lördag 16 mars 2024

Hoppa på tåget: ”Automat”

För att säga det direkt – automater är grunkor för mig, och jag vet sällan vad de är till för, än mindre hur de fungerar. Så dagens bidrag till automater är… konstigt. Bra, för min blogg heter ju ändå ”Konst eller konstigt”;-) Enjoy!

En Hjärtstartare i Systembolagets entré i Täby Centrum som kan rädda liv. Det vet jag såklart. Själv har jag dock ingen aning om hur den fungerar, men hoppas att Systembolagets personal har fått utbildning.

Så ser ratten ut i Frans, min nya lilla bil. Alldeles för många grunkor, som jag inte ens lärt mig vad de är till för. Bilen är inte automatväxlad;-)

En urgammal kassaautomat som har bevarats som utsmyckning på Café Startboxen. Kan hända att jag skulle klara av den, men det är inte säkert. Alls.

En dagsfärsk bild på en (tråkig) betalningsautomat. Bjöd mig själv på brunch idag på ett helt nytt franskt ställe i Täby Park. Maten och servicen får fem av fem möjliga. Stället heter Brasserie Galopin, och jag ska berätta mera om det  på måndag. Det var med nöd och näppe att jag lyckades bemästra Verifonen... med dricks och allt;-)

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält-)

Karin har uppfunnit temat.

17 kommentarer:

nalta norrland sa...

Ursäkta min invändning men ordet är Automat 😅

femfemman sa...

Dy kan ju både ringa och reglera volym och musik i Peugeot. Håller med, det tar ett tag att lära dig det nya på en bil.
Dricks! Det är jag dålig på. På luncher blir det ingen dricks från mej. På kvällar jämnar jag av till närmaste femtio eller hundratal...

God kväll!

Karins ordöverflöd sa...

Den där kassaapparaten känner jag igen. En liknande fanns i den affären jag hjälpte till när jag var 12 år. Knappt att jag
räckte upp och kunde veva fram siffrorna.

Anonym sa...

Gissar att bilen är automatväxlad. Så där fick du in automatordet... :D
Anna-Lena/mammselen

Ditte sa...

Trevligt läsning som vanligt. Men blev lite fundersam för några andra tågresenärer har tolkat ordet automat- Men säkert fungerar det fint också med apparat. Och en apparat kan ju även var en automat. Gillar din tolkning.
En hjärtstartare är väldigt bra . Har testat ett par gånger och det var nyttig erfarenhet.
Snygg ratt Frans har. Men en del att välja på är det förvisso.
Kassaapparaten känner jag igen. Testade liknande på mitt första sommarjobb som 12 åring när jag jobbade i en handelsbod.
Tack för restaurangtips. Ska genast gå vidare i länken- Blir säkert en vända till Täby under våren.
Har testat liknande apparater här i stan och det brukar fungera bra. Första gången fick jag assistans av personalen.
Önskar en trevlig kväll.

Susjos sa...

En hjärtstartare klara jag av att hantera, har nyss gått en HLR-kurs på jobbet!
Håller med om grunkor i bilen, vet att jag på nåt sätt kan koppla in telefonsamtal i högtalarna bilen , men vet inte hur man gör!
Spännande med det nya franska stället som du ska berätta mer om.
På Café startboxen vet jag att Anki ska ställa ut sina tavlor igen i vår,kul!
Ha en fin kväll!
Kram

Åke sa...

