onsdag 21 juli 2010

Suomi - fortsättning 2

Det var jätte roligt att läsa era kommentarer till gårdagens inlägg om Helsingforsresan. Idag kommer den andra och sista delen;-). Hoppas att ni gillar den lika mycket.

Flera "i"
Vi kan väl börja med en språklektion till: kontor - konttori, kort - kortti,bank - pankki (!!!?), post - posti och napp-nappi. Det första ordet kan ju komma väl till pass om ni reser till Finland på tjänsteresa. Den sista glosan är bra att veta om ert barn råkar tappa nappin på båten till exempel.

Helppi
Finnarna är fyndiga med sina "i:n" på slutet: Turistbyråns lilla maskot och hjälpreda heter inte "Hjälppi" utan "Helppi", ett mera internationellt klingande namn liksom. På broschyren till vänster ser han riktigt söt ut, som mjukisdjur saknade han "det", så han fick inte följa med tillbaka till "Ruotsi.

Souvenir
Visst hade man kunnat köpa smycken, glas eller Marimekko artiklar i Helsingfors. Men då BP är lite konstig så köpte hon en Ice-watch - som dock köptes på båten. Vid köpet befann sig fartyget dock fortfarande i finskt vatten;-)
Maken kommenterade köpet så här:

- A cheap, plastic, fake diving watch.

Mmmmhhhhh. Den var definitivt inte billig och den är gjord av silikon. Vet inte hur en dykarklocka ser ut så...
Klockan är svårt att läsa av, datumvisaren (med förstoringsglas) lever sitt eget liv och den räfflade ringen flyttar sig motsols samtidigt som sekundvisaren rör sig medsols. Men Gud vad häftig den är... eller vad tycker ni?

18 kommentarer:

Susanne sa...

Love it... Kanske beror på att jag är en lycklig ägaren till en likadan fast orange. Såg du att förpackning till klockan kan bli en sparbössa.
Jag åker till Åland på lördag och vem vet kanske min "oranga" får en kompis ;)

Hörni sa...

Skitsnygg! Jag vill också ha en!:)

Nina sa...

Tack för boktips och härlig läsning om er Helsingforsresa! Låter som ni haft det härligt! Älskar bilden på killen med två mobiler :-) Och superkul att du kunde vara med på bilduppdraget! Tänkte faktiskt när jag la upp bidraget att "det här temat kommer Beate gilla" :-)

Nu sticker jag och käre maken till Danmark två veckor, får se om jag hinner blogga nåt...

Önskar en fin fortsättning på sommaren!

Kram Nina

egoinasmamma.nu sa...

Häftigt ur, passar skitbra till min blåa nagellack! :D Apropå "i", säger de "sex-i" istället för "sex"? Det blir ju helt fel!

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Jag får nog snart ge mig med alla i som du lyckats hitta. =)

Visst hade du kunnat köpa alla de finska märkesvarorna men i Sverige är de faktiskt billigare, det är sant.

Klockan var härlig och den skulle passa i stugan. =) med tanke på färgen.

Måste sluta för jag håller på att se Miss Marple och det var bara paus.

egoinasmamma.nu sa...

Sv: Faktisk luktade det inte illa, men de har rätt stort område att va på och det låg nog ingen koskit i närheten av där de stod och åt. De var tysta också, vänliga och tysta. Det fanns en kalv till under matkorgen, men den är så att säga omöjlig att se på fotona. Den gömde sig.

anne sa...

En sån watch hade jag gärna velat ha-just den färgen! och armbandsur heter rannekello! :)

Per-Anders sa...

Jag har aldrig varit i Helsingfors (inte ännu i alla fall), men däremot i Vasa. Men till veckan ska jag faktiskt åka till en spännande stad på den Polska nordkusten. Gissa vilken?

Hörni sa...

Sv: Tack! Synd bara att min blogg gör bilderna så hemskt mycket sämre än vad de egentligen är. Fattar inte varför det ska behöva bli så.

anne sa...

Sv. Jepp, det är hennes fina tumring med utstansad dalahäst-hon är ju kulla hon!

Varför hon fick för sig att visa upp ringen vet jag inte, hon drack inte av bubblet (jag tog båda!), men det var väl ett plötsligt infall! :)

Lennart sa...

Härlig färg på klockan!

Hörni sa...

Sv: Jag gör oftast ingenting med dem. Ibland kan jag zooma in och beskära eller ljusa upp lite, men jag har inte lärt mig photoshop än. Vet inte hur jag ska förklara, men de blir inte lika klara och färgerna blir annorlunda i bloggen.

S o F sa...

Helppi - jag vill ha en icewatch!

Skitsnygg!

...å jag känner nån mer som nog gärna skulle vilja ha den också.
Vuxne yngste sonen önskar sig nämligen klocka/klockor (beror på priset) i födelsedagspresent. Han är svag för saker med mycket färg.

Tack för Helsinki, del två.

Må gott!

Ellis sa...

Åhh ni verkar ha haft en rolig trip och hoppas klockan kommer till använding, färgen är grym men .. Eller jag skall ej säga något, jag gick med chockgula ballerina förrförra året :D chockerande är bra!

sv: jag skall resa. Skriver om de imorgon, bli ej orolig :)

Sheila sa...

Klockan var riktigt snygg! Älskar den skrikande färgen ;D jag har en röd, blå, orange och vit... He he en samlare ;P

red sa...

Nu är jag ifatt med din blogg. Vi kör kontantkortsmobilsurf en period. Och när jag skulle ladda den så...
Ja, ja tekniktrubbel.
Jag har också en finsk historia att komma med!

Petra sa...

Så snygg klocka. Älskade den sköna gröna färgen.

Jess sa...

Jag slutade använda klockor för många år sedan men efter alla dina inlägg om häftiga klockor blir jag faktiskt lite sugen igen!
Jag tycker den är läcker, vet inte hur en dykarklocka ser ut men de måste ju vara coola om den liknar en!