lördag 24 augusti 2013

Veckans fönster: Valfritt

Måste säga att jag fick lite blodad tand förra veckan när jag deltog i Susannes fönstertema. Riktigt roligt var det och många av er som gillade mitt huvudlösa bidrag. Alltså passar jag på igen, samtidigt som jag gärna vill introducera Spökparken för er. Visste inte ens att den fanns här mitt i Stockholm. Upptäckte den av en slump förra veckan. Var den ligger ser ni på kartan i bild 3.

Ett ”staketfönster”
När jag tog bilderna såg jag på näthinnan ett fönster, alltså ”fyrkanten” i staketet, vilket jag tyckte var ett litet annorlunda grepp på det hela. Men kameran tänker ju själv, vilket inte jag är så bra på som ni ser. Kameran fokuserade så klart på ”staketfönstret” och lämnade alla fönster på spökslottet som en diffus bakgrund. Ja tackade och tog emot – lite spöklikt är det allt.De riktiga fönstren
Men självklart ville jag ju ha en bild ”i omvänd ordning” också. Nu har det bruna staketet i och för sig blivit vitt, men bortse ifrån det. Nu ser ni åtminstone att slottets fönster faktiskt är skarpa… och nytvättade;-)

Fler valfria fönster hittar ni här.21 kommentarer:

Pumita sa...

Dina 08-tips är guld! Många platser jag aldrig hört talas om och dessutom det där annorlunda stuket, det är bara så perfekt! Och Veckans fönster MÅSTE du bara fortsätta delta i... jag godtar inga ursäkter för att låta bli. ;)

Monica o Jacob sa...

Ser även att gubben står på första bilden och sitter på den andra;-)
Fint med lite gröna ytor mitt i stan även om det sägs spöka i palatset.
Ha det bra;-)

Eva Trillian sa...

Men! Gick du inte IN i spökparken och träffade den "elake och hårde Jakob"?

Vilka ställen det finns :) När ska du sätta ihop "Den fotoglade turistens guide till Stockholm"?

LissenTo sa...

Fiffig lösning på fönstertemat och jag säger som Pumita, du visar platser som jag inte visste fanns.

(Är man med i fotoklubben så har man möjlighet att ha utställning)Men en ära ändå

Jah Hollis sa...

Ja det var ju ett bidrag i din rätt typiska stil, och ett fullständigt fungerande bidrag till temat. Spökena hade till och med putsat fönstren till du skulle komma. :-)

Freja sa...

Ohh, läckra bilder båda två på fönster! Den där spökparken har jag helt missat, annars är jag förtjust i spökslott! Jag är oxå sugen på att börja vara med i veckans fönster och skyltsöndag, så på resan fotade jag både fönster och skyltar till ungarnas förvirring...

Linnéa sa...

Läckra bilder på Spökslottet i Spökparken och kanske med en Spökkamera som gör som den vill! Där har jag aldrig varit, måste allt masa dit. Kul att du är med i fönstertema.

Stare Ström sa...

Tänk vad det finns i storstaden! Bra att du delar med dig. Och alla dina fönster platsar precis!

Marit Johansson sa...

Hade ingen aning om att det fanns en spökpark. Tycker dock att dina bilder visar alltför mycket sol och dagsljus för att vara spöklika :) där skulle inte ens hariga jag bli rädd!

Ama de casa sa...

Spökparken... Aldrig hört talas om! Men den dyker väl kanske bara upp efter midnatt, och då sover jag ;-)

Ama de casa sa...

sv: Ja, dom har visat mycket på TV här om den hemskebranden som härjar i Yosemite. Men samtidigt är det ju naturens gång. Det brinner, fördärvas, och växer upp igen...

larans sa...

Intressant tips för kommande stockholmsbesök, barnbarnet är ännu inte ett år, men det här finns säkert kvar om några år när han kommit i "spökålder".
Fina varianter på fokuseringsproblemet! :-)

Kicki sa...

Tack för spökpåminnelsen...kommer nog missa spökvandringen på Ängsö slott i år igen!! Gillar din första oskarpa..

Anita - Malta sa...

