fredag 16 augusti 2013

Det har inte bara fördelar att vara asfaltbonde i huvudstaden

Häromdagen visade Rantamor upp sina handplockade kantareller. Hennes Rantafar satte omedelbart igång med rensningen av skogens guld. I en kommentar till ett av mina inlägg önskade tjejen från Nordmaling att få se en bild på vilka kantareller vi bjuds på här i stor-Stockholm. Det ska jag gärna ställa upp med om inget annat för att ni naturmänniskor får absolut tycka väldigt synd om mig – asfaltbonden från nollåtta;-)

Rantamors kantarellskörd
Nu har jag helt enkelt knyckt Rantamors bild från hennes blogg. På så sätt slipper ni leta fram hennes inlägg samtidigt som ni får en direkt jämförelse. Kom även ihåg att kantisarna plockade uppe i fjällen inte kostar ett öre!


BPs kantareller
Hittade dessa ynkliga exemplar i en av tre korgar hos den lokala ICA handlaren klockan 18:00 idag. Kanske såg de fräschare ut klockan 09:00 imorse – ingen aning. Lägg märke till att kantarellerna inte är ”rensade”, vilket man ju verkligen inte kan kräva heller. Jag menar ett kilo kostar ju ”bara” 198 kronor och vi nollåttor är ju rika och tjänar betydligt mera än resten av Sverige. Å lite skit under fingernaglarna har nog ingen stockholmare dött av heller - än.


Bondbönor
Men en positiv sak måste jag ju säga om den lokala ICA. I en hel vecka har de satsat på olika bönor. På bilden ser ni varianten som heter bondbönor. Man skulle kunna tro att kassapersonalen vet att det är bondbönor. Icke! Idag var det tredje gången den unga kassörskan slog in koden för sockerärtor. Hallå – utbildas inte kassapersonalen hos ICA?! Uppenbarligen inte. Men då ärtorna kostade 89,90 kronor/kilo och bondbönorna bara 49,90 kronor så kände jag mig tvungen att rätta även henne;-) Nu är det två killar och en tjej hos ICA Täby som vet hur bondbönor ser ut;-)


PS. Kantisarna fick inte följa med hem. Vill liksom inte vara den första Täbybon som lämnar jordeliver på grund av skit under naglarna;-) DS

21 kommentarer:

Hörni sa...

Kantareller är lika dyrt här i Uppsala, trots att vi är fattiga lantisar.. Äh jag går ut i skogen istället. ;D

Pumita sa...

Bönor är inte alls dumt, men det blir inte så goda mackor av dem. Skönt att du har utbildat butikspersonalen, det brukar jag också göra. =)

Della sa...

Tror inte jag sett en kantarell i år. Jo förresten, jag såg några pluttisar i något slags förstadie här borta i skogen för flera veckor sedan, men när jag kollade läget efter några regn förra helgen så var det totalt kantarellfritt på det stället. Fler känner alltså till det. Inte underligt kanske eftersom det ligger ca 25 cm från ett motionsspår.


Della sa...

Och du, som svar på din kommentar hos mig: Tror faktiskt att det är precis det det används till. Fast mer pilar då.

KajsaLisa sa...

Jag har mitt favoritkantarellställe på Hötorget. Är man där innan dom stänger på Lördagarna så får man dom billigt.
Det var ingen fara med dina två kommentarer, kom hem för en stund sen och lade ut dom. En annan anledning till att jag gör så här är att jag skriver en del om politik och det händer ibland att jag får anonyma kommentarer av rasistisk karaktär.
Har man en blogg så är man personligen ansvarig för allt som står där, oavsett vem som skrivit det. Därför är jag lite försiktig. Det finns tyvärr ingen teknik som gör att jag kan skilja dej och alla andra som brukar kommentera från dom, så allt hamnar på förhandsgranskning. Men jag lägger ut och svarar så fort jag kan.

Freedomtravel sa...

Kantareller är ju det godaste som finns... men det blir köpevarianten för oss också. Och det är inte bara bönor som de stackarna i kassan inte känner igen! Vi köper ganska mycket grönsaker, och de stackarna sitter ju där och skruvar på allt möjligt som de inte känner igen: palsternackor, ingefära... de skulle verkligen behöva utbildning i det där! ;)

Olga T sa...

kantareller är ju så goda! De Rantamor plockat ser ju helt underbara ut. Själv är jag inte så bra på att hitta på dem i naturen. Ser dem ibland på golfbanan men då är det inte så lätt att plocka ;)

Rantamor sa...

Hahahaha...tyckte väl att det var någon som tassade in i mitt bloggskafferi och snodde mina kantareller...
och så var det du =) =)
Lite kul att se sitt eget foto i min blogglista.

Tror nog att dina köpesvampar också har sett snyggare ut precis när dom blivit plockade, men nu ser dom allt tilltufsade och trasiga och torra ut.
Är det ens svenska funderar jag, för dom flesta som säljs är väl från odlingar i något annat land.

Men visst det plockas nog mycket svamp i Sverige med i stora mått och då är det ju inte riktigt plockat med kärlek.

Vi brukar samordna svampletning med dagens motionspass, och så älskar vi ju att gå i skogen...
och så mår min rygg så bra av att traska i den mjuka skogsmattan.

