fredag 11 februari 2022

Fem en fredag: Vecka 6 – ”Skräp”

Diverse sopor samlade i kassar som står på skohyllan. Obs. Inga mat- och hushållssopor. Självklart är plast- och pappersbehållarna diskade. I fall ni undrar alltså;-)

En plastkasse med hushållssopor som bränns.

Dessa dumplings borde nog slängas. De har funnits i frysen i minst två år.


1. Var finns mest skräp hemma hos dig?
Det beror på hur man ser det. Sedan några år tillbaka har HSB ställt ut containrar där olika slags sopor återvinns. Ja, ni vet – matavfall, hushållsavfall, plast, kartong/papper, metall, glas med mera. Matavfallet samlas i bruna papperspåsar (sponsras av Täby Kommun) under diskbänken. Hushållsavfallet slängs i en påse av valfritt material. Resten av soporna samlas i kassar som sedan töms i de olika containrarna. Dessa kassar står på skohyllan.

2. Hur många mejl finns i din inkorg?
Idag är det sju stycken. Har läst dom, men de finns kvar som påminnelse att jag måste göra något innan jag slänger mejlen.

3. Vad är det äldsta som ligger i din frys?
Tre kartonger  med Beijing 8 dumplings.

4. Vad har du sparat som är trasigt?
Ingenting. Trasiga grejer slängs direkt.

5. Vilket rum tar längst tid att städa?
Troligen köket. Där finns bland annat ett runt matbord med 6 stolar. Att styra dammsugaren runt bordsbenen och stolarna tar tid. Men det skulle ta ännu längre tid att lyfta upp stolarna på bordet och sedan ner igen;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

19 kommentarer:

Anni sa...

Jamen det var då ett riktigt sopinlägg :-)
Nog är det rätt skrämmande hur mycket förpackningar det blir?
Jag tycker att du ska testa att tillaga dina dumplings, det lär ju inte vara så mycket fett i dem som kan ha härsknat.

Sent svar - jag stickar en tröja!

Hanneles bokparadis sa...

vi har också en dumpling i frysen, tack för påminnelse... ibland lagar jag trasiga grejer, dock inte strumpor längre

LillaSyster sa...

Lyxigt med containrar på gården, här får man packa in sakerna i bilen och åka till återvinningen eller till stora tippen.

nalta norrland sa...

Dumplings borde Du kunna tillaga å kolla om de är ätbara… testa 👍
Sopsortering är visserligen bra men meckigt, vi måste ju ta allt icke brännbart ner till OKQ8 för container för återvinning står, oftast knökfulla och mycket äckligt runt om på marken 🙁

Tro det eller ej 😜 men jag tycker utsvängda jeans är skitfullt och till p med trasiga jeans är bättre 😅 jag har aldrig haft utsvängda jeans, jo yes jag levde när de var moderna men som tur fanns alternativ 😅

Susjos sa...

Visst blir man förvånad över alla olika förpackningar som ska sorteras, de tär ju så många! Vi har i vårt soprum längst ner i huset återvinning för plast, papper/kartong, hushållssopor, matavfall och glas,färgat och ofärgat. Batterilådan har dock försvunnit tror jag?

Anar att du skippade att titta på hockeymatchen idag mellan Sveriges damer och Canada, ren utklassning av Canada!

Ha en fin kväll!

Ditte sa...

Tack och lov har vi sopnedkast så det blir väldigt lite sopor. Men vi samlar en del i en kasse vad gäller tidningar, plast/plast(pappersförpackningar som vi tar till grovsoporna. Så mängden blir ytterst liten. Vet hur det kan se ut där det finns sopcontainer. Mycket utanför.
Synd att du missat Beijing 8 och deras dumplings. Brukar vara bra.
Trasiga gerjer här kan maken ibland laga (han är bra på det) men annars är det inget som sparas.
Trevlig kväll. Nu får vi ladda för mer OS i morgon.
Så roligt idag med de svenska framgångarna. Och de finska. Vad gäller damhockeyn så var det ju ingen hit. Milt sagt.

Ditte sa...

PS
Bukar göra egna kinesiska dumplings som är riktigt bra. Lite pyssel men resultatet brukar bli bra. Lärde mig detta av Sofia, min tidigare kinesiska lärare.

Geddfish ♥ sa...

Tror säkert du kan använda dina dumplings. Ett tag köpte jag ganska ofta dessa men just nu har jag tröttnat.

Jag har några fler mail än du i min inkorg, men de ligger där av en anledning. De är olika jobbmail och i stället för att skriva ut på papper så behåller jag instruktioner och uppgifter i molnet.

