lördag 22 augusti 2020

Bokmärke och surströmmingsknytis

Bokmärke
Det här bokmärket kommer även det från Byblixtra. Tusen tack! Ett väldigt passande märke i dessa dagar. Solen har skinit över stor-Stockholm i drygt tre veckor nu, även idag trots att SMHI ”lovade” regn. Ja, några ynka droppar föll igår kväll, så tyvärr lär svampplockarna bli rätt så besvikna.

Surströmmingsknytis

Ett snyggt och väldigt passande bokmärke denna underbara sommar.


Här frossas det rejält:-) Sände en väldoftande tanke till dig Steve.


Förutom vi fyra "ladies" hade vi tyvärr också sällskap av en massa äckliga spyflugor. Det är ett mirakel att ingen har fastnat på bild.

I fredags kväll bestämde fyra ”ladies” i bästa åldern att äta surströmming dagen därpå på innergården. Ja, ingen av oss hade bjudit på kalaset på en av våra balkonger även om det inte varit coronatider. Man vill ju inte förarga grannarna, eller hur;-)

Internationellt sällskap
Å det var ett internationellt sällskap med två noviser som aldrig ätit surströmming förut. En finlandssvenska hade tagit med sig sin egen laxrätt, spanjorskan en väldigt god spansk tortilla och massvis med ostar, tjejen från Hudiksvall som har surströmming i blodet hade gjort en Västerbottenpaj och jag stod för surströmmingen.

Rekord
När E från Hudik var inne på sin tredje av fem surströmmingar hade jag precis avslutat min första av totalt fyra. Det där med att rensa fisk har jag aldrig varit bra på. Surströmmingsrekord för oss båda. Såååååå himla gott. Sedan ”tvingade” vi M och M att testa. Japp, båda två åt denna delikatess för första gången. De konstaterade dock att det räckte gott och väl med en firre, men att de absolut skulle kunna tänka sig en repris nästa år. Succé med andra ord.

Det är Boklysten som har uppfunnit temat Bokmärken.

Med lite tur hittar ni bokmärken även hos Hannele, Gerd, Emma och Åsa.

PS. Sorry Susjos att det kom så hastigt på, men du jobbade ju. Så jag har lite mindre dåligt samvete. Vi satsar på nästa år. DS.

17 kommentarer:

Susjos sa...

Jamen tusan också att jag jobbade, annars hade jag kommit på stört! Allt på bordet såg ljuvligt ut!
Tror minsann att jag ska ha ett litet eget knytis på balkongen, undrar vad grannarna säger om det, haha! Kanske jag kan locka hit kompisen Y som ju gillar surströmming.
Ha det gott!

LillaSyster sa...

Jag äter det mesta, men surströmming har jag bara ätit en gång och det var både första och sista gången. Men tillbehören är ju hur goda som helst =)

Geddfish ♥ sa...

Ett topeninlägg, vill jag säga! Här får du med dig både inhemska och uthemska på norrländska delikatesser i en härlig mix! Wow!
Jag tror denna sommaren har varit god för mycket ;)

Min Sigge och jag, vi hade egen surströmmingsskiva på balkongen i många år. Inga problem. SÅ gott. Jag saknar detta.

Sen var ju bokmärket alldeles ljuvligt!

LillaSyster sa...

Svar: nä jag har inte räknat så noga men cirka 120 knölar tror jag att jag grävde ner i våras....en del är av samma sort. Om lite drygt två månader ska alla grävas upp och "rengöras " från jord innan de ska sova sin vintersömn i källaren.

Ditte sa...

