fredag 2 augusti 2013

Sista inlägget om Polen – det här gillar polacker


Piren i Sopot är med sina 511,5 meter Europas längsta trädpir. Å den har ett fint namn också - Molo som är polska för pir.


Cool väggmålning nära Molo som ni ju har lärt är nu betyder pir;-) Kolla namnet på baren!


Antoni Abraham är stor, inte bara som staty. Klicka på länken så får ni veta mera om honom.


En sprillans ny utsmyckning i en park i Gdansk. Att den föreställer en stämpel råder det ingen tvivel om, men texten betyder liksom ingenting. Nie är visserligen "nej" på svenska, men det går inte ihop med resten. En stor snackis i Gdansk. Å glöm inte var ni har sett utsmyckningen i min favo färg först;-) Å bilden får ni tacka IT-bästisen Radde för.

Nu har jag ju lovat er ytterligare ett inlägg om Sopot/Gdansk/Polen och det kommer här. Hittills har jag fokuserat på vad vi älskade där. Idag ska ni få veta vad polackerna gillar.

Dryck och mat
Förutom nationaldrycken Vodka i hur många utföranden som helst (den billigaste 75 cl flaskan av okänt märke kostade 28 kronor) är polackerna galna i dill. Det spelar ingen roll vilken mat man beställer så är dill i högsta grad närvarande. Polacker lever på piroger. De påminner mycket om japanska Gyoza fast med betydligt fler och matigare fyllningar. En annan favorit är kokt/stekt potatis. Det är alltid skalade från hand, de har aldrig en sprucken vit/grå hinna och serveras alltid slungade i smör och med dill förstås. Polacker är inga kossor, det vill säga de är inte så förtjusta i sallad. Däremot finns alltid en riklig mängd olika, inte sönderkokta grönsaker med på tallriken. För vegetarianer finns det hur många ”Green Food” ställen som helst att besöka.

Sötsaker och bakverk
Polacker älskar sina bakverk! Ostkakan som inte är kusin med vår cheesecake finns i hur många varianter som helst. Den med körsbär är en dröm! Äppelkakan som inte är en paj liksom andra fruktkakor har fått MVG av maken, alltså är dom goda.

Monument, statyer
Med tanke på Polens bråkiga historia är det kanske inte så konstigt att det vimlar av monument, statyer och skulpturer där. Det finns i stort sett bara två varianter – de som skapades förre 1990 och de som kom till efter det datumet. Ja kolla själva!

Diverse
Polacker gillar också öl - mycket och många sorter. I fiskrestaurangerna vid stranden kommer firren på gästens tallrik direkt från nätet - via restaurangköket förstås. Åsså har vi den polska gurkan, den är inte bara svingod, den serveras på mackor och till polska korvar som det finns i hur många utföranden som helst. Polacker har bra smak - vår smak:-)

PS. Bilderna jag lägger upp är en salig blandning som inte nödvändigtvis har något med texten att göra;-) DS.

17 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Ett ställe som har piroger och pajer som den vardagliga ute-födan är ett ställe som hamnar i min "good book" :) och efter allt annat du skrivit om landet så skulle jag nu kunna tänka mig dit. Du borde få någon sorts uppmuntran från deras turistdepartement (eller vad de nu har)!!

Eva Trillian sa...

Jag kommer for ever fundera på betydelsen av stämpeln ... Varför GÖR du så? ;)

Pumita sa...

Väggmålningen är superläcker - vilka vågor!

Gillar också polska gurkor eftersom jag tycker att den svenska smörgåsgurkan är för söt (finns fö att köpa i många välsorterade mataffärer i 08).

SV: Socialt liv? Det kan jag knappt stava till... men hur hinner du med det, som spottar ut blogginlägg i rasande fart och dessutom jobbar så mycket? ;)

Pumita sa...

Väggmålningen är superläcker - vilka vågor!

Gillar också polska gurkor eftersom jag tycker att den svenska smörgåsgurkan är för söt (finns fö att köpa i många välsorterade mataffärer i 08).

SV: Socialt liv? Det kan jag knappt stava till... men hur hinner du med det, som spottar ut blogginlägg i rasande fart och dessutom jobbar så mycket? ;)

Pumita sa...

Jag fastnade i vinkelvolten...* Sorry! Eller egentligen är det ju Bloggers fel som krånglar.

*från Galenskaparna om du minns.

Freja sa...

Piroger är gott! Och jag gillar piren, väggmålningen och stämpeln, det kanske är till Polen jag ska ta mig en resa!

Geocaching är någon form av skattjakt med gps... Folk lägger ut små prylar runt om i världen som du kan leta reda på. Finns tydligen olika sorter och ungarna och jag försökte förra sommaren men lyckades inte, fast det ska finnas några stycken bara en bit från vårt hus. Nu ska sonen och jag göra ett nytt försök nästa vecka, vi har bättre mobiler nu så nu kanske vi faktiskt kan hitta dem....

Susjos sa...

Dill? Hm...tja det är ju gott med dill :)..och piroger...
För att inte prata om öl...fast just nu är jag nöjd med öl intaget ett tag, haha!

Ama de casa sa...

Jag blir mer och mer sugen på Polen när jag läser dina underbara inlägg :-)

PS: Du borde bli sponsrad av polska turistbyrån!
:-)

Stare Ström sa...

Trevligt att se dina annorlunda bilder från Polen!

Kicki sa...

Ser inte riktigt vad det står Kiss... Måste nog byta ut min dator snart! Jag blir faktisk mer och mer sugen på att åka till Polen, men utan min dotter för hon gillar inte dill!

Guldkryckan sa...

Öl är ju gott...fast det gäller att åtminstone här i Sverige inte köpa den där licensupptappade smörjan...för nåt fel är det ofta på den...kör antingen på svenskt eller importerad..därav anledningen till att jag aldrig köper "en stor stark"...endast särimner vet..och den som säljer det vad det är för något. :(

Öl hör ihop med Korv och korv hör ihop med öl..tror nästan jag skulle kunna leva på det ;)

Ha de bäst BP.

cat sa...

Det är alltid kul att läsa dina inlägg. Här satt jag och funderade på vad jag har gemensamt med den polska smaken. Kom fram till att öl och fisk delar jag, men dillen får de gärna behålla för sig själva :)

Della sa...

Tack för att du gör så stor insats för att bättra på mina kunskaper om Polen. Känner mig mycket mer redo nu. :)

Monica sa...

Blir riktigt nyfiken på Polen av dina bilder och texter, läcker husgavel:-)
Ha en skön lördagkväll;-)

Unknown sa...

Morrn.
Du kanske inte vet att det finns en brygga i trä i Rättvik som är 628 meter, rätt ut i Siljan....
Ha de bra.
Hasse A Norge

llh sa...

Alltså måste bara säga att jag älskar det här. NU vet jag bestämt, måste försöka få ändan ur och rassla iväg till Polen!!!
Alternativt får jag mota tillbaka dig dit så du kan bjuda på fler rapporter :)

Husbilen-Ellen sa...

Visst har de en smakrik kost, men ibland lite annorlunda. Elisabeth