onsdag 2 september 2020

Två böcker av tre


Två böcker i Karin Smirnoffs trilogi. En minst sagt annorlunda läsupplevelse.


Boulegånget var igång även idag, fast utan shorts och med jackor på.


Det jobbas febrilt inför höststormarna.

Det är ingen som tvingar mig att köpa böcker, ingen som påverkar mitt val av litteratur. Men jag verkar ändå vara rätt lätt påverkad av rekommendationer i pressen eller i blogglandia. Kallas det för grupptryck? I så fall har jag fallit för det – igen.

Karin Smirnoff
Köpte de lovprisade och upphaussade böckerna ”Jag for ner till bror” och uppföljaren ”Jag for upp med mor” av Karin Smirnoff. Den tredje boken i trilogin har inte kommit ut ipocketformat än.

Inga kommatecken och versaler
Har ni någonsin läst en bok som inte innehåller ett enda kommatecken oavsett hur lång meningen är? Pratminus och citationstecken lyser också med sin frånvaro. Inga versaler heller förutom i början på meningarna. Alla namn är ihopsatta med småbokstäver. Har ni någonsin läst en bok där ni fått googla minst tio procent av orden då de är dialektala? Skulle inte tro det.

Några få exempel
… orättade prov med förberedelser inför lektioner i tyska franska historia och samhällskunskap…

He lönsch int tänkte jag. Det lönar sig inte tänkte jag.

Nästgäla – matsäck

Fälen - spår, fotspår

Fuset - lagårn, ladugård

Efyran - E4:an

stockholm jönköping

Markokorhonen Marko Korhonen

Niemi och Wähä
Gissar att Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula) och Nina Wäha (Testamente) liksom alla ni som bor norr om Dalälven kommer att älska böckerna. Jo, jag gillar dom också, men det tar en himla tid att plöja sig igenom dom, för jag kan varken meänkieli eller finska. Böckerna är helt enkelt svårlästa trots att de är väldigt intressanta.

Vad tyckte ni som har läst trilogin?

15 kommentarer:

Ditte sa...

Böckerna har jag läst alla tre. Ja jag har i bokform läst "Vi for upp med mor" och lyssnat på de andra. Och vi har i bokklubben diskuterat dem. Och jag gillade dem. Men lite udda med sin stil. Något som inte märktes när jag lyssnade. Sedan har jag sett under våren och sommaren att många föreslagit dem.
I morse var det ju riktigt fint och även en bit in på förmiddagen men sedan kom herr Höst på besök. Märktes på dina "gäng" också.
"Testamentet" av Nina Wähä lyssnae jag också på, lyssnar ofta när jag är ute och går och det var hon själv som läste boken. Har även läst Mikael Niemä men visst är det lite knepigt med dialekten. Tycker också de är intressanta.

Geddfish ♥ sa...

Jag har läst dem alla tre (läs: lyssnat). Eftersom jag då lyssnat har jag inte haft ont av versaler och kommatecken och dialektalt har jag alltid haft lätt att förstå. Så inga problem.
Första boken gick som ett rinnande vatten. Andra boken inte fullt så rinnande. Tredje boken lite trögare, kanske blev för mycket.
Men de rekommenderas! Lite charmiga.

femfemman sa...

Här inte läst, tror inte att jag skulle komma igen om dem. En lantis från gränstrakterna till Småland fixar vare sig surströmming eller konstigt skrivna böcker. Läste Niemis bestseller, tyckte inte om den.

Geddfish ♥ sa...

Glömde förut att skriva att jag läst Niemis böcker också och gillat dem.
Men vad konstigt, att du inte såg bilden på hjälmen?? Nu har jag laddat upp den igen. Ja, jag har ingen hövding då.

Klimakteriehäxan sa...