Dom där apparaterna är bra dom, jag har gått en kurs på mitt förra jobb. Där vi köpte in två stycken. Men för en fyra veckor sedan var jag på kontroll på foten, på Ortopeden, en sköterska klippte upp mitt omslag av och använde ett medel som heter Prontosan för att få limmet att släppa, då blev jag röd på benet, lyfte min tröja för jag vart het på magen och sedan kände jag en värme på halsen, sedan minns jag inget mer. Jag vaknade när apparaten sa: Släpp patenten och jag kände handen föll ned i sängen, jag kände hur doktorns han gled ur hans hand. Då stod 8-10 tal blå och gröna rockar runt mig och jag var uppkopplat på bröstet med an massa sladdar akut teamet hade fixat och fick åka i ilfart på britsen till akuten. Dom hade larmat så akutteamet som tog hand om mig. Vad jag fick instuckit i armen vet jag inte eller när... jag bara hämtade mig och kräktes 3-4 gånger... doktorn som var i rummet sa att jag hade ramlat ur britsen (minns ej) men mina ögon hade vänt upp så det var bara vitan framme. Därefter hamnade jag på Kardiologen, mot eftermiddagen kopplades all övervakning bort som gick till en TV skärm på väggen. Dom bar in mat men det där kan ni bära ut sa jag. Ytterligare en doktor dök upp och frågade om jag ville åka hem... nej sa jag. Bra tyckte han. Jag fick en allergisk reaktion medlet sökte sig in i operationssåret tydligen, sedan vart alla världen vart bra. Så nu har jag nästan fått prova den där maskinen ;) Några har frågat om jag såg till Sankte Per? Det enda jag kom å var en bild utav en kille som stod där vid porten och kommit fel sa Per. Du ska dit ned för du har monterat in en elmotor i en veteran bil. Lite så kände jag mig att det var inte dit upp jag skulle :) Aha det vart en Frans utan automat? En bilhandlare sa till mig: Åke det är två tusentalet nu då växlar man inte :) Vilken snygg kassa apparat :) Trevligt att du åker med på tåget och tack så mycket för länken :)

Stare Ström sa...

Stilig ratt på Frans. Ser att du kan lyfta telefonluren när du kör. Vet inte om det ska kallas utveckling!
Ser dessvärre att även vi ska få minusgrader. Men snön ska vi väl få slippa. Har inte tid med sånt nu när våren äntligen är på väg. Den kommer nog snart till dig också!

Guldkryckan sa...

Hjärtstartare fick vi utbildning på för några år sedan, brukar uppdatera mig angående var man sätter på de där ”flärparna”, minns inte vad de kallas, glömmer ofta var de ska sitta konstigt nog.
Hoppas vi aldrig behöver använda det.
Ha det nu så fint Bp.

Carita Liljendahl sa...

Fina bidrag! Tänker jag efter finns det nog många automater omkring oss, men jag glömde hoppa på tåget även denna vecka.

christian sa...

Mycket häftig gammal kassaapparat, gillar ju allt sånt där "gammalt hederligt".
Att du inte kör automat förvånar mig lite, finns ju inget skönare, framförallt när som du bor i å kring stadstrafik!
Om de inte kan hjärtstartern på "the system" kan de ju alltid ta ett helrör whisky å försöka med.... :)

Ha det gött!

byblixtra sa...

En hjärtstartare ska "alla" kunna använda med hjälp av instruktionerna som apparaten ger.
Så du kör med manuell växellåda. :-) Slutade med det för 6 år sedan och får riktigt tänka efter numera, om jag ska köra en bil med manuell växellåda, dock är det riktigt bekväm körning med en automatväxlade bil.

Hannas krypin sa...

Det som är så bra med hjärtstartare är att den talar om exakt för en vad man ska göra. Var man ska sätta elektroderna finns en lathund för. Så det man behöver veta är hur man gör kompressioner. Man ska inte göra som i tv, de är alldeles för "grunda". Man ska komprimera bröstkorgen 6 cm.

Hannas krypin sa...

Och hur många såklart. 30:2 är en bra minnesregel, 30 kompressioner följt av två inblåsningar. En cykel när man använder en hjärtstartare är två minuter. Så man gör kompressioner och inblåsningar i 2 minuter och efter dessa två minuter analyserar hjärtstartaren rytmen. På två defibrillerar man ofta när det blir ett rakt streck på monitorn, asystoli. Det fungerar inte i verkligheten. För att kunna defibrillera måste hjärtat ha någon form av elektrisk aktivitet. Så om hjärtstartaren bedömt att man inte kan "deffa" så fortsätter man HLR. Hjärtstartaren talar om exakt vad man ska göra:
"analyserar rytmm, håll undan från patienten" när den gjort det så säger den om man ska defibrillera aller fortsätta HLR.

Hannas krypin sa...

två=tv

Anki sa...

Det enda jag saknar hos min Viktor är automatlåda ... mina senaste bilar har haft det och det är såå bekvämt :)
Jag hann inte med tåget den här gången ... eller snarare, inspirationen saknades.

Hanneles bokparadis sa...

kul skylt på motorcykeln