lördag 16 januari 2010

Uppföljning: Energilampor

Det var riktigt kul att se hur ni gick igång på makens och min "olämplighet" att köpa energilampor. Ni ser hur mycket energi jag lägger ner för att hålla denna blogg vid liv. Undrar om ni har tillräckligt med energi att läsa vidare;-)

Enklare förr
Det var mycket enklare förr... att köpa glödlampor alltså. 60 eller 40 watt, rätt sockel, 10-pack för 49 kronor. Klart. Då ingen av oss är civilingenjör eller det minsta intresserad av eltekniska prylar så lägger vi ingen energi på att leta bland 10 hyllor och 100 olika varianter av energilampor. Men, miljömedvetna som vi är ;-) så byter vi ut hederliga, gamla glödisar som går sönder mot energisnåla varianter.

Badrum utan fönster
Om ni läser här så ser ni vad vi köper i vanliga fall. En sådan lampa sitter nu i vårt fönsterlösa badrum. Den tar lika lång tid på sig att gå igång som det tar för mig att både kissa, duscha och lägga på Mascara. En helt energilös energilampa som spar energi utan att ge ljus.

Varianter
När jag berättade detta för den mycket trevliga killen, som är ett eltekniskt geni asgarvade han och förklarade vad man ska köpa till vad, när, var och hur man ska blanda hårt/mjukt/enkelfärgat/ flerfägat ljus. Han la ner otroligt mycket energi på att förklara för mig. Det är inte allt som fastnade i min konstiga hjärna men nästa gång vi behöver byta till en energilampa så ska jag anlita detta energiknippe som konsult. Jag lovar!

8 kommentarer:

Petra sa...

Jag har fullt av energi att följa dig i denna underbara blogg.

Em sa...

Jag har också användning för en konsult? Var han snygg? :D

Gun sa...

Det är jättejobbigt när det tar en evighet för lampan att tändas! Vi har en sån i hallen, och jag fattar inte, varför är vissa energilampor så?

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Det tar en fruktansvärt förb....t lång tid innan de kommer igång de där lamporna, det är jag helt överrens med dig om.

Att sedan välja rätt ljus är inte det lättaste. I vår hall har vi nu riktiga strålkastare som irriterar mig, men inte har jag orkat byta och sedan är de inte de billigaste. Även om hallen är fönsterlös var det inte riktigt det ljuset jag ville ha.

Bra med energiknippen när man ska välja rätt energi.

Jag funderar över din dator får kanske be en bön för dig i kväll när jag lägger mig. Bönerna har förändrats genom åren förr bad vi kvällsbön och önskade att andra inte skulle svälta och att vi skulle ha mat på bordet. Idag ber vi om att bloggvännens dator ska gå att fixa. =)

Per-Anders sa...

Det mesta som lyser nu för tiden verkar vara uppbyggt av LED-lampor. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om det. Kanske det är bra, men jag tycker ändå det känns ovant. Ska fundera lite till.

Olga T sa...

Tack! Jag skrattade. Att det ska vara så jobbigt att köpa en glödlampa. Jag har köpt lågenergilampor på ICA och där har de inga konsulter och det är nog tur det...det lät jobbigt. Det tar tid innan lmaporna lyser men oj vad de håller länge. Jag byter nästan alsrig glödlampor längre. Men det där med badrummet lät ju jobbigt....du får gå dit innan behovet blir för akut så hinner lampan med....;)

Herta sa...

Jag ser också detta problem Hemma har vi också bytt ut lamporna när de gamla går sönder. Men vad händer i de rummen där man har bråttom in och ut. Jo dä rhinner aldrig lampan tändas. Vi har ett mellanrum som vi passerar där jag skulle vilja se när jag går igenom men det är liksom ingen idé. Är det detta som är energibesparing kanske?

anne sa...

Men med så förtvivlat långsamma lågenergilampor så behöver ju inte ni någon dagsljusväckarklocka, ni kan bara hasa er till muggen och sitta där och vänta på ett det varder ljus och hjärnan får vakna långsamt! :)