Jag tyckte inte Smirnoff var svårläst när man väl vant sig, och det gick ganska fort. De konstiga orden begrep man på nåt vis ändå. Och jag har verkligen funderat över varför böckerna blivit så jättepoppis - jag gillar dem ju också, men begriper mig egentligen inte på dem! Et mysterium! Tredje delen hade jag också tänkt vänta på som pocket, men en kompis hade köpt den inbunden så jag lånade den. Nu har mitt behov av norrländskt elände fyllts för ett tag, så Wähä hoppar jag över.

Susjos sa...

Jag har läst den första boken "Jag for ner till bror", konstigt nog tyckte jag inte den var svårläst. Men undrar liksom klimakteriehäxan : Varför har böckerna blivit så poppis, jag begriper inte riktigt det heller?!
Tror inte jag kommer att läsa de andra två böckerna...

PS. Håller med dig om hövdingen, påminner om Y-front kalsonger, haha!

Emma, Sol som sol? sa...

Jag har tänk läsa Smirnoff, ligger Favoritmarkerade i bibblan. Men längre än så har jag inte kommit. En dag kanske ...

Anki sa...

Jag har inte läst någon av dem, men har lagt dem i listan över böcker att beställa ... nu blev jag ännu mer nyfiken på dem - jag brukar gilla böcker som är skrivna på dialekt :)
Svar: Det gamla fängelset står tomt ... tanken var att det skulle bli bostäder, men en del av husen är K-märkta, så det lades på is tills vidare.

nalta norrland sa...

Får ta å kolla ifall böckerna finns på biblioteket,
orden verkar väl hyfsat lätta ;-) men jag tror ju att det beror på vars man bor.
Sedan kan det vara skillnad på skrina ord och hur man säger... dialekt är enklare i pratform.

Väntar på att komma i kontakt med BUP Lycksele Sjukhus och få nån rätsida på problemet... avskyr att vänta, kunde ju ha sovit i stället, men då det är telefontid har jag inget val.

Ama de casa sa...

Jag kände igen orden, men så är jag ju uppvuxen norr om Dalälven. Fast som låter jobbiga att läsa ändå, så jag avstår.

PS: Undrar om inte bildtexterna på dom två nedre bilderna har bytt plats med varandra? Jag blev lite konfunderad över vad dom på boulebanan jobbade med innan jag såg nästa bild och bildtext ;-)

Kina sa...

Har läst de första två av Smirnoffs böcker. Vid första boken kändes det väldigt märkligt och lite irriterande med meningar utan tecken och så, men ju mer jag läste desto bättre tyckte jag om den. Så det blev tvåan också. Och säkert trean när den kommer i pocket.
Niemi däremot har jag svårt för.

Mias Mix sa...

Nja låter inte som några böcker för mig. Men jag har läst en del i sommar, deckare och feel-good-romaner. Hoppas du haft en riktigt skön sommar. Kan bara tänka mig hur varmt du haft på din balkong, vilket du gillar :) Jag gillar värmen när jag är på stranden eller ljumma sommarkvällar, annars tycker jag det har varit lite för varmt.
Det börjar komma igång så smått med HLR-kurser nu, men inte så mycket som jag skulle vilja. Men men, det kommer väl. Nu har jag jobb både fredag och lördag denna vecka. Må så gott! Kram

Christian sa...

Fina vardagsbilder as usual, men den där Smirnoff hoppar jag nog över......tacka vet jag tyska författare, de kan ju ha milslånga meningar, men då är de strukturerade efter konstens alla regler med kommatecken å hela fadderullan...

Paula sa...

Jag tokgillade Smirnoffs böcker, men, jag behövde ha lite pauser mellan böckerna, inte sluka dem alla på direkten, då hade det blivit mastigt. Just att det är ett säreget sätta att skriva på, att det är eländes-elände, allt det passar mig perfekt! När andra läser feel-good så läser jag feel-bad och mår jättebra..haha

Anni sa...

Jag tokgillade böckerna, precis som Paula. Läste dem på någon sorts norrländska i huvudet och då fungerade det finfint. Men tredje boken är inte lika bra, den läste jag på mobilen.