onsdag 1 maj 2019

Första maj


Minibrasan ska snart tändas. Fackeltåget står till vänster under de tre belysta fönstren.


Fick in killen med mobilen mitt i prick, eller mitt i elden rättare sagt. Tur eller skicklighet, det sistnämnda såklart;-)


Många filmade majbrasan som slocknade efter cirka fem minuter.


Min absolut bästa bild den kvällen, enligt mig alltså.

Idag kan jag onekligen göra två flugor på smällen. Igår ville Orsakullan veta om jag tänkte titta på en majbrasa. Svaret på den frågan är ja. Dagens undran är om jag gick ut och demonstrerade. Här svarar jag nej. Har aldrig någonsin deltagit i en demonstration. Är liksom inte den typen, speciellt då jag är totalt ointresserad av politik.

Majbrasa
Många av majbrasorna i Täby var inställda på grund av den torra marken och brandrisken. Men 50 meter från där vi bor ordnades klockan 21:00 en minibrasa på en grusplätt. Även ett fackeltåg med barn i 6-8 åldern fanns på plats. Kan säga att brasan brann ned på mindre än fem minuter. Därefter sjöngs våren in av en manlig kör med en kvinnlig dirigent och en dikt lästes upp. Då stack maken och jag hem. Vi är liksom inte så traditionsbundna av oss om ni förstår vad jag menar;-)

Fyrverkeri
Speakern berättade att ett tyst fyrverkeri skulle börja klockan 22:00. Han la till att det var premiär för denna form av pyroteknik, och att ingen visste hur det skulle bli. Nu vet jag hur det blev. Alltså självaste displayen var extremt klen. Fyrverkeriet innehöll visserligen inga knallar, men tyst var det då inte. Skulle säga att det lät som höga pruttar respektive en inte speciellt högljutt bergborr. Hoppas dock att hundägarna blev glada. Det är ju tanken som räknas, och den var god.

Det är Orsakullan som håller i ”Maj 31 dagar”.

PS. Kvalitén på mina bilder är usel, jag vet. Min Sonny (Sony kompaktkamera) klarar liksom inte av mörkerbilder. DS.

11 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Här var en riktig eld ju! Jag trodde de flesta skulle vara inställda ... Fyrverkerier hörde vi däremot och de var INTE tysta ;)

Ama de casa sa...

Jag tycker att du fångade elden fint! Tur att du hann också, du hade ju inte så lång tid på dig - snyggt jobbat! :-)

Jag har med flit uppsökt ett enda förstamajtåg i hela mitt liv. Då råkade vi befinna oss i Havanna på Kuba. Ska man se ett enda i sitt liv så är nog det det rätta att välja :-) Vi demonstrerade däremot inte ett dugg :-)

Bra försök där med ett tyst fyrverkeri även om det kanske inte var så tyst...

Ditte sa...

Kul bild med elden och mannen med mobilen som filmade/fotade. Sista bilden fick du till bra. Skicklighet förstås. Gäller att vara beredd. Och det var du ju. Här i stan såg jag inga brasor, tror det var eldningsförbud. Men oss gjorde det inget. Är inte heller särskilt traditionsbunden så ett besök på Lokes med vänner och sedan balkonghäng på Åsöberget blev perfekt. Och kvällen var ju fin. Fyrverkeri såg vi inte heller men vacker grönska var det gott om. Likaså stadens ljus från andra delen av lägenheten.
Kul tanke med ett tyst fyrverkeri och kanske måste det utvecklas vidare för att bli riktigt bra. Och visst är det tanken som räknas.
Dina bilder är inte alls dåliga, men en kamera med bra zoom är inte alltid så bra för mörkerbider (Jag har numer två kameror, en bra zoomkamera och en annan för mindre zoom och mörker)

Klimakteriehäxan sa...

Såg ingen brasa alls i år. Det gick bra ändå, det blev maj.

Emma, Sol som sol? sa...

Det ser nästan ut som en människa av gnistor på sista bilden. Cool!
Så det var eldningsförbud men inte fyrverkeriförbud i Stockholmsområdet? Vad fjuttar man på fyrverkerierna med då? Förstår inte logiken...

Anki sa...

Härligt ... nu fick ju även jag se en majbrasa! Här var allt eldande förbjudet, men för oss spelar det ingen roll numer, då vi ändå aldrig brukar åka någonstans för att titta ...
Kul bild den där du fick med mobiltelefonens bild! :)

Monica sa...

Eftersom jag sover med öppet fönster var
det skönt att slippa röklukten som brukar
ligga tung över Österåker, inget smällande
heller så man sov som en stock.
Om du bara visste hur mycket jag saknar att trycka i
mej en påse surisar dessa verkar vara helt i
min smak.
Mysig trädgård blir mycket att täcka nu i natt
när det ska bli minusgrader.
Med tanke på hur våra politiker resonerar pratar
vi om att sätta in en braskamin med kokplatta i huset.
Jag är ju en sådan som klarar mej utan mobil, tv och
dator utan att få spel som tur är.
Ha det bra i kylan:-)

Christian Lehmann Gisler sa...

Vi hade också några "töntar" som filmade brasan och vi undrade liksom "what"?! Kanske spelar de upp den på julafton i brist på levande eld i hemmet eller nåt...
Fackeltåg hade vi tyvärr inte, det hade varit mysigt och fyrverkerier har de slutat med för flera år sedan pga hänsyn till djuren :)

nalta norrland sa...

Här omkring var det tydligen mer eller mindre eldningsförbud så nej inga valborgsmässoeldar alltså... märkligt kan ju jag tycka då vi absolut inte har torrt.
Gillar Er lilla brasa :) det är väl tanken som räknas och ett tyst fyrverkeri är kanske nya tidens fluga :D
Ska det va så ska det va kan ju jag dock tycka ;-)
Traditioner verkar vi vara rätt dåliga på både Ni och vi :) vi försöker ibland för Elins skull, nu är hon inte längre så värst intresserad av annat än mobil, dator, internet, tvspel och kompisar :)
Igår kväll började det snöa å nu har vi ett par fräscha vita dm nysnö... minus 1 grad och sol, tittar jag ut ser det ut som en fin vinterdag :D

KajsaLisa sa...

Han med mobilen blev nästan genomskinlig. Tyst fyrverkeri har jag aldrig hört talas om.

Husbilen-Ellen sa...

Trevligt se en minibrasa.I Nora, där vi var, blev det ingen brasa.