måndag 16 juni 2008

Lettland - ett skulpturtokigt land

Hemma igen i ett kallt Täby. Längtar redan tillbaks till Jurmala, Riga och Lettland. Där regnade det visst ganska ofta och blåste kontinuerligt, men åtminstone var det varmt eller varmare rättare sagt.

Skulpturblandning
I ett tidigare inlägg lovade jag att lägga upp några bilder som bevisar att Lettland är ett helt skulpturtokigt land. Man kan inte gå 100 meter utan att träffa på någon skulptur i varierande storlek, material och ålder. De pampigaste härstammer från den forna Sovjet-tiden, är otroligt fula men har en skrytfaktor som heter duga.

Lettisk design
Det är inte bara konstverk ute på gatan, på torg eller i parker som vittnar om kreativiten hos letten. Modern lettisk design är på frammarsch och jag är helt såld. Det gäller främst inredning med möbler, lampor och vaser.

Galleri i konserthuset
Vi gick också in på ett galleri som var inhyst i Jurmalas konserthus. Helt fantastiska verk av en lokal konstnär som behärskade minst 20 olika stilar, allt från olja till blandteknik, keramik, papper, med mera. Självklart slog jag till med två miniatyrer som ni ser här.

Goda skratt
Till morgondagens inlägg lovar jag ett eller fler goda skratt (man kan ju inte vara kulturell hela tiden ;o)), eller vad sägs om högstklackat och "beskurna" hundar ... någonting för Nettan, tror jag.

PS. Om ni undrar om jag fick med mig sand och stenar som planerat, så är svaret ja. Sanden står på balkongen och torkar (!) och två vita fina stenar blev det också. DS

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu gör du mig nyfiken !

kram

Mrs Bettan sa...

Kul att du fick med lite sand hem + stenarna. Häftigt. Väntar med spänning att höra mer. Tavlorna såg ju häftiga ut.
Kram mrsBettan