torsdag 9 juni 2016

Många (okända) ansikten

När maken och jag går på våra ”turista-på-hemmaplan-turer” kan jag inte låta bli att förvånas och överraskas över hur många olika ”ansikten” vår huvudstad har. Då menar jag inte turiststråken typ Drottningatan, Gamla Stan och Kungsträdgården med mera, utan jag syftar på vyer som troligen få besökare upptäcker, men definitivt borde se. För grejen är den - allt ligger faktiskt inom promenadavstånd från city. Å om man inte gillar/kan att gå är det bara att åka kommunalt. Idag bjuder jag er på en bråkdel av vad man kan kolla in en solig onsdag i juni. Enjoy!


Att titta på människor som jobbar är alltid intressant. Under sommartider fungerar renhållningsarbetare även perfekt som guider. Fast kanske inte just här. Adressen är Beridarbansgatan mitt i city.


De enda - förutom jag då - som kanske kommer att lägga märke till den här läckra väggen är gäster som är på väg från Scandic Sergel Plaza hotellet. De som är på väg till hotellet lär knappast vända sig om. Plats: Beridarbansgatan.


Hur många gånger har jag inte kört bil på Essingeleden och stått i kö. Här nere vid Vinterviken är det väldigt lugnt kan jag säga. Dessutom älskar jag att kollar broar underifrån.


Det var visserligen 25 grader varmt i onsdags, men jag vågar inte ens tänka på hur kallt vattnet var här i Mälaren. Men barnen i åldern 6-8 år verkade trivas i plurret. Burrrrrr;-) Plats: Vinterviken.


En sorglig syn kanske, men inte för mig. Gillar Cementas gamla fabrik i Liljeholmen. Delar av fabriken är fortfarande i funktion, men snart ska Cementa flytta till Värtahamnen - sägs det.


Utanför Betonggalleriet som förut drevs av Cementa, men nu verkar vara stängt kan man njuta av graffiti - om man vill. Eller så kallar man det hela för klotter. Bakom ser ni fler delar av cementfabriken i förfall...

27 kommentarer:

Shannara sa...

Lite kul att se andra sidor av sthlm. ☺ Glömde visst att svara på vem min extra tonårspojk var. Han heter Joakim och hans äldre syster Rebecca. De har varit kompisar med mina tonåringar sen de var nyfödda och jag har tagit hand om dom väldigt mycket... de kallar mej mamma Malin och min familj för sin andra familj. ☺ Sötisens äldre syskon.

Days by Johanna sa...

Tack snälla du. Ja redan där fanns intresset att jobba med barn med särskilda behov. och nu 15år senare får jag göra precis det jag vill! Så underbart! Jajamensan det är betald ledighet, så vi kan njuta och ha kul och spendera pengar haha..

Får nog boka en resa till sthlm snart, brukar ju vara där varje år men inte blivit av sen jag blev gravid. Men snart är hugo stor och kan uppskatta det och framförallt komma ihåg det.

nalta norrland sa...

Min syrra bodde på Lilla Essingen en gång i tiden,
då var jag relativt ofta i Stockholm,
typ tre, fyra gånger om året.

Stockholm verkar leverera :)

Att bada känns aningen kyligt.

Tror jag ska ta med kameran å gå en promenad å visa upp Åsele :)

Days by Johanna sa...

Glömde, självklart skulle du gilla fotbollarna, visste att du skulle göra det. taggad för match imorgon? :)

Erik och hans kollegor har em-tips, du kan väl gissa vem som fick tippa åt honom :)

Ama de casa sa...

Vilka härligt annorlunda Stockholmsvyer - heeelt i bästa BP-anda :-)

När jag var liten - nåja ung, tonåring - så kunde man gå "broarna runt" i Skellefteå. Fanns typ tre stycken över Skellefteälven då. Vi gick broarna runt, fast UNDER broarna. På "servicebroarna", alltså, just under dom "riktiga". Mamma skulle ha dött om hon visste... :-D

Susjos sa...

Tack för titten på Stockholm på lite ovanliga ställen, där har jag inte varit!

Ama de casa sa...

PS: Jag vet inte om du vet, tänkte tala om det för dig för säkerhets skull: Det börjar nåt fotbollstjossan imorgon. EM, tror jag. Tänkte att du kanske inte visste? ;-) :-D

Mias Mix sa...

Roligt att få se dessa platser som jag kanske inte skulle välja att besöka i första hand. Bada skulle jag aldrig göra nu! Gillar också broar underifrån :)

Ditte sa...

