måndag 19 juli 2010

Rapport från Helsingfors


Det var varmt, soligt och himla kul i Helsingfors. Under helgen var hela befolkningen ute på gator, låg nere vid klipporna eller solade i en av många fina parker. Eller så satt människorna på ett av tusentals caféer som finns överallt i den finska huvudstaden.

Som i Amsterdam
På Helsingfors caféer får man inte bara en utmärkt capuccino utan också Mövenpicki, ni vet världens godaste fiskmåsglass från Schweiz. Inte nog med det, alkoholutbudet är gränslöst på caféerna. Nästan som i Amsterdam - fast utan marijuana. Dessutom har många caféer bastu, mmmhhhh.

Arkitektur
Byggnaderna i Helsingfors är ett kapitel (=inlägg) för sig. Blandningen av stilar kan inte förklaras, den måste ses helt enkelt och är värt varenda öre som spenderas på båten i form av mat och dryck. Bilden jag lägger upp är ett exempel. Älskar dessa detaljer som man hittar där man minst anar.

Designmuseum
Självklart gjorde vi ett besök på desginmuseum. Finland är ju känd för Marimekko, glas och telefoner. Det var också i stort det som visades där. Maken blev uttråkad efter fem minuter, men muséet är såpass litet att besöket inte tog längre än en halvtimme.

Mat och dryck
Finnarna älskar att äta - mycket. Vi åt nepalesisk måt för första gången. Kan bara säga: matorgasm. En finsk korv med bröd kostar 30, ibland 40 kronor, mmmhhhh. Tur att man inte gillar korv;-) Finnar är stolta över sin Koskenkorva vodka och sin Lapinkulta öl. Om BP och maken får välja så tar vi Karhu öl istället och skippar vodkan i värmen.

Det finska språket
Finska är ju hur lätt som helst;-): Sätt bokstaven "i" bakom det svenska ordet så är det biff. Exempel: kiosk - kioski; sand - sandi; apotek - apotekki, etc.

Kamppi
Kamppi (kampen på svenska) är ett helt nytt shopping center mitt i Helsingfors: Allt under ett tak inklusive Dressman och Clas Ohlson. En arkitektonisk totalmiss (den enda i hela stan) tyckte vi och utbudet var en besvikelse faktiskt. Men luftkonditioneringen är perfekt om man vill svalka sig.

Nej, nu är det dags för en efterlängtad bloggrunda:- DS

16 kommentarer:

Petra sa...

Du glömde kippis... SKÅL!

Ha det så jätteskönt.

Susanne sa...

Åhhh nej, säg inte att Kamppi var en besvikelse. Jag som har bokat en augustihelg i Helsinki för shopping på Kamppi. Iof finns det fler shoppingställen. =)

S o F sa...

Ah, vilken (mysko) bild! Fascinerande.

Kul att höra att det mesta var bra på ert strövtåg i Helsingfors.

Ha det gott och tack för titt-in!

Hörni sa...

Ni verkar ha det hur bra som helst!

Sv: Det är skärmdumpar från webbkameras när vi skypat, därav suddiga bilder.:)

LissenTo sa...

Vilken läcker bild på huset. Visste inte att finskan är så lätt bara ett litet i bakom ordet. ska komma ihåg det.

Mmmm jag förstår också varför det är så grönt i Skottland :-)

Olga T sa...

Karhu trodde jag var gympaskor. Sådana orange hade man på 70-talet minns jag.

Jag tror att du sett många fiskmåsar! Den jag fotade nyss seglade väldigt lågt kan jag tala om och den ville ha vår matsäck.

Jess sa...

Vad roligt, vem kunde ana att det skulle sitt ugglor där!?
Har faktiskt aldrig varit i Finland, men det verkar ju helt ok och den dyra korven behöver man ju inte köpa!

anne sa...

Sinä tykkäät Helsingistä siis?

Inte ett enda i efter svenskt ord! :o

Cherin sa...

Sv: hahaha! Beate tar inte det minsta illa upp.. skrattar faktiskt fortfarande.

Du när det gäller förbudet så tror jag helt ärligt att det handlar om en försvinnande minoritet av kvinnorna som tvingas till det, vilket innebär att jag tror inte att "männen kommer tvinga sina fruar att stanna hemma" utan att kvinnorna gör det. Ska jag vara ärlig så hoppas jag på civil olydnad utav bara den. män kvinnor barn muslimer icke-muslimer alla både ta påen burka i ren protest mot att staten lägger sig i hur man går klädd!

Ellis sa...

Heeeeeeeeeeeej Beate, hoppas du njuter och jag skulle aldrig betala 40 kr för en korv - inte efter att ha varit på IKEA och sett korven för 5 kr!! Haha.

När blir du tillbaka?

Och jag lovar att aldrig öppna en lampförpackning själv! ;D

egoinasmamma.nu sa...

Jag har aldrig varit i Finland, det kanske jag skulle.. :D

Jess sa...

Jag och maken tog det lugnt, han på bilden är vår vän! Visst kör vi till 08, snart!

Monica sa...

Din lösning på att lära sej finska gillar jag skarpt haha. Visst är det en mysig stad, helt rätt att ta det lugnt med vodkan.
Ha det bra;-)

Elisabeth sa...

Terve Beate,

Kul och intressant blogg.

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Härlig läsning. Jag gillar din beskrivning av Helsingfors och tror att du träffat ganska rätt. Vad spännande med bastu på caféerna =). Som bastuälskare (fast bara vedeldade) så gillar jag det. Designmuseet låter också intressant, har inte besökt det. Arkitekturen i Helsingfors är som du skriver värt ett eget inlägg och överhuvudtaget så är Finländarna duktiga på arkitektur och den är ju vida berömd. Korv älskar jag, men tyvärr inte lika mycket den finländska.

Nu kommer vi till det mest intressanta - drycken =) Lapinkulta köper vi i affären här hemma men den är numera uppköpt och tillverkas inte i norra Finland längre, ska i alla fall läggas ner. Den andra ölen du skriver om den hade jag tänkt ha med på bild i ett inlägg i kväll =)och jag håller fullkomligt med dig. Koskenkorva, nja men där har jag också sambons uttryck för en finländsk glögg, tror jag det var -måste fråga.

Finländarna har inte varit bra på mat tidigare men numera är den fantastiskt bra.

Du kan inte ha varit i Finland utan i tornedalen och lyssnat på meänkieli, där förekommer i.

Jag har shoppat i Finland under veckan när vi promenerat dit, både det en och det andra är inköpt.

Du kanske kan lära mig finska för sambon, har inte lyckats och inte heller mamma, mormor eller morfar och ingen annan heller. Jag är uppvuxen med den och fortsatte sedan i samma spår, men förstår fortfarande inte mer än de där orden man inte skulle kunna som liten.

Nej, nu ska jag läsa nästa inlägg.

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Jag är inte från Finland, äkta Lulebo - eller inte. Mamma -tornedaling, Pappa -Kalixbo och så det lilla stackars barnet =). Sambo har renare blandning Finland och tornedaling vilket gör att han kan prata både meänkieli och finska. Det kommer en bild på ölen, lite redigerad men du känner säkert igen den.

Av naturliga skäl har jag fått vila lite och det kommer också i inlägget senare =)