Jag får säga det igen, den nylonkassen som jag fick som present av dig vid Skyltsöndagsjubileumet, den kassen använder jag dagligdags! Älskar den,

Bokdamen sa...

Så bra att du slänger trasigt snabbt, här är det inte riktigt så….;) och mejlen, imponerande med bara sju….;) vågar inte tänka på antalet i mina inkorgar…men behöver och använder många av dem särskilt de i jobbmejlen men det kan nog behöva rensas i alla.

Paula Merio sa...

Jag har två stolar vid mitt matbord, extra stolar finns hopfällbara i hallen. Brukar lyfta upp stolarna då jag alltid moppar efter dammsugning. Kan bero på att det inte händer så ofta...Jag är avis på alla som bor i lägenhet och har återvinningskärl nära huset. Jag får ju traska iväg typ en halv kilometer med en massa kassar av olika slag, dessutom har jag alltid hundens koppel i ena handen så jag är fullastad...Säkert säger dom på byn att där kommer finskan med sin lilla jycke och sitt skräp...för det händer ofta...Men att först gå till sopsorteringen och sen gå ut med hunden? Nänä, så många steg vill jag inte traska. Hundrastningen ska vara rationell. Det är säkert inget fel på dumplingarna, de är väl inte feta de är ju kokta? Du kan väl testa innan du slänger...eller skicka till Sundborn, haha, här finns inga dumplings

Kina sa...

Du är då verkligen bra på att slänga mail. Jag tyckte jag hade många i inkorgen, men när jag läser vad andra har så inser jag att det var inte så många! Nu är det dags för The Graham Norten Show, veckans roligaste program! Trevlig helg!

Ama de casa sa...

Sopåtervinningen har blivit betydligt bättre här i Spanien på senare år. Men jag slutar aldrig förvånas över att man ska slänga plast, konserv- och läskburkar i samma container. Hoppas det sker nån sorts eftersortering... Sen har vi speciella kärl för återvinning av matolja. Det tror jag inte finns i Sverige :-)

Det som tar längst tid med städningen hos oss är att komma till skott :-D

Freedomtravel sa...

Det är lätt hänt att saker blir liggande länge i frysen. Vi har en pytteliten frys (längst ner på kylskåpet bara) och det gör att det är svårt att glömma alltför mycket alltför länge ;) I övrigt tycker jag att det lätt blir för mycket skräp. Så mycket förpackningsmaterial till allt ...

Guldkryckan sa...

Plockavgift 49 kronor?
Ja det går väl bra det med antar jag. ;)

Här har vi bara en extra behållare för matavfall, allt annat hamnar i den stora behållaren.
Grovsopor har vi ett rum för det också, undrar när de ska sätta in något för glas här, det hade vi förr men jag antar att maskinerna på renova sorterar allt ändå.

Här är det nog likvärdigt tidsmässigt oberoende av vilket rum det är, fast det förstås, badrummet tar ju lite längre tid, sparar ju mycket tid i de andra rummen med hjälp av robotdammsugaren. ;)

Ha en fin lördag nu Bp.

tant Hannele sa...

(nu får skräpbilen frakta luft om du inte öppnar locken och lägger ihop burkarna lite....

Carita Liljendahl sa...

Sorterar också papper och kartong, för flaskor till återvinning, glas i viss mån osv. Så nä, kallar dem inte skräp :-)

Anki sa...

Vad gäller mejl, så är vi nog ungefär lika bra ... sparar aldrig de jag läst och som inte ska besvaras.
Sopsortering har funnits så länge här att det går per automatik. Sopkärl för hushållssopor och matavfall strax utanför och gångavstånd till återvinningen, men måste ta bilen om det är annat som ska kastas.

Klimakteriehäxan sa...

Ordning och reda!!! En sak retar mig när man går till miljöstationen: att folk slänger sina tomma plastburkar med locket på. Inspirerad av en granne proppar jag (och han) burkarna fulla med annan plast innan locket kommer på. Mängden verkar minska (fast den inte gör det) och det går fort att slänga i rätt container.

Susie på Stjärnarve... sa...

Några dumplings hade aldrig fått ligga kvar i frysen hos mig - jag älskar dumplings (med nån chilisås) och hade nog nallat några flera dar i veckan till lunch.
Jag rar bort alla mail från inkorgen direkt jag läst dom och sparar bara det som behövs för framtida bruk. Sen rensar jag "slasken" ganska ofta.

KRAM/Susie