söndag 31 augusti 2014

För Israel – mot antisemitism: del 1


Igår lovade jag att berätta om något maken och jag skulle göra idag. Något vi aldrig gjort – å nej, vi dansade inte tango som någon gissade på, men kunde svingat våra ”dance legs” om vi velat, vilket vi dock avstod från;-) Och var höll vi hus då? Jo, klockan 14:00 begav vi oss till Humlegården och deltog i manifestationen ”För Israel – mot antisemitism”.

1 000 personer
Omkring 1 000 personer deltog i manifestationen som arrangerades av Judiska församlingen och Judiska ungdomsförbundet i Stockholm. Tillsammans visade vi vår avsky för en tilltagande antisemitism i Europa och i Sverige. Alla som deltog ville visa sin solidaritet med det demokratiska Israel och ta (långt) avstånd från islamsk terror, vad den än kallar sig.

Självklart!
För oss var det självklart att delta Vi besökte ju Israel under tre veckor förra året och blev totalt förälskade i landet och människorna. Å vet ni vad – det var ingen manifestation med skrik, glåpord och slogans som man ofta ser på tv. Det hölls korta, koncisa, realistiska tal – vissa fick mig att få ståpäls, blandat med dans, sång och trevlig mingel. Manifestationen uppmärksammades via de sociala medierna i hela världen. Blå-vitt gör sig väldigt blå i strålande stockholmssolsken kan jag säga. Tack!

Deltagande
Bland de politiker som deltog i manifestationen fanns bland annat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Nu såg jag honom inte, får väl tro på DN:s artikel. Men som Ulf Öfverberg - aktiv FP-politiker (aldrig hört talas om honom) påpekade: var fanns vår statsminister Fredrik Reinfeldt? Det kan jag inte svara på, men jag såg honom gå i Pride paraden för några veckor sedan…

PS. Endast DN skrev en kort artikel om manifestationen här. Tycker det är urdåligt. Tur då att min lilla blogg finns. Hoppas många läser inlägget! Tack Carola att du tipsade om manifestationen. Jag som fortfarande vågar vägra FB hade annars aldrig fått veta. Imorgon kommer fler bilder, varken ni vill eller inte;-)DS.


16 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Stolt över min bloggolega :) Bra manifesterat! Men nog borde det skrivits med om det i media?
Verkligen tur att din blogg finns!

Anders W sa...

Bra initiativ, Israel får inte alltid objektiv rapportering och historien verkar upprepa sig. Kul att du rapporterade från manifestationen.

Geddfish ♥ sa...

Det är allt tur att bloggarna finns, för media skriver inte om allting, som de borde. De väljer gärna sensationer, tänker på "lösnumren", alltså försäljningen mest.
Jag kunde ha tänkt mig att ha deltagit.

Unknown sa...

Jag säger som Eva, stolt över ditt deltagande för en sån viktig och aktuell sak.
Bra bilder fick du också.
/Kiki

Freja sa...

Så även du har blivit aktivist! Det skulle jag ju gissat på, eftersom jag oxå var det på riktigt för första gången i helgen!

KajsaLisa sa...

Självklart ställer man upp i en manifestation så skall det givetvis bloggas för att budskapet skall ut, helt rätt av dig.
Antisemitismen är en företeelse som visar sitt fula tryne genom historien, man kan spåra den tillbaka till medeltiden.

Ama de casa sa...

Jag blir lite ledsen av att dom här manifestationerna ska behövas. Varför kan inte alla vara lika?

”All men are created equal” sa ju Jefferson, som hade 600 slavar under sin tid.

Man blir lite trött av att vi inte har kommit längre...

Olga T sa...

Bra Beate :))

Monica sa...

Man blir lite rädd när man ser hur antisemitismen tillåts breda ut sej nästan ohämmat i Sverige.
Undrar om alla våra journalister är kommunister eftersom man nästan enbart skriver negativt om Judar men månar om alla andra folkslag.
Det är en otäck utveckling, tur att man är så gammal så man snart ska puttas ut för ättestupan.
Ha en bra dag

cat sa...

Har aldrig deltagit i någon manifestation av något slag. Har total fobi för att stå i folksamlingar. Däremot har jag ingen fobi för att se på foton från folksamlingar. Intressant reportage från dig.

Första året i Hjo sa...

Den där tillställningen är nog inte vad media prioriterar i dagens läge. Ship to Gaza däremot. Antisemitismen brer ut sig - vidrigt. Tror nog att Israel kommer att fortsätta försvara sitt land.

Anki sa...

Bra BP! Bra att du finns och bra att du bloggar mot den vidriga antisemitismen! Ser gärna fler bilder!

Marina sa...

Visst är det bra att det uppmärksammas, men som någon redan tidigare sagt, det är så ledsamt att det ska behöva finnas över huvudtaget.

Mias Mix sa...

Självklart att ni ställer upp för "ert" land! Bra jobbat. Och vad skönt att det var en lugn manifestation. Ibland är faktiskt FB bra, man får reda på väldigt mycket där :)

Life of Johanna sa...

Tur att din blogg finns när inte tidningarna gör sitt :)

Ja jag kände ju MFF hade chansen och jag vet ju hur nära de var och klara det förra gången de spela sista omgången i kvalet. så gå och sova då gick inte, värt och vara trött

Carita Liljendahl sa...

Jag lyfter på hatten för er och för alla som demonstrerar fredligt.

Har alltid haft svårt att hänga med i alla svängar som gäller krisen i Israel fastän jag själv varit där.

Palestinier, israeler, judar... Hamas... osv. Nä, det är så förvirrande. Men läste nyligen en artikel i Hufvudstadsbladet om den finländske politikern Ben Zyskowicz och hans bakgrund med släktingar som dödades i Förintelsen... gripande och för en gångs skull en artikel som förklarade saker så att jag förstod en del av problematiken...