Idag har vi ett herrans väder här det stormar och regnar och just regnet behövs för trattkantarellerna i skogen, men stormen har väl ingen välsignelse alls.
Vi har nästa färdigpackat bobilen och ska dra ned till Söråker och träffa småkidsen.
Trött och arg är vi till morron också eftersom ett billarm tjöt flera timmar i natt...herrgud var ägaren till bilen död...ja eller åtminstone döv var h*n...
svårt att somna om när man är småsur, vi låg där å muttrade under täcket ett bra tag...

Nej nu ska jag ha frukost och bli snäll!!!

Ha en finfin helg...och glöm nu inte förvälla svampen du snodde..=)

Tjingelingen från Rantamor.

Stare Ström sa...

Men du behöver inga stövlar när du hittar de kantarellerna, för att nu försöka se det lite positivt. Och bönor njuter jag av nyskördade varje dag. Det har varit ett mycket bra år för sådana odlingar.
Och så vitt jag vet är jag inte släkt med Pumita- vi är nog bara ungefär lika knäppa i bloggandet. :-D

Guldkryckan sa...

Nä..kantareller på ICa är väl inte direkt färska..minns när jag blev skickat att köpa svamp en gång i tiden av frugan..bara simpel svamp...med det stod inte svamp på lådan där..det stod champinjoner..så jag kom hem utan till en fru som undrade hur det stod ut i mitt huvud..men så kan de gå.

Men kantareller är gott...själv är jag dock inte kunnig i svampplockning..vågar inte..men jag kanske borde gå en kurs eller nåt..jo...får nog göra det..ha de bäst nu BP.

Jane sa...

Förr, då vi bodde i Värmland, var vi riktiga skogsmullar som plockade både svamp och bär (och en och annan gran, schhh). Nu blir det oftast torget som får stå för läckerheterna :) Kan i alla fall garantera att våra kantareller ser fräschare ut än dina från ICA.

Marit Johansson sa...

Ja utan tvekan är ju det Rantamors kantareller som vinner :) själv plockar jag inte svamp eftersom jag inte litar på mitt eget omdöme.. jag vill inte dö av förgiftning.

cat sa...

Det är verkligen skillnad på kantareller och kantareller. Förstår att du inte var så sugen på de hos ica.
I år har jag inte haft lust att ge mig ut på kantarelljakt och jag misstänker att det mest har att göra med att jag inte gillar att ansa och rengöra dem.
Tur att du kan lära den unga kassapersonalen skillnaden på ärtor och bönor. Säg ärligt om du skulle ha gjort det om priset varit tvärtom ;)

Monica sa...

Nä köper heller aldrig kantareller i butik hittar jag inga får det vara.
Ha det bra

Ama de casa sa...

Haha! Ja, Rantamors kantareller är väl att föredra - så vackra och goda dom ser ut!

Fast på Hötorget brukar dom ha rätt fina kantareller, faktiskt. Handlar man just innan stängning så är priset inte så dumt heller.

Om det nu är så fortfarande, det var ett tag sen jag shoppade kantareller där :-)

Margareta sa...

Hahaha, fasiken vad jag får skratta här idag. Underbart och tror nog att dina var lika fina en gång, men sedan hanteras de kanske inte lika varsamt som hos Rantamor. Att de inte rensar dem beror på att de håller längre orensade. =) Därför tror jag inte att dina var färska ens på morgonen.

Tror nog också att många 08-or plockar och hittar betydligt mer svamp än vad jag någonsin gjort eller kommer att göra. Två stycken har jag hittat på ön och det är de enda jag plockat under hela mitt halva sekels liv (plus några till). Ni har betydligt mer av dessa gula än vad vi har här uppe, i alla fall lättare att hitta. Vi har ju istället det andra skogens guld, som också är gult och de är lättare att plocka utan att vara rädd för att bli förgiftad. Men kanske desto jobbigare att plocka. Mycket plockande här ... fast inte av mig.

Sambo har ju plockat lite svamp som du läst (under översyn av mer kunniga), men inte kantareller då vi inte kan något om svamp (förutom att äta dem) och därför inte heller hittar till guldgruvorna för herr och fru kantarell.

Margareta sa...

Apropå, expediterna som inte känner igen sina produkter. Vanligt förekommande och tar du en frukt som banan /(finns väl inte så många sorter) så garanterat ... överdrivet kanske men även brödsorter, allt som de inte kan dra en kod över.

Jag överdriver men mycket är det, har hänt att jag fått frågan vad det kostar när det inte fungerat i kassan. Hur ofta tittar jag på priset? Kommer jag ihåg det när jag gör det? Svar: Nej. Det är inte deras fel, den trevliga personalen utan butiksägaren som inte utbildar och informerar sin personal om alla nya produkter som kommer in.
Inget som säger att man behöver vara matintresserad för att sitta i kassan, jobb som jobb. =)

Eva Trillian sa...

Det är skillnad på kantareller och kantareller. För att inte tala om prisskillnaden! Hutlöst!
Bönor är gott! Men jag säger som Pumita; de är inte lika goda på mackor ;)

Shannara sa...

Hmmm... Här i Hålan säljs inga kantareller i ICA-affären, men så bor vi mitt i skogen också. Haha...

Däremot får vi knappt 75 spänn kilot för dom om vi väljer att sälja dom istället för att äta dom...

Husbilen-Ellen sa...

Skogens guld, visst kan jag förstå! Ändå mer om de kostar 198 kr/kg.

Linnéa sa...

Har inte sett en kantarell så långt ögat når! Inget i år, jmf med förra årets överflöd. För torrt antar jag. Bondbönor, det är nog något mystiskt för unga anställda på ICA. Men de lär sig o det är ju det viktigaste.
Snyggt jobbat "fröken"