tisdag 14 juni 2016

Ett målrikt inlägg


På min favo juicebar Joe & the Juice i Täby Centrum pågår "vadslagning" vem som kommer att vinna Euro 2016.


Som ni ser ligger det mest dricks i Tysklands och minst pengar i Sveriges mugg. Mmmmmhhhh. Efter upphaussade Belgiens förlust mot Italien igår vill jag nog höja ett varnande finger för "Gli Azzurri" som spelade sin bästa fotboll på år och dar. Dessutom har laget världens snyggaste målvakt Gianluigi "Gigi" Buffon. Killen är 38 år gammal och fortfarande en av världens bästa målvakter.

Antingen gillar man fotboll, eller så gör man det inte. Dagens inlägg är inspirerat av Emma, som tycker att se på matcherna i EURO 2016 är slöseri med tid, och AMA som inte förstår att noll skott på mål kan ge resultatet 1-1. Kan inte låta bli att ge er alla några förklaringar som baseras på matchen Irland-Sverige igår.

Det där med mål
När två lag spelar fotboll borde målsättningen vara att göra mål av den enkla anledningen att laget som gör flest mål vinner. Annars blir det oavgjort. Mål kan man åstadkomma på olika sätt. Antingen sparkar man bollen i mål med fötterna – eller med en fot, det räcker, knäar/bröstar in lädret eller så nickar man in bollen. Nej, man får inte använda händerna, för då blir det handboll. De enda som får använda händerna är målvakterna, som ska förhindra att det blir mål för motståndarlaget. Ja, utespelarna får även dom använda händerna, fast bara vid inkast från sidlinjen. Skulle de använda fötterna för att göra ett inkast så skulle det ju bli en inspark. Å insparkar brukar målvakterna göra, fast då från straffområdet. Bra, nu vet ni det!

Inte ett skott på mål
I matchen mot Irland lyckades Sverige med bedriften att inte bara glömma vänsterkanten i 60 minuter utan också att inte avlossa ett enda skott mot den irländska målvakten. Men som sagt det går ju att nicka in bollen också. Efter en perfekt passning av Zlatan rakt i pannan på den irländska försvararen Ciaran Clark gjorde denna mål för Sverige. Det kallas för självmål. Men mål är mål och i det här fallet betydde det 1-1 för Sverige. Tack Ciaran:-)

21 kommentarer:

nalta norrland sa...

Tusen tack för Din elementa redogörelse, nu förstod jag allt jag inte visste jag inte hade en aning om ;-) Kunskap är aldrig dumt så jag tackar så mycket :) Har ju alltid sagt att läser man bloggar lär man sig mycket.

Tror dock att Sveriges chanser är minimala.

FREEDOMtravel sa...

Toppen med lite upplysning! (Även om jag inte vet vad sånt som t.ex. "straffområde" betyder - låter inte kul iaf ;)) Jag är ju en sån där som inte fattar. Det är lustigt hur viss information går in i skallen och annan liksom studsar och vänder... ?

Ditte sa...

Tror det var perfekt i detta tidiga skede att ge en elementär förklaring.Kunskap är alltid lätt att bära med sig. Jag är ju allmänt i sportintresserad och följer ju även EM nu.
Juicebaren Joe &the Juice I täby har jag testat under de flitiga besöken i Applebutiken och en kul idé med vadslagningen. Tyvärr tror jag inte på Sverige och en semifinal och än mindre en final. Men Italien, Frankrike och tYskland och säkert är det någon som skräller.
JUst nu verkar Portugal lite chockade över Island som spelar bra och mr Ronaldo har ju inte varit alltför framträdande. Men fotboll är ju ett lagspel...
Islands Gunnarsson är ju överallt...
Spännande är det och den spanske kommentatorn är helt med i spelet, i princip på plan. TRor island nu kör på försvarsspelet för att behålla 1-1.
En öppen fråga.

Steve sa...

Fotbollspedagogen BP har talat. En utmärkt introduktion till fotboll tycker jag. Men, som du ser så blir frågorna bara fler ju mera du förklarar. Tänker på att Freedomtravel undrar vad "straffområde" betyder.

Comsi comsa sa...


Skrattar och tycker det är mycket roligare att läsa om hur man kan göra mål och med vad. :D)) ÄN att se på själva fotbollen..... :D))

Kram ♥

Ama de casa sa...

Haha! Tack så jättemycket för förklaringen! Eller förklaringarna då :-) Jag gillade att Island kunde göra samma resultat som Sverige, och det på alldeles egen hand. F'låt, egen fot :-) Eller dom kanske nickade? Minns inte. Men jag gillar när det går bra för underdogs.

Och apropå det där med fot- kontra handboll, så är ju amerikansk fotboll mycket märklig. Där använder dom händerna heeela tiden utom när dom får "frispark" för att sätta den där konstigt formade "bollen" över den där ribban...