Stockholm har många sidor och kul att se dem ifag från ditt håll. Läckra bilder.
Beridarbansgatan känne jag väl till för där fanns ett bra kinesiskt tehus som serverade trevliga "riktiga" kinesiska dumplings och annat till lunch plus goda kinesiska teer.Numer stängt...
Vintervken är tervligt men jag har nog inte funderat på att titta på en bra underifrån. Men det ska bli för spännand eär det.
Kul med branen som badar för är det sommar så är det.
Att Cementa sk flytta har jag läst men frågan är när...Fabriken ligger väl bar där den är. Eller? Lite rost att åtgärda men annars ser den pigg ut.
Tack för dagens tur med läckra bilder och en dos Stckholm gillar jag och gärna var dag.

KajsaLisa sa...

Cementa var ju jättehäftigt, tack för fototipset

Eva Trillian sa...

Tack för turen :) Alltid trevligt att se sidor av Stockholm som inte är med i någon guidebok!

cissi sa...

Åh, nu blev jag riktigt sugen på mer cykling i Stockholm! :)

Steve sa...

Ett äkta BP-inlägg. Kul och lärorikt.

Ulla Maria sa...

Du har en osviklig förmåga att finna snygga bildvinklar och kompositioner. Kul att se huvudstaden ur ett lite annat perspektiv. Beridarbansgatan var en adress man inte slänger ur sig i brådrasket.
Tror du skulle gilla en promenad på Krackeranläggningen här. Tankar, torn, ugnar och rörgator så långt ögat kan nå både uppåt och horisontellt, somligt rostigt och annat blänkande nytt. Tyvärr råder fotoförbud.

Unknown sa...

Platser jag känner till i detta galleri...men som du sa välvärda att besöka.
gillar också det slitna fabriken.
/Kiki

Susanne sa...

Betonggalleriet har inte stängt men har endast öppet vid större bokningar.

LissenTo sa...

I cementfabriken skulle jag väldigt gärna gå in och fota. Vilken fotomiljö. Ha en fin fredag

FREEDOMtravel sa...

Ja nog finns det olika sidor av stan alltid! Men bada är jag INTE sugen på... ;)

cat sa...

Wow den underbrobilden var kanonläcker! Vad gäller fasaden tycker jag att den ser ut som något från gamla DDR faktiskt eller Sovjet. Alltså inte riktigt i min smak.

Stare Ström sa...

Roligt att se lite annat än turistbilder!

Geddfish ♥ sa...

Det ska vara BP till att hitta annorlunda bilder. Suveräna studier både uppifrån och underifrån.
Det dagliga livet kan bjuda på mycket.
Tack för kul visning!

Days by Johanna sa...

Javisst är bilden på Hugo bra, så glad jag fick hans sura min på bild. Tror Hugo slapp bli full av äpplet, men han bråka kanske lite extra med mig iaf haha, och jag fick huvudvärk sen, så jag tog kanske smällen! :)

Jag brukar kunna tippa hyffsat vem som vinner, men mål sånt suger jag p¨å, men det skall bli kul och som något blir rätt haha, de lägger också en hundralapp.

Emma, Sol som sol? sa...

Wow! En rengöringsmaskin! Det tillhör inte de vanligaste på Stockholms gator, tycker jag. Men det kan ju ha ändrats de senaste åren. Positivt! Och så var den rätt cool!

Annette sa...

Toppen att turista sin egen stad, det måste jag också göra mycket mer. Kul också med bilder från inte så ofta besökta och mindre fotade platser :) Graffiti tycker jag ofta är snyggt, jag har svårt att se det som klotter när det är någon slags tanke bakom, inte bara en signatur, som "Toxie" och "MKC" på din bild, det är inte så kreativt. Men "9.lives", det tycker jag är snyggt :) Broar är jag också fascinerad av, men mest för att jag inte kan förstå hur det går att bygga dem, särskilt inte när de går över vatten och skall förankras i havsbotten. Det imponerar väldigt mycket på mig.

Anki sa...

Gillar att du också gillar gamla fabriker och "klotterplank" :) Kul att få se lite av huvudstadens bakgårdar - tack för det!

Husbilen-Ellen sa...

Härlig tur i storstan!

Anders W sa...

Du borde nog få jobb att dokumentera alls som snart försvinner. Dvs få betalt för allt du "sparar" åt eftervärlden, med kommentarer!