Perfekt bokmärke till denna fina sommar. Ja, några ynka droppar kom det i sent i går kväll och lite i natt. Men marginellt. Även dagen och kvällen idag blev ju riktigt bra. Sitter fortfarande på balkongen.
Jättteroligt med ditt initiativ till surströmmingsknytis. Och extra kul med internationell prägel. Men jag förstod att männen ägnade sig åt annat.
Perfekt med innergården för just lukten är kanske inte den man vill bjuda balkonggrannarna på.
Kul att alla testade de sura strömmingarna och även med lite kompletterande rätter.
Jag testade ju för andra gången i livet förra sommaren på höga kusten två smakprov i forn av cm tjocka rullar med strömming, potatis, lök och gräddfil. Men jag tyckte de var med resten av dagen. Men skulle gärna testa igen.
Jätteroligt att det blev så lyckat.
Kul att vara med på avstånd. Tack för rapporten.

Hanneles bokparadis sa...

riktigt snyggt bokmärke, mina inte slut heller... fast

Jag har varit på tre surströmmingsfester och ätit tre surströmmingar

Emma, Sol som sol? sa...

Vad kul att du också utnyttjar er fina gård!

Har aldrig ätit surströmming, vet inte ens hur det luktar faktiskt. Eller stinker, är kanske mer passande.

Klimakteriehäxan sa...

Är inte det minsta avundsjuk på era fiskar, men den där pajen var osedvanligt vacker med de små tomaterna! Var den lika god som den ser ut?

Anki sa...

Klart det blev succé! Mycket annat gott på bordet - och så roligt att det blev en internationell fest! :)
Jag har bara smakat surströmming en gång och tyckte inte om det, men jag är beredd att prova igen :) Lasse älskar surströmming - och vi har bestämt att jag ska köpa en burk och att vi ska äta det en gång nu i höst :)

Gunnel sa...

Vilken mysig fest! Det är nog bra att hålla lite avstånd inte bara i Coronatider med tanke på alla som inte förstår den här rättens tjusning. Jag längtar tills min dotter och jag ska ha vår fest. Ha en fin söndag.

Ama de casa sa...

Men så trevligt med ett surströmmingsknytis med grannarna! Extra roligt med lite mer ovanliga tillbehör också med ostar och en spansk tortilla :-)
En supertrevlig tradition som ni startat nu, och nästa år får ni satsa på en dag/kväll då Susjos inte jobbar :-)

Kina sa...

Åh, vilken fest! Blir riktigt avundsjuk. Och riktigt härligt med lite andra "tillbehör" också. Pajen ser otroligt läcker ut.

Guldkryckan sa...

Surströmming är faktiskt helt underbart gott om det förbereds på rätt sätt.
Vår "förberedare" gick tyvärr bort för några år sedan och sen dess har det inte blivit något sådant på föreningen.
Men nån gång, när frugan är bortrest, så ska jag tillreda en riktig festmåltid här hemma ;)


sv: Jo, undrar lite varför man infört munskydd och skärmar på alla skolor.
Bra tanke Bp.

Ha det bra nu.

tanthuset.blogg.se sa...

Heja, heja!!!! Bra gjort av tjejerna att våga testa igen, det är liksom en vanesak det där med surströmming ;) Min burk står fortfarande i kylen och väntar troget på öppningen :)
Snyggt bokmärke, måste jag säga... :)
Ha en toppensöndagsafton nu!

byblixtra sa...

Kul att ni blev fyra stycken till surströmmingskalaset.
Dock är inte surströmming min grej.

Paula sa...

Vilket perfekt party, människor från olika platser, med olika traditioner, en del surströmmingsfrälsta, andra nybörjare! Glömmer aldrig när vi bjöd in flyktingvänner på en skiva för några år sen. Artiga var de och tog i alla fall en tugga men ingen åt en hel fisk.
Inte vill jag helst ha de hela fiskarna heller, jag gör det enkelt o väljer att köpa färdiga fileer för att slippa rensa slamsor som förtar aptiten...lite grann iaf.
Och tur med vädret hade ni! Denna helg har det varit på tok för ostadigt för att våga tro att man får sitta ute i lugn o ro. Hoppas på nästa helg. Mmmm mums

Anni sa...

Förlåt att jag skrattar rått men spyflugorna säger ju allt om den där "maträtten" :-D :-D :-D

Snart kommer nog ångorna att finnas på en plats alldeles för nära mig eftersom maken också äter sådant.