veckan. Men kammusslorna? Ja, tack!Gärna! Och kastanjer? Ja, tack.
Vad gäller kastanjer hamnar de på den veganska sidan- Och det kan en inte påverka.

Susjos sa...

Åh, så gott med kammmussla, de tär väl samma som pilgrimsmussla, mums så gott, har faktiskt aldrig lagat till dem hemma, men det kan väl inte vara så svårt? Maken gillar dock inte det, suck!
Kastanjer har jag nog inte ätit? Inte heller kanin har jag ätit, trots att jag varit en del på Malta när sonen bodde där, och kanin är visst Maltas nationalrätt?!
Lustigt nog blev vår middag vegansk idag, haha!
Ha det gott!
Kram

Paula sa...

Klockan klämtar snart midnatt och nu rinner snålvattnet. Kunde utan vidare äta en halv kanin till varmrätt efter att först ha tjoffat i mig ett kilo kastanjer , men vilken mage får plats med kammusslorna? Nä det får nog plats, de trycker in sig mellan kastanjer och kanin.
Jag lärde mig äta kastanjer i Tunisien, där stod vagnar längs vägarna med ryckande varma kastanjer. Senaste åren har jag inte hittat dem i affärerna här, det var nostalgi att rosta dem. Och goda är de, mums
Hoppas din mage är skapligt nöjd även fast kaninen springer omkring i gräset ännu.

Anki sa...

Kaninkött är verkligen gott, men numer väldigt sällan! När sönerna var små och vi bodde på landet hade vi egna kaniner som vår granne hjälpte oss att slakta ... och när vi inte visste vilken kanin det var så smakade det utmärkt :)
Googlade på kaninkött och hittade den här gården, bara 10 mil bort från dig: https://stjarnhov-kanin.se/

Geddfish ♥ sa...

Jag har ätit kanin en gång och det var en kaningryta tillagad i en bergsby på La Gomera, en liten kanarisk ö, vi tog båten från Teneriffa.
Hare däremot, har jag både tillagat och ätit flera gånger, men längesen nu. Gott.
Jag har aldrig ätit kastanjer!

christian sa...

Kul att du vågar prova nytt, hoppas det blir "kanin" framöver det vore "kanon".... kastanjer har jag aldrig testat i den formen, låter spännande, musslorna däremot hoppa vi!

Annika sa...

Ätit kanin en gång, kan inte säga att det föll mig i smaken. Den kanske var fel tillredd?
Vem vet.
Kastanjer har jag ätit, men märkt att jag inte tål dem (får blåsor i munnen). SYND,för jag tyckte om dem. OCH i NYC doftar det så gott där de står och rostar kastanjer i gatuköken.
Kammusslor däremot, ÄLSKAR!!

Hanneles bokparadis sa...

i England har jag ätit kaninpaté, helt ok, i frysdiskar i Sverige kan man hitta mycket spännande saker, i Göteborg

Åke sa...

Nej vegan mat går inte hem hos mig… 1979 kom jag kontakt med sånt första gången, det var två lumparpolare som just var veganer. De fick ordna sitt eget käk på det stället vi var på. Men såklart blir man van så kanske det fungerar. Men en av dom var förnämlig på att baka för jag glömmer aldrig den toscakaka han fixade ihop för min skull en gång. Vi kom hur bra som helt ihop, han gillade foto också. Jag hade en minikamera av Olympus som han blev så intresserad av… han ville köpa en sådan till sin mor men hade ju inga pengar… så han ville byta åt sig den. Han erbjöd mig ett systemkamera hus i inbyte. Han blev så lycklig för jag hade varit mycket rädd om den och hade alla kartonger o sånt kvar. Jag fick en Flashback just på denna grabb nu.