fredag 18 november 2022

Fem en fredag: Vecka 47 – ”Inflation”


1. Vad har det blivit för mycket av hemma?
Pennor (se bild ovan). Istället för blommor kanske;-)

2.Vad skulle du gott kunna göra av med?
Troligen cirka 80 procent av ovan nämnda pennor, de flesta är nog uttorkade.

3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?
Kan inte komma på nåt

4. Vad har du lagt mest pengar på i år?
Mat både i form av hemkörning och besök på restaurang.

5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?
Bensin.
Dessutom tycker jag faktiskt att affärerna har passat på att höja priset på precis allt oavsett om ”råvarorna” kom från Kina/Ukraina eller inte. Förstår inte hur smör/Bregott som sägs kommer från svenska gårdar kan ha ett kilopris på cirka 112 kronor, nästan dubbelt så mycket som i februari i år.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

15 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Mitt läge på pennfronten är identiskt med ditt!
Och jag tror du har rätt: man har passat på att höja "eftersom kunderna ändå är beredda på det", liksom. Men det lönar sig att jämföra priser. Jag nämner messmör som en grej som gått upp hutlöst mycket i en butik där jag brukar handla - men nu har jag kollat: burken är fem spänn billigare två kvarter bort ... rätt stor skillnad på en enkel basvara.

Hannele sa...

jag har slutat att stjäla andras pennor, ändå har jag många... dessutom skriver jag sällan för hand
(onödigt köpa Bregott för Valios Gårdsgoda med exakt samma innehåll kostar 20 kr mindre, Coops Smör & Raps har samma innehåll och smak som Bregott men kostar 20 kr mindre, man får byta märke, jämföra)

nalta norrland sa...

Jämföra priser och välja nånting annat är ju sätt att få ner matkostnader ifall man bor där utbudet är större - här kostar det vanliga bassortimentet lika samma oavsett jag väljer Ica eller Coop.
Jag väljer dessutom Norrlands tillverkade produkter.

Ikväll fredag blir det pizza från Tonys Pizzeria 🍕
Mat är en dyr post, men hyfsat nödvändigt.

Många pennor 👀

Violen sa...

Varför samlar man på sig en massa pennor som bara står och torkar och blir oanvändbara? Jag har en stor samling som har passerat bäst före datum för många år sedan. Varför kastar jag bort dem?
Jag köper aldrig Bregott, har aldrig något matfett på brödet men desto mer ost.
Ser att vi är i samma situation med porslin. Om man vill sälja får man nästan ingenting för glas och tallrikar och då får det ligga kvar i gömmorna.
Ha det bra! Snart börjar fotbollsfesten och det gillar väl du!

Ditte sa...

Kul att läsa svaren. Kan känna igen mig. Mitt pennutbud är också stort. Har dock aldrig haft hemkörning men äter en del ute och det är ganska dyrt.
Vad gäller bensin så blir det inget. Har ju ingen bil.
Men visst har mycket vad gäller matpriser ökat. Och det berör ju inte på något krig. Såg igår i Alby att prisläget i Alby överlag var mycket lägre än hos andra butiker här i stan. Och matbutikerna skär nästan guld med täljkniv.
Bergott köper vi och smör och jag är bra på att laga mat från grunden och med bra råvaror. Och de kostar. Så får det vara.

Bokdamen sa...

Pennor ja. Jag skriver faktiskt en hel del för hand fortfarande men har inte överflöd av dem, så jag tackar inte nej till pennor ;) Bregott köper jag inte, på bröd blir det ost och om inte det finns något annat. Jag har förstått på de som har bil att det är dyrt med bensin, klarar mig där då jag inte har det. Ha en skön helg!

Guldkryckan sa...

Samma problem här, burkvis med pennor och de flesta har nog också torkat ut här, får nog gå igenom dem här någon gång nästa årtionde eller nåt. ;)
Smöret har verkligen gått upp i pris, lite mer än vad jag anser vara realistiskt ju.

Ha en fin kväll Bp.

Geddfish ♥ sa...

Tänkte inte på pennorna just nu och jag har ett rejält lager. Brukar dock emellanåt testa pennorna och de dåliga går bort. Men ändå? Borde göra mig av med rätt mycket, nästa projekt.

GOD KVÄLO ELER FAKTISKT GOD NATT!

Mrs Calloway sa...

jag älskar pennor! då och då har jag en riktig utrensning av alla minna pennmuggar som står över hela huset. sedan har jag olika pennskrin som följer med i väskor och på resor.köper gärna fina pennor. visst höjs priserna på varor som inte har någon anledning att höjas priser på

christian sa...

Nästan lika många pennor som jag.....har varit "ta-hemmare" från diverse mässor (flest pennor vinner, typ...) :)

Anita sa...

Jisses vad många pennor!!! Fast jag ser även något som liknar en linjal och en liten ficklampa medan det mest intressanta på bilden är de gröna bladen!!! Ska du plantera??? Trodde ditt intresse för sånt var lika med noll men även jag kan ju ha fel :))

När det gäller de fem frågorna väljer jag direkt 3:an. Beställde en "hund-sängs-koja" till vovvarna via nätet för 198 euro!!!!! När jag skulle hämta den på posten var den så tung att jag knappt orkade bära den och fick sen trycka in den i bilen. Då var den vaccum-packad. Gissa hur stor den var när jag tagit bort plasten? Den passade alltså inte in alls. Sålde den för 20 euro, för att bli av med eländet ;-)) Haha...fast Fanny hann ligga i den några gånger.

Paula sa...

Att jordbruksprodukterna ökat mycket i pris beror på att drivmedelspriserna ökat så mycket liksom gödselpriser osv. för jordbrukarna. Kriget ligger där i kulissen i alla fall även om det inte är helt synligt för blotta ögat.
Vilken mängd med pennor, jag brukar ha brist på fungerande sådana, vill ha en vid datorn, en i köket och en i bokhyllan, minst. Får ofta komplettera, de håller inte så länge.
Du kan ju ha en stunds penn.-terapi, ta ett stort A4-papper och gå igenom alla pennor och sortera bort de som inte funkar? nähä, dålig idé? Haha, nä det är ju snart fotbolls-VM då har du inte tid för annat

Äventyret framtiden sa...

Så där såg mitt lager av pennor ut tidigare. Jag gav bort alla till församlingen i kommunen som behövde dem. Här har jag köpt pennor! Reklampennor vad är det? Det är väldigt sällan man ser någon sådan här annat än på hotellen kan jag tänka mig.

Anni sa...

Här finns det också gott om pennor. Förr kunde jag ge ett barn i uppgift att gå igenom dem för att slänga de som torkat. Numera tar jag med mig pennor till butiken för där har de en förmåga att försvinna.

Kina sa...

Herre gud, till min förvåning ser jag att det finns massor av pennsamlare! Och jag är en av dom förstås! Det verkar som om alla samlar på kläder, papper, och nu också pennor! Restaurangbesök är ett glädjefullt sätt att använda sina pengar på! Det gillas! Hoppas helgen varit bra!