fredag 28 juli 2023

Färgsprakande ”Fem en fredag”: Fotboll II


Kina (i rött) och Haiti (i blått) kan betecknas som färgstarka lag, åtminstone vad gäller deras klädsel. Och då jag inte äter sötsaker mumsar jag på saltade och rostade solrosfrön medan jag tittar på VM. Förpackningen är också rätt så färgglad.


Elisa är fortfarande på en välförtjänt semester på Åland, och då passar jag på att blogga om ytterligare fem saker som jag uppmärksammat under damfotbolls-VM down under.

1. Spelorterna i Nya Zeeland och Australien skrivs i två språk – engelska och maori (NZL) respektive lokala aboriginernas språk (AUS).

Maori är Nya Zeelands urinvånarnas originalspråk och är landets officiella språk sedan 1987, tillsammans med engelska. Australiens officiella språk är engelska, men beroende på i vilken del av Australien matcherna går varierar urinvånarnas språk. Idag i Adelaide var det språket kaurna som gällde – Tarntanya.

2. Detta VM har hittills bjudit på åtta(!) 0-1 matcher, ett bevis på att det inte finns många blåbärsnationer bland de 32 deltagande nationerna. Bra där!

3. Röda kort – hittills har fyra röda och 41 gula kort delats ut. Inte en enda av de bestraffade tjejerna och/eller deras lagkamrater har gnällt på domarnas beslut. Något för herrfotbollen att ta efter.

4. Joseph verkar vara ett väldigt gångbart namn i Haiti. I landets spelartrupp finns hela fyra spelare med det namnet.

5. Bojan Djordic som expertkommentator är ju som han är. Bojan är förresten 1,84 m lång/kort, och programledare Jennifer Kücükaslan är 1,52 m kort. När de står bredvid varandra rekommenderar jag att ge Jennifer en pall att stå på, snälla;-)

Guldkryckan
Sist men inte minst är Guldkryckan väldigt sugen på att göra ytterligare ett inlägg om Sveriges andra gruppspelsmatch mot Italien imorgon (09:30). Jo då, fotboll (liksom skyltar) är helt klart beroendeframkallande. Blev riktigt glad över Guldkryckans beslut. Så glöm inte att kolla  reportaget på hans blogg imorgon!

LillaSyster är upphovskvinna till "Färgsprakande fredag".

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

12 kommentarer:

Ditte sa...

Kul med ditt inlägg och inte behöver du frågor från någon annan . Tycker du ställer dem så bra och svarar lika bra.
Lite nytt fick jag mig här till "livs!.
Klart jag ska titta på Guldkryckans inlägg i morgon. Givet! Och visst ska jag se matchen.
Har idag ägnat mig både åt en del fotboll och även VM i simning.
Önskar dig en fin kväll. Strålande sol här hemma och balkongmiddag väntar

Susjos sa...

Såg slutet av Kina-Haiti -matchen, den var ju riktigt spännande!
Har en spännande historia om just maouri-folket, men den får komma via mail, den är lite väl tuff att skriva offentligt!
Färgsprakande bilder bjuder du på :-)
Kul att du faktiskt kör "fem en fredag" idag, när Elisamatilda har upphåll!
Kommer du också att kommentera Sverige-matchen i morgon, den börjar ju lite senare än klockan 07?
Såklart ska jag kolla in Guldkryckans recension av matchen i morgon!
Ha en fin kväll, jag laddar för nattjobb...suck!

nalta norrland sa...

Go kväll 🤗
Solrosfrön är inte min melodi ☀️ tycker det är fågelmat 😅
Såg Sverige 🇸🇪 tröjor på Coop med anledning av VM.
Sol hela dan idag härligt härligt 🤩
🤗

LillaSyster sa...

Tack för länken och för att du är med och sprakar. Kollar hos Micke imorgon =)

nalta norrland sa...

Förlåt, men Du… Ditt förslag att jag ska lägga en madrass på golvet i husvagnen, för det första hur ska jag ta mig ner och upp från golvet, jag kan ju inte ta mig ner på marken om jag inte ska ramla först 😅 och om jag skulle ligga på golvet kliver ju J & Elin på mig för golvytan är ju inte stor.
Ligga ute Tack, men Nej Tack 😅 inte då det regnar och finns mygg, jag vill inte bli blöt, men det finns mycket mindre mygg här jämfört med hemma, dock allt för många getingar 🐝
🤗

Carita Liljendahl sa...

Fint att du höll Fem en fredag i liv på detta sätt! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Haiti vet jag inte mycket om, barnbarnet flög till Sydkorea i morse, scoutläger med 50 000 andra.

Paula sa...

Men så fiffigt av dig, att ha fem svar om fotbollen så här på fredag när Elisa har semester. Självklart har tjejer mer vett innanför pannbenet än killar! Du får fortsätta njuta av mästerskapet, och tack för färgsprakande foton. Minns jag lärde mig äta solrosfrön under mina år med en arab. Men fy så de håller på o spottar ut skalen överallt på gator och torg. Att handla rostade solrosfrön eller kastanjer på gatan var både trevligt o gott.
Ha en fortsatt fin fredagskväll

Hannas krypin sa...

Vad intressant att läsa om de båda nationernas språk. Jag har tänkt på att det inte blivit jättemånga mål i flertalet matcher. Mycket bra målvakter eller har anfallsspelet blivit sämre? Intressant att fundera över tycker jag. Jag kommer sitta bänkad under fotbollsmatchen idag. Hoppas på bättre spel från Sverige. Tycker inte att de imponerade direkt och behöver lyfta sig många snäpp för att mätas med topplagen.

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Nu du BP lurade du mig! Jag trodde att jag missat fem en fredag 🤣🤣🤣. Men bra där! Dock hoppar jag över denna du skriver 5 kring eftersom fotboll är vad som tycks skilja oss från varandra 😅. Jag blev så besviken nu på morgonen när de flyttat Melodikrysset till förmån för fotbollen. Men jag unnar dig så klart din hobby 🩷. Inser också med mitt inlägg att jag trots mina 39 förmodligen låter som 95 🤣.

Guldkryckan sa...

Tack för länken Bp, jo, jag börjar få blodad tand, speciellt efter segern idag, harrejävvvlar vad de var bra idag. ;)
(Ursäkta svordomen)

Tackar för denna rapport av dig, har lite dålig koll på andra matcher ju som du vet. ;)

Ha det jättefint nu Bp.

Hanneles bokparadis sa...

och fint bokmärke har jag också