torsdag 10 januari 2013

Luktsinne och gissa manicken vinnarenDet sägs att rökare har inget eller åtminstone ett väldigt begränsat luktsinne. Men ingen regel utan undantag! Å jag är då ett (lysande) sådant – undantag alltså. Jag kan sniffa mig till det mesta – inklusive scoops till bloggen - och är oftast först med att känna att det luktar bränt eller unket någonstans. Med andra ord är jag väldigt känslig för ”konstiga” lukter.

Doftspray
På toaletterna på mitt jobb ställer städbolaget ut så kallade doftsprays - ”Air fresheners” - som är avsedda för att eliminera oönskad lukt – typ efter en number 2. Nu anser jag personligen att doftsprayen bara förstärker det faktum att personen före mig gjort en number 2. Dessutom är jag inte säker på att den gräsliga, stinkande sprayen med ”doft av skog” som ni ser på översta bilden är ”godare” än vanlig hederlig bajslukt. Å kombon av dessa två odörer är vidrig! Eller så är det kanske något fel på mitt luktsinne ändå;-)

Zaras bäst
Uppenbarligen delar en kollega till mig min åsikt, för hon ställde en flaska Zara Home White Jasmin på spegelskåpet (undre bilden). Detta gjorde hon för minst fyra år sedan. Ja ni förstår…

Gissa manicken vinnaren
Det här är ju ett väldigt illa luktande inlägg så här långt. Bäst att avsluta med något roligt då. Till en början med kan jag konstatera att er allmänbildning är i min klass – den är obefintlig. Bra, det känns tryggt;-) Av 25 kommentarer är det bara fem av er som gav sig på en gissning: Ama (med sju förslag slog rekord! Cat, Linnéa och Margareta hade var sin idé om vad manicken var för något. Den första och enda med allmänbildning som visste precis vad manicken är till för är Gärdsmygen. Manicken är en tablettdelare som finns att köpa på apoteket. Det ni! Grattis Gärdsmygen och stort tack till er andra att ni ville vara med .

18 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Hade ju ingen funktionsduglig näsa när det gällde lukter på många år, rökningen förstås..men de sista fem åren pga polyper stora som alperna typ.
Och då jag är man och envis gick jag inte till doktorn heller...6 månader med nässprey så har jag nu full syretillförsel till hjärnan igen..piggare på dagarna är jag också.
Tror fanimej att jag blivit intelligent på kuppen ;)

Här kör vi med luftspray av "blomkaraktär"...det är en liten toalett vi har av 67-års modell..så det behövs...föredrar blommor framför skog måste jag säga...påminns för mycket av min tid i skogen annars..det var tungt arbete det...föredrar att likt färdinand lukta på blommorna ;)

Ha så gott BP :)

Olga T sa...

Ha, ha! Ja doftsprayen kan ju förstärka vad som hänt :) De brukar dessutom vara riktigt stickande och otäcka i lukten.
Jaså jag var den enda som visste vad en tablettdelare är. Om det är allmänbildning eller inte kan ju diskuteras men jag tackar för äran att ha gissat rätt.

Susanne sa...

Doftsprayerna på jobbet är vidriga, håller med dig att de förstärker.

Margareta sa...

Tablettdelare? Ja, herregud allt ska man lära sig. =) Men grattis till Gärdsmygen för hennes klokhet.

Själv hade jag aldrig ens kommit på tanken att produkten ens skulle finnas och än mindre behövas. Hahaha, det måste jag verkligen komma ihåg.

Tänkte på den där doftgrejen som er städfirma vill att ni ska använda ... er städfirma kan då inte vara miljöcertifierad och än mindre tänka på allergiker - livsfarliga dofter från de där, av båda orsakerna som jag nyss skrev - och äckligt stickande stinker de.

Vad är det för fel på lukten av nummer 2? Är det inte bara människor som går på toaletten, inga utomjordingar som aldrig känt doften eller vet vad en toalett används till? Tummen ner för er städfirma som kanske försöker dölja att de inte kan städa. =)

Nej, nu ska jag sluta och fundera över livet med hostan ... Godnatt.

Pumita sa...

Åh, varför var inte jag med och gissade... inte för att jag hade kommit på det men hade varit kul... man ska tydligen vara online 24/7. Äsch, det är smällar man får ta.

Jag avskyr stinkande oäkta dofter på rosor, liljekonvaljer och allt vad de heter. Urrk! Hellre äkta s**tlukt.

