tisdag 29 september 2020

Weekly photo challenge: Vecka 40 – ”Skatt”

Det finns många skatter. Inte alla är uppskattade direkt. Konstigt nog är det just de sistnämnda som poppade upp i mitt huvud. Negativt tänkande är ju egentligen inte min grej, men jag skyller min tolkning på att det faktiskt regnade idag;-) Men jag måste säga att jag höjde min allmänbildning en aning, för jag var ju tvungen att googla alla mina skatter. Enjoy!

Inkomstskatt betalar alla i Sverige. I Täby är kommunalskatten 17,55 kronor 2020. Inklusive landstingsskatt betalar jag alltså 29,63 kronor per intjänad hundralapp. Då vet jag det.

På cigaretter betalar man också skatt, såklart. Från 2020-01-01 är skatten 1,60 kr per cigarett, plus en procent av detaljhandelspriset. Så ni som hoppas på en snar utrotning av oss rökare bör tänka efter. Det är inte så lite vi rökare bidrar med till er försörjning;-)

Även bensin beskattas. Bensinskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms. I maj 2020 kostade bensinen i genomsnitt 13,26 kronor/litern. En ”positiv” effekt av pandemin, för bensinpriset gick ned med cirka tre kronor/litern då. Ändå utgörs hela 70 procent, eller 9,34 kronor, av priset av skatter.

 Tänk så mycket ni nu också har lärt er nu;-)

Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera skatter hittar ni här.

16 kommentarer:

LillaSyster sa...

Så är det man lär så länge man lever. Mycket skatt är det, jag hittade en rolig skatt då jag grävde i landet en stor gammal rostig spik =)

Geddfish ♥ sa...

Kul! Eller ja.
Du fick mig att kolla skatten här i Lidköping och här lever vi dyrare men å andra sidan röker jag inte eller köper bensin, men skattar andra saker i förnödenheter.

Lidköping har 21,26 i kommunalskatt och 11,48 i landstingsskatt. Summa 34,10 per hundralapp inkl kyrkoavgiften på 1,10.

Ha det görfint!

Annika sa...

Och här har vi en president som skaffefuskat å det grövsta.
DET lär inte bli något straff vad gäller den "lilla saken". HELLER.
Börjar tro att inget rubbar honom. GAAAAAAHHHHHHH!!!

byblixtra sa...

Jag googlade också skatten och fick fram de här beloppen men hade en aning om att det låg runt 30 kr.

Kommunalskatt 22,60
Landstingsskatt 11,34
Begravningsavgift 0,25
Summa: 34,19

Ett informativt inlägg med olika skatter.

Ditte sa...

Tycker du fick till tolkningen av temat riktigt bra. Såg att kommunalskatten i Täby är 20 öre lägre än Stockholm. Men jag kan leva med det. Tycker cigarettskatten är bedrövligt hög. Icke rökare, men jag tycker så ändå. Om den höga bensinskatten tycker jag inte heller. Borde lite bero på var i landet man bor. Storstad eller medelstor stad, där det finns bra allmänna kommunikationer, kan man betala mer- Men på landsbygden, där det är svårt med kommunikationerna borde bensinskatten vara betydligt lägre.


Emma, Sol som sol? sa...

Den här typen av skatt är skit. Men på något sätt ska väl allt bekostas. Det känns som att det borde finnas något enklare sätt att räkna ut allt på.

Hanneles bokparadis sa...

fiffig tolkning, min skatt har fyllt sex veckor ❤️

Anki sa...

Ja, många skatter är det - och skatt på skatt.
Snyggt tolkat!

Svar: Visst är det härligt med inspiration, tips och hejarop från kompisarna i Blogglandia! 🙂
Jag får göra lite i taget – detta som jag när jag var frisk gjorde på en dag, tar nu tre-fyra dagar …
Stammiskorgarna är mina egna, ärligt köpta i min ICA-butik – använder dem när jag handlar och tar hem varorna i dem – och så kan jag använda dem till vad jag vill 🙂 Rosa är inte min färg, men idén är bra

Du kan inte bli förgiftad bara av att ta i dem! Det bara två av våra svenska flugsvampsarter som är dödligt giftiga. De andra orsakar svåra diarréer och en del andra symptom och kräver sjukhusvård, men man överlever utan men.

femfemman sa...

Vilken bra info. Speciellt skatt på tobak och bensin. Tio år sedan, minst som jag slutade röka. Dyrt redan då. Maken har dock ej gett upp snusandet, och en dosa snus har verkligen förändrats i pris under senare år.Enbart Beroende på skatt. Tyvärr har det inte fått maken att sluta med det i mitt tycke, äckliga, snusandet. Tror att det är mer beroendeframkallande än rökning. Fast, som tidigare rökare, så vet jag, att sluta, det handlar bara om vilja och att stå emot.

Ama de casa sa...

Tack för den lärdomen :-) Uttrycket "Född fri, skattad till döds" stämmer rätt bra. Men, men. På nåt vis ska ju saker och ting finansieras. Fast ibland undrar jag om nån har koll på den där finansieringen... Dra in skatt verkar funka rätt bra, men vad läggs pengarna på egentligen?

Nåja jag uppskattar ditt inlägg - snygg tolkning!

Klimakteriehäxan sa...

Det är roligare att tänka på trevliga skatter än de rent pekuniära ...

tanthuset.blogg.se sa...

Tack o lov för skatter!!! Om man bara tänker på sjukvården och vad vi skulle behöva betala om vi inte hade skatter, huvva! Fast jag tycker nog att några kunde betala mer, sån är jag ;)
Ha en fin onsdag BP!

nalta norrland sa...

På tal om skatter så såg jag att regeringen hade planerat få in x antal miljoner då de bestämde att vi skulle betala skatt på plastkassen då vi varit på affären... men nu har det inte kommit in den miljon de hade tänkt eftersom svenska folket inte väljer att beta 7kr för att bära hem sina varor utan har med egna kassar så... det blev inte så mycket klirr i kassan som det var tänkt.

Violen sa...

Ja, det finns massor av skatter och pålagor som man kan tycka till om. Men jag orkar knappast bry mig längre men jag har lite ork kvar och den använder jag för att dissa skatten på plastkassar! Den blev visst inte så lukrativ som det var tänkt! Kul att du har lagt ner möda på att kolla upp bensin- och tobaksskatt!

KajsaLisa sa...

Ha ha, du lade hela temat på utgiftssidan, lade mitt på inkomstsidan, men inte lyckas jag samla ihop några skatter för det. Det var riktig BP-färg på pumphandtaget i alla fall.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, godt vi bor i land der vi har sånn noenlunde oversikt over hva skattepengene våre går til. >Systemet fungerer relativt godt, heldigvis!