Mot spökparken alltså.. Blir ju väldigt nyfiken och vilka bilder !! Den första är ju som gjord för själva introduktionen ;-) Ser väldigt somrigt på tvåan men spöken har väl semster som alla andra :-)

Anders W sa...

Tänk vad en snygg inramning Ett fönster) kan göra för att lyfta en bild. Snyggt!

Della sa...

Och där fick vi båda varianterna. Ibland blir man knasig på kameran när den vägrar fokusera där man vill. Att den inte fattar!!
Spökparkern låter kanske mer spännande än vad det verkar vara av skylten att döma. Man vill ju gärna att det ska vara lite läskigt. :)

KajsaLisa sa...

Köpte en fotobok en gång, där det problem du beskriver var så underbart pedagogiskt beskrivet att till och med jag begrep det. Skall testa om jag kan förmedla det.
Innanför linsen och framför sensorn som fungerar på samma sätt som filmen förr, sitter en öppning som kallas bländare som ljuset åker genom. I fall du har möjlighet att göra manuella inställningar på kameran kan du fixa till det. Då går du från autoläge till manuellt läge. Många billiga kameror har fast bländare och då går det inte att göra så mycket.
På lite dyrare kompakter och systemkameror kan man ställa in storleken på hålet. Lite snurrigt eftersom den största öppningen heter 3 eller i närheten. den minsta kan variera från 7 på min kompakt till 36 på min systemkamera.
Det funkar ungefär så här, om du tänker dig att sensorn eller filmen är en hink och ljuset som skall träffa den är en burk målarfärg. Häller du ut burken i hinken så kommer det att stänka färg på insidan, men sätter du på ett lock med ett litet hål där du häller ned färgen så kommer den att lägga sig snyggt på botten i hinken.
Ljuset beter sig på exakt samma sätt och med stor öppning så kommer det som ligger utanför där du ställt skärpan att bli suddigt både framför och bakom. Med en mindre bländaröppning så får du ett större skärpedjup eftersom ljuset tar längre tid på sig.
Stor bländaröppning använder man vid t.ex. porträtt där man vill framhäva personen mot en suddig bakgrund eller vid dåligt ljus eller mörker.
Liten bländaröppning använder man till sådana bilder som du tagit på Spökslottet och vill ha skärpa på bägge ytorna. Eller om du fotograferar vyer och kanske vill ha ett träd eller något i förgrunden, tunnlar är kul att ta så eftersom man nästan får ett sug i bilden. Sen kan man använda det när det är så ljust att risken finns för överexponering.
Som du säkert förstår i exemplet med hinken så tar det längre tid att få in ljuset. Detta justerar man med tiden och då har du en mätare i kameran som talar om lämplig tid. Alternativt på en kompaktkamera med enbart skärm och inget hål att titta i så då ser du ungefär hur ljus bilden kommer att bli på skärmen.
Men nu uppstår ett problem, ju längre tid kameran är öppen ju skakigare blir bilden eftersom man alltid rör lite på sig. Det är då man använder stativ.
Jag tror att med bra solljus och en bländaröpping på cirka 18, så hade du fått en bild där både staketet och slottet varit knivskarpa utan stativ .
Berättar det här eftersom du har tänkt köpa en ny kamera och då är det bra att veta fördelarna med att fota manuellt. Det finns givetvis flera.
Lägger in en länk till den där fantastiska boken ifall du köper en dyrare kamera. Många av tipsen riktar sig till dom med systemkameror men det finns mycket att lära även om man fotar manuellt med en kompakt.
http://www.bokus.com/bok/9789163609411/kreativ-fotografering-med-ratt-exponering/
Hoppas jag lyckades förklara sambanden, har du några frågor så hör av dig :)

Husbilen-Ellen sa...

Visste inte om att det fanns någon Spökpark. Kul med lika tips! Elisabeth

Hörni sa...

Spökparken! Vilket spännande ställe. :)
Ja, kameror gör lite som de vill ibland. Vissa gånger blir det rätt lyckat ändå. :)

Anni sa...

En annan har ju bott bredvid, så det där är kända kvarter ;-)

Klimakteriehäxan sa...

Den hade jag inte en aaaaaning om! Tack för det tipset!