fredag 25 februari 2022

Fem en fredag: Vecka 8 – ”Ge och få”


Ett besök hos Akademibokhandeln idag. Två av böckerna som stod på min önskelista fick följa med hem.

Då jag inte gillar choklad eller praliner är ju den chokladasken en ganska dålig present. Fick den idag faktiskt, hos Lidl. Efter ombyggnad öppnade Lidl sin nygamla butik igår. Detta firades med kostnadsfritt kaffe och en chokladask till alla kunder. 


1. Vad är en bra present att ge bort?
Det beror på hur väl jag känner personen jag ska ge presenten till. Om jag känner personen väl, så väljer jag gärna en personlig present. Annars är en eller två flaskor vin en rätt så idiotsäker gåva förutsatt att mottagaren inte är nykterist vill säga;-) 

2. Vad är en dålig present att få?
Finns det dåliga presenter? Det är ju alltid tanken som räknas. Men okej då;-) Om personen känner mig och vet att jag inte gillar choklad, så är det mindre lyckat att ge mig praliner.
 

3. Vad står just nu på din önskelista?
Några böcker stod på min önskelista. Å då jag är väldigt omtänksam mot mig själv så köpte jag dom på bokrea idag (se bild).
 

4. Har du någon gång bytt en present du fått?
Jag tror inte det.
 

5. Vad tycker du särskilt mycket om att få?
”Rätt” böcker, fotbollsrelaterade saker, en flaska vin, en betald utekväll på en trevlig (icke lyx-)restaurang, några produkter från Rituals. Räcker det som svar;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

20 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

har också hittat bokskatter på Akademibokhandeln, maken shoppade loss på Science Fiction-bokhandeln... Om jag inte känner personen väl så köper jag inget alkoholhaltigt... Roligt när man hittar något som passar mottagaren.

Violen sa...

För första gången i mitt vuxenliv missade jag bokrean! Förstår inte hur det har gått till. Kanske är det coronadimma i min hjärna.
Att ge bort passande presenter är knepigt. Det har blivit många vinflaskor och blombuketter genom årens lopp. Den mest unika presenten var till barnbarnet när han fick en vattengroda i en rund skål. Grodan levde i bortåt 20 år!
Trevlig helg!

nalta norrland sa...

Å jag vill ha en vattengroda 🐸 läste Violens kommentar 😃 har aldrig ens hört talas om grodor 🐸 som sällskapsdjur.
Kollade in bokrea på ICA jag går… inte mycket att hurra över 📚 knappt mer än kanske 25 titlar och drygt hälften barnböcker.
En present jag faktiskt inte tycker är kul är en trisslott eller liknande (kanske om jag vunnit ner än en ny lott hade det varit roligare 😜) jag tar hellre en vinflaska eller en blombukett.

Bokdamen sa...

Vi har svarat lite olika idag också…;) har bytt present någon gång, klädesplagg men länge sedan jag fick några som tur är. Sedan har jag velat byta men inte gjort det, blir glad när jag får presenter så….Och så böcker, ingen bokrea här, kanske märkligt men sen jag började jobba med böcker så köper jag i stort sett aldrig det, guldgruva på jobbet;).

Mrs Calloway sa...

det finns ganska många presenter som är roliga att få. väl så roligt är det att pricka rätt när en ger bort något

LillaSyster sa...

Man ska vara snäll mot sig själv=) Bra gjort av dig att köpa nya böcker =) Trevlig helg och trevlig läsning!

Herr Nilssons Fru sa...

Haha ja då vet vi att du gillar att få böcker och jag vill inga ha.
Såg i stan idag att de var bokrea nu. Jag traskade raskt förbi.
En flaska vin, ja de kan vara en bra present, de flesta verkar gilla det.
Just nu får jag inte dricka alkohol, inte så bra efter operation i levern, de tog ju en bit av den för mig :) så e de säkert inte bra med cellgifter heller.
Inget jag saknar så de e ok. Köpte alkoholfritt idag ska ha några vänner här så ska jag göra de sällskap i vindrickandet får de blir alkoholfritt för min del, de andra får vanligt.

Go fredagsafton
Kramiz

femfemman sa...

Vinflaska funkar bra! En blombukett passar mej bäst! Nesbos bok måste jag kolla upp!

Janerik Sundh sa...

Rätt böcker, är ett bra svar. Hustrun var på bokrean och kom hem med bland annat två böcker som är "rätt" böcker för mig. Kärlek och främlingskap av en stor favorit Theodor Kallifatides. Den andra boken heter Jag kan ha fel och andra visdomar som buddhistmunk, Björn Natthiko Lindeblad med stor hjälp av Caroline Bankler och Navid Modiri.
Ha en skön helg!