Pialotta sa...

Kan verkligen hålla med dig om att vissa doftsprayer är vidriga och tillsammans med nummer 2 så kan det riktigt svida till i doftsinnet :( Äckligt så man vill genast gå ut från dasset och försöka någon timme senare. Doftljus däremot har jag funnit är en mer behaglig doft (vanilj) som man kan sätta in på dasset en stund innan oväntat eller väntat besök då :)

LissenTo sa...

När jag läste , rökare, så tänkte jag på toalettsortens. där dom släpps lösa ibland :-)

Tja känner nästan att jag också vill höra en berättelse/saga. Vi får leja någon

SoF sa...

En tablettdelare...
Ja herregud - det hade jag aldrig kunnat gissa om jag så försökt till dö´dagar.
Visste inte ens att det fanns en sådan mojäng.

Grattis till Gärdsmygen!

Natti natti-hälsningar/SoF

Jah Hollis sa...

Begriper inte varför vi är så rädda för att drabbas av något som luktar illa. Och att andas in en dos av de där doftsprayerna kan knappast vara nådigt vare sig för lungor eller luktsinne.

Eva Trillian sa...

Jag säger som många andra: Tablettdelare? Det hade jag ALDRIG kommit på!
Doftsprayer? Jag vet inte vad det ska föreställa att de gör för nytta egentligen. De luktar ju inte ens gott? Och vad tror man att det ska kunna lukta på en toalett? Jag förväntar mig inte liljekonvalj ... det är ju inte det vi gör där? ;)

cat sa...

Kan meddela att det enda riktigt effektiva och goda sättet att få bort bajslukt på, är att tända en tändsticka inne på toan. Sjukt bra!

En tablettdelare har jag aldrig stiftat bekantskap med, så jag hade inte en chans att gissa rätt ;)

Per-Anders sa...

Missade din tävling men jag tror inte jag hade kommit på svaret ändå. Jag skulle nog ha gissat på att det är någon sorts tång som används vid elinstallationer.

Ama de casa sa...

Jahaja... Det hade jag aldrig listat ut, men jag försökte så gott jag kunde :-)

Tack för länken :-)

llh sa...

Är anti-anti alla möjliga doftridåer. Tror det är sviterna efter chockmötet med första doftgranen i bil.

Heja Gärdsmygen! Vilken allmänbildning, tablettdelare - var tvungen följa länken för att fatta att det inte var en sorts doseringsask :)

Stare Ström sa...

Delar uppfattning om doftsprayer och då inkluderar jag Wunderbaum i bilar! Jag missade ditt inlägg i går och förstår att så kan man inte göra. Inte för att jag hade kommit på att det var en tablettdelare, men jag hade kanske kommit på något annat kreativt!

Lennart sa...

Tror jag har ett normalt luktsinne, jag känner ofta vad det luktar och om det är en trevlig doft eller inte. Många gånger kan jag känna en doft och så ploppar det upp ett minne någonstans i hjärnan och då tänker jag, Ja, det var ju då, eller Ja det var där! Vid vissa tillfällen när jag känner en doft får jag ett minne av mig och farmor, jag tror att vi är på en auktion eller museum. Minns inte riktigt och kan inte komma på hur det ligger till, men det är så starkt inom mig. En gång köpte jag några doftljus för jag tänkte att de kunde jag ha hemma så det doftade gott. Men efter ett kort tag blåste jag ut ljusen och slängde de. Det låg en tjock äcklig stank av något kemiskt bekämpningsmedel i hela lägenhet! Jag fick vädra i några timmar innan jag kunde andas normalt.

Monica o Jacob sa...

Varför är det så skämmigt att göra tvåan, tydligen tycker hundarna det med med tanke på hur dom ser ut;-)
Ha en skön helg;-)

Mona sa...

Hej Beate! Har nu läst igenom alla din roliga och underfundiga inlägg sedan jag var inne här sist. Jag kan inte annat än hålla med. Doftsprayer är vidriga. Dom luktar skitkonstigt, om man säger så.

Vilken läcker tablettdelare! På första bilden hade jag aldrig gissat det. Kanske på andra. Jag äger nämligen själv en sådan, men i en urtråkig design.

Tack för ditt omnämnande om mig som "årets nykomling". Måste kolla upp den andra Göteborgarens blogg. Kan vara kul att läsa nån annans synpunkter på min kära(?) hemstad.

Fredagskram till dig!