Idag har jag en ny undran angående dagens matcher... Hur kommer det sig att England, Wales, Nordirland (och Skottland utom tävlan) har egna lag? Sverige har bara ett lag och inte ett Norrland, Svealand och Götaland... :-D

Ama de casa sa...

Ooops! Nu gick jag visst händelserna i förväg. Det är morgondagens matcher jag undrar över. Det var visst bara onsdag idag :-)

Maria sa...

Hahaha :-) Tack för en underbar redogörelse!! Fast det är fortfarande hur mycket som helst jag inte fattar. Blev tillfrågad på dotterns match för ett tag sen om jag kunde vara linjedomare och fick då erkänna att jag inte ens förstod vilket håll jag skulle vifta med flaggan när.....
Toppenrolig idé med dricksen - ska tipsa Kassa 14 om den!!
Jag har inte slutat kommentera hos dig för att du skriver om fotboll - jag har helt enkelt inte haft tid att varken lösa eller kommentarera någonstans senaste veckorna :-( Har försökt att hinna med mina favoriter (där du såklart är med) men det har inte gått så bra....
KRAM

Kolonilotta sa...

Hur det en gick till så är jag evigt tacksam för att han hade huvudet på rätt ställe! 😂
Men sån tur kan vi inte ha varje match.

Emma, Sol som sol? sa...

Tack för den mycket intrikata och utförliga informationen.

Vänta, vad var det?!?! Det är något som flyger där! Det verkade komma från mitt huvud! Ahhhh... det var det där om vad fotboll går ut på.

Så. Ordningen återställd.

Marina sa...

Hmm...nu är frågan om inte Sveriges mugg ska bytas ut mot Island - det kan nog bli mer pengar i den då ;)

Annette sa...

Jag har verkligen försökt känna spänning över fotboll, eller trav, eller ishockey, eller sport överhuvudtaget, men det går bara inte. Jag har till och med varit på Solvalla och spelat på hästarna, men nej, spännande blev det inte, men litet kul ändå.

I går hade jag tänkt se matchen med Österrike, eftersom jag hörde på radion att de har den äldsta målvakten och dessutom vägrar han ha vanliga fotbollskläder, och envisas med mjukisbyxor. Men hur blev det med det, Patrik kommer hem och berättar att målvakten nu har anpassat sig och faktiskt har liknande matchkläder som de andra. Så jag tittade inte ;)

Har haft fullt upp, men nu måste jag klicka vidare och se om det b a r a är fotboll för hela slanten i din blogg, eller om det är ett och annat matinlägg också :)

Husbilen-Ellen sa...

Jag hänger inte alls med fotbollen, men jag gillar ditt inlägg! Mys vidare framför tv'n!

cat sa...

Fotot var intressant, men jag slutade läsa texten eftersom sport och fotboll i synnerhet inte är min grej :-)
Kul att du har det bra framför tv:n!

Tredje året i Hjo sa...

Tack för lektionen! Det verkar som om Sverige bara kan rycka upp sig om man får ett mål i baken. Så har det sett ut i många år. Andra halvlek hade sina ljusa stunder trots allt. Jag hoppas på frisparkar i Zlatanläge mot Italien.

Anki sa...

Underbart inlägg och fantastisk undervisning för oss som inte är fotbollsnördar :) Kul bilder med muggarna - jag är mest förvånad över att någon över huvud taget satsat i Sveriges mugg :)
Svar: Dovhind är hondjuret - dovhjort är hanen ... bägge är nog lika goda om de hamnar tillagade på en tallrik :)

Eva Trillian sa...

Roligt med muggarna med dricks :) Kan ju få vem som helst att vilja hålla koll på målställningen!

Mias Mix sa...

Tänkte på dig när jag kollade Italien-matchen. Vet ju vad du tycker om Buffon :) Och jag hejade självklart på Italien! Mannens andra hemland brukar vi skämta om. Han har rest så mycket i Italien under årens lopp så det kändes ett tag som om han var där mer än hemma. Och han bodde dessutom där i 3 år som liten :) De imponerade och spelade grymt bra. Kommer gå långt!

Rantamor sa...

Förstår att du är klistrad intill fotbollen just nu precis som Rantafar är, vi är ju hemma just nu och han har tillgång till tv.
Dagens matck mellan Ryssland och Slovenien såg tillåmed jag och den var bra spännande och vi var glada att inte ryssarna kvitterade.

Nu får vi bar hålla tummarna för att Sverige har medvind på fredag vore ju kul.
Kul också för Island !!!

Tjingelingen från Rantamor och Rantafar....påklädda !!!

Rantamor sa...

Men va stavfel jag har....

Unknown sa...

Kankse ens uns övertydligt,,,men väldigt exakt förklarat.
Var ju bara tvungen att kolla in målvkten.
/Kiki