torsdag 24 januari 2013

Inte en dag utan äventyr


Det gäller att vara mentalt förberedd på att SMHI:s hot på 19 minusgrader på morgonen verkligen verkställs. Då fryser man nämligen inte när termometern ”endast” visa -13,1 grader.
Man fryser inte heller när man efter en kilometers promenad stiger på den nya bussen (se gårdagens inlägg) vars ventilationssystem inte fungerar. Man kan i lugn och ro följa den cirka 1,60 korta medelålders chaufförens försök att bli av med allt is på vindrutan. Det är inte så lätt om man varken har isskrapa eller ens når upp till rutan, speciellt inte då isen sitter både invändigt och utvändigt.

Blindflyg
Han valde att inte ta den smala bussfilen utan bestämde sig för ett blindflyg i 30 km/h i den högra ”vanliga” filen i stället. Han följde liksom bakljusen av bilen framför. Vid Mörby Centrum gav han dock upp och ”pep” att det nog var smartast att alla passagerare skulle kliva av och ta t-banan i stället. Ett klokt beslut, men jag tyckte väldigt synd om honom måste jag säga.

Busschaffisen som pratar med sig själv
Väl framme vid Östra Station väntade 73:an på mig och 30 andra djupfrysta människor, som hade stått där ett bra tag. Det var min favo busschaffis som lyckades ”skyffla in” varenda människa på ett roligt men bestämt sätt. Han hälsar alltid på varje person och tackar för att man ”stämplar” in – typ ”hej”, ”tack”, eller tvärtom ”tack”, ”hej”. Då jag var sist ombord stod jag på ”första parkett” och kunde följa hans roliga ”prata med sig själv” föreställning – typ ”kolla, den jäveln tar bussfilen och ställer sig först i kön”, eller ”f*n, varför tar det alltid så lång tid för det här jävla ljuset att slå om till rött”. Ja ni förstår. Det förvånar mig att han alltid kör så lugnt, mjukt och fint i rusningstrafiken. Han bjuder verkligen på kostnadsfri underhållning.

PS. På bilderna ser ni bussens igenisade vindruta inifrån och utifrån, bra med dokumentation så att ni inte tror jag ljuger för er;-), en smygbild på min favo chaffis samt en bild på mig som jag skulle kunna se ut om jag kunde gå på styltor;-) DS

19 kommentarer:

Rantamor sa...

Usch inte alls lätt med igenisade rutor...
och att sen köra i Stockholm i rusningtrafik...
jag skulle dåna ihop av nervositet och rädsla, stackars busschaufför inte lätt att ha det yrket heller.

Inte lätt att köra tåg på Botniabanan heller när allt strejkar...
det har nog blivit ett lite löjligt skimmer över det hela....
vi kanske borde ta dom koleldade loken tillbaka, det vore något och dessutom skulle det skapa några jobb till...
någon måste ju skyffla kolen!!!

Hahahahaha
långa skuggor blir det, Rantafar och jag blev väldigt långa och stiliga idag me.

Tjingelingen från Rantamor.

Eva Trillian sa...

Igenisade rutor är verkligen ingen höjdare. Och det här var nya bussbolaget med nya bussar sa du? Verkar ju lovande ;)
Svårt att höra om trevliga busschaufförer utan att hjärnan tar sidospår och börjar nynna ♪ en busschaufför, en busschaufför - det är en man med glatt humör ♫ Onödigt, jag vet - men vad gör man ;)
Sv: 1. Västkusten :)
2. Idag andra sorters samtal :)Sköna, livliga, ytligare!
3. Nej - Jag är den andra Eva - hon som jobbar i Sv.kyrkan utan att vara biskop ;)

Jane sa...

Tänk förr var det en helt annan grej ... då hade folk hjälp den stackarn att skrapa rutan :) Kommer ihåg när jag åkte buss till Fruängen i min ungdom, skulle till plugget (Västertorps gymnasium). Det var kanonmycket snö och snorhalt, utanför IKEA vid Kungens kurva fastnade bussen på hållplatsen - alla gick ur bussen och puttade på och fram kom vi :)

llh sa...

Vidhåller med en dåres envishet: Det här är inte ett värdigt klimat för varken människor eller bussar!
Synd att det inte var styltor, då hade du hjälpt 1,60 meters mannen att skrapa rutan och blivit hjälte på kuppen :)

Anders W sa...

Vilket vardagsäventyr! Och dessutom dokumenterat!!!

Freja sa...

Flygbussen tog dubbelt så lång tid på sig som den brukar i morse eftersom alla tog bil istället för tåg tydligen... Jag spanade upp mot dina fönster när jag stod och förfrös vid 13-tiden, på väg hem igen!

Benita sa...

Hjälp vad isiga rutor på bussen, klokt beslut av chauffören att "slänga" av er ;)

Hörni sa...

Vilket äventyr det verkar vara att åka buss i Stockholm, bra att du dokumenterar det hela.
Skönt att det finns trevliga chaufförer i alla fall.

Godmorgon! Hoppas du får en bra dag på jobbet. Klart du får, på världens bästa arbetsplats. :)

Ama de casa sa...

Fy så jobbigt för den stackars lilla chauffören, och med ansvar fