fredag 11 mars 2022

Fem en fredag: Vecka 10 – ”Trängsel"1. Finns det någon trängsel du undviker?
Som pensionär kan man ju välja fritt när man vill göra vad. Så jag är lyckligt lottad, då jag inte behöver undvika trängsel längre. När jag jobbade hatade jag trängseln på Roslagsbanan på fredagskvällar. Bilköer på E18 och genom Lill-Jansskogen från Täby till Lidingö var inga höjdare heller. 

2. Vilken var den senaste större folksamling du deltog i?
Det var den 31 augusti 2014 i Humlegården (bra att ha en blogg för att komma ihåg). Där demonstrerade maken och jag mot antisemitism i Humlegården i Stockholm. Här finns inlägget. 

3. Har pandemin medfört någon ändrad vana hur du hanterar trängsel?
Nej, egentligen inte. Men jag har blivit ännu bättre på att hålla avstånd, för det var bara jag som kunde göra. De flesta ”normala” människorna struntar/struntade totalt i att hålla avstånd

4. Vad är det längsta du stått i kö?
Det var nog på 1980-talet då det fanns kassor hos Posten och personligt betjäning på Systembolaget minsann. Gissar att det kunde ta mellan 30 och 60 minuter efter löning och inför storhelger.

5. Var trängs du mest?
Ingenstans nu för tiden. Förut var det T-banan, Roslagsbanan och bussar, speciellt på fredagar.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilderna är visserligen tagit från arkivet, men för en gångs skulle är de ytterst relevanta för inlägget;-) DS.

15 kommentarer:

femfemman sa...

Trängsel är inte min grej! Får nästan panik, trots min storvuxenhet.... och vassa armbågar.
Men ibland måste man. Organiserad trängsel, dett är helt OK. Som i foajen på en teater.... Dock går jag inte på en utomhuskonsert med enbart ståplats. Det blir FÖR bra!
Usch för köer. Har dock sällan några längre köer, vare sig på systemet eller i matvaruaffären här på landet!
Ha det fint!

Hanneles bokparadis sa...

bilköer kan vara jobbiga, men det blir inte så ofta, jo, minns att man köade på Posten och betalade räkningar, men jag var mammaledig, minns inte att det var så jobbigt (men maken har låtit mig fortsätta att betala alla räkningar - fast nu blir det ju vid datorn :)

Susjos sa...

Verkligen foton som passar bra på dagens tema i fem en fredag : trängsel!
Visst tänker man sig för mera nu och backar gärna och väntar om det är trängsel vid något specifikt. Som tur är behöver jag inte heller trängas i rusningstrafiken om jag inte måste, jobbar ju inte dagtid! Gissa om det var bilköer ner mot Stockholm när vi åkte upp till Järvsö förra söndagen, sportlovet var ju slut för 08-orna! En himla massa takboxar på bilarna var det också! Upp till Järvsö hade vi inga köer alls denna söndag!
Ha det fint! I morgon smäller det på Friends Arena, och jag ska dit!

Ditte sa...


Mina svar hade blivit liknande. Intressant att läsa hur du funderat och bilden är ju talande för ämnet.

Under tiden man jobbade var det ju knepigt att helt undvika trängsel. Jag vet att när jag jobbade i Väsby och bodde i Vasastan och även på Söder så åkte jag 30 minuter tidigare på morgonen och slapp då trängsel. Och ibland var jag kvar längre ett par dagar och kunde då ett par dagar åka hem när lektionerna var slut. Skönt så.
Numer står jag inte i kö. Ska vi flyga tar vi "fast track" och slipper köer som annars lätt uppstår.
Rör mig ju mycket i Stockholm men befinner mig inte i kö och jag kan ju alltid promenera.

Geddfish ♥ sa...

Trängsel är inte min grej men tyvärr blev jag smittad ändå.
Ligger nedbäddad🤧

LillaSyster sa...

Köa och trängas är inte min melodi och har väl aldrig varit. Nu under pandemin har jag verkligen hållt extra avstånd och undvikit trängsel kan säga att jag vände då jag såg parkeringen till mataffären i onsdags efter jobbet och åkte in vid kl 07 idag och handlade istället. Trevlig helg!

Bokdamen sa...

Ryser lite när jag ser bilderna på trängsel. Känns….främmande och långt borta. Aldrig varit förtjust i trängsel och fortsätter hålla avstånd i mån det går. Har också jobb där jag träffar mycket folk så det sker per automatik. En vill ju att pandemin ska vara över men riktigt så är det inte tyvärr.

Klimakteriehäxan sa...

Tänk att nu minns jag att jag befann mig på Medborgarplatsen när fredagsrörelsen för miljön var ny ...inser att du var inte var där för det var ju Gretas fans som slöt upp ... och de/vi var många!

Anki sa...

Hatar trängsel och köer! Får nästan panik bara av att titta på dina bilder!
Ha en fin lördag!

Svar: Presenten var från Lillasyster ... det trodde jag du förstod med hennes namn på kortet som var med :)

Ama de casa sa...

Trängsel har jag aldrig gillat och skyr det än mer nu sen pandemin attackerade oss. Fortsätter att hålla avstånd så gott det bara går.

Minns en gång innan självbetjäningens tid på bolaget. Vi skulle ha fest och köerna ringlade sig utanför dörrarna. Vi kände oss ändå tvungna att ställa oss för att inhandla lite vin. När vi kom innanför så utkristalliserade sig köerna och det visade sig att vi stod i en snabbkassa (som var allt annat än snabb!) där man fick köpa max 2 flaskor eller burkar. Vägrade att gå ut igen så det fick bli två magnumflaskor med vin :-)

Häftiga bilder som jag tydligen sett förr, men repriser är tillåtna - man glömmer ju snabbt ;-)

Susie på Stjärnarve... sa...

Gillar inte trängsel och bilköer. Har alltid undvikt allt sånt om det gått, men min gubbe är faktiskt ännu värre. Dessutom har han börjat hata bilköer - trots att vi som max har stått i en 10-bilars här på Gotland! Det går fort att bli bonne.....*fniss*
KRAM/Susie

christian sa...

Du har verkligen lyckats att hitta passande bilder till trängseltemat . . . hujedamej så hemskt :(
Intressant uppdatering av köer förr i tiden, minns det själ nu när du nämner det . . . posten för att inte nämna gröna skylten, fredagar kunde det va kö ända ut när man gick förbi . . . vilket jag alltid gjorde eftersom jag inte handlade där då . . .

Eva sa...

Så jättefina bilder till temat. Jag hatar också trängsel. Undviker att gå in i en affär där det är för mycket folk. Det har också blivit än värre efter pandemin.

Paula Merio sa...

Trevligt med tillbakablickar, jag ryser nästan när jag ser trängseln! Tänk så man har blivit...
Har nog aldrig varit på en demonstration, just av den anledningen att jag hela mitt liv hatat trängsel.
Jag jobbade ju faktiskt i början av seklet på Svensk kassaservice och posten i lilla Fredriksberg. Kontoret var ynkepynkelitet och där kunde kön ringla sig långt utanför huset innan jul!
Men själv slapp jag ju trängas, annat än med alla paket.

Kina sa...

Visst har vi panchisar det bra som slipper all trängsel. Vi väljer själva. Det där med tunnelbana och bilköer till jobbet är också något som man är förskonad från när man bor i en liten håla som Enköping. När jag jobbade och bodde i stan, så cyklade jag eller gick till jobbet. Härligt va?! Ha det gott!