Ditte sa...

Finns ju en hel del här på bokrean. Kul att du hittade ett par som fanns på din lista. Har också hittat några böcker som fått följa med hem.Blir nog fler besök.
En fin gest av Lidl men äter man inte choklad så är det ju inget vidare.
Intressant att läsa dina svar och visst stämmer jag in i de flesta av dem. Är ju dock inte lika fotbollsintresserad som du men visst finns intresse. Och sportintresserad är jag helt klart.
På min önskelista finns nu bl.a. en kortare överraskningsresa.

Susjos sa...

Visst är vin en bra present att ge bort! Och till dej och mej kan de ju hoppa över choklad, hihi!
Ha det gott!

Anki sa...

Hyggligt av Lidl att ge presenter till kunderna :)
Har kollat lite på bokrean hos Adlibris, men beställde en annan bok, som det inte var rea på.
En flaska vin är en bra present :)

Ama de casa sa...

Jag som älskar choklad har inget emot att få sånt i present. Sen gillar jag ju vin också... Såna presenter som går att förtära är dom bästa om du frågar mig, då står dom inte i nån hylla och samlar damm :-)

Jag tror jag kan ha bytt nån julklapp nån gång i forntiden, men eftersom jag inte får några julklappar nuförtiden så har jag liksom inget att byta bort :-D

Susie på Stjärnarve... sa...

Nesbös bok skulle jag het klart kunna tänka mig som en present till mig själv. Får se om vi tar oss till Hemse idag, där finns en bokhandel som kanske har REA. Fast det är en massa bilrace på TV idag, både rally och indycar så vi lär nog inte komma iväg.....
KRAM/Susie

christian sa...

Det var en del intressant att kommentera . . . har endast fått vin i present en endaste gång, det var när jag slutade ett jobb men skulle verkligen uppskatta det fler gånger!
Ja, eller när man envisas med att ge bort choklad till min fru som innehåller nötter, eftersom hon är allergiker!
Har skickat efter några alster . . . å du med dina deckare :) tröttnar du aldrig?

Trevlig helg!

Guldkryckan sa...

Gillar ju choklad här, frugan också, ja, mest hon faktiskt. ;)
Ett par flaskor vin eller en flaska konjak är oftast ett säkert kort när man ska ge bort något i min bekantskapskrets.
Har nog heller aldrig bytt present här, minns en tröja som var för liten förstås men det blev en bra dammtrasa av den istället, bara att gömma undan den om gåvogivaren kommer på besök. ;)

Ha en fin kväll Bp.

Paula Merio sa...

Jag fick googla på Rituals...det säger väl det mesta om hur bevandrad jag är i presentvärlden. Köpte badskum o dylikt i julklapp till tjejerna, utan att ens tänka på märke! Helt värdelös inom det området. Rätt böcker kan vara knepigt, risken att ge en bok som redan är läst är ju stor. Fotbollsrelaterat tycker jag låter knepigt, vad skulle det kunna vara? Knappast en fotboll?

Carita Liljendahl sa...

Aaah, den där härliga bokhandeln minns jag och där har även jag botaniserat och köpt böcker såväl till fullt pris (nya jag ville ha) och till reapris.

Kina sa...

Vad skönt att höra att du är en omtänksam person mot dig själv! Det skulle vi behöva vara lite till mans. Ofta tycker man inte att det är så noga med en själv, men det är det ju verkligen!
Och du, den där chokladen från Lidl, den är ju nästan (men bara nästan) lika god som toffee-chokladen! Min favorit!
Måste säga att det är lättare att köpa åt någon man inte känner så väl. Då kan det få bli en flaska vin, en chokladask eller en blombukett. De man känner bättre vill i alla fall jag lägga ner mer omsorg om att det ska bli rätt present!
Men som sagt att träffas och äta god mat är en present som inte går av för hackor! Ha en fin vecka nu! Kram!

Mias Mix sa...

För många år sen fick jag ett par jättefina örhängen av min man i julklapp. Snällt eller hur? Det var bara det att jag inte har hål i öronen :) Kan vara svårt det där med presenter. Och lite jobbigt med gå-bort-presenter. Så jag och mina närmaste vänner har slutat helt med gå-bort-presenter, det blir bara att man byter med varandra.
Böcker är bra, går alltid åt. Jag brukar byta i bokskåpen. Just nu är jag inne i en period så jag lyssnar mest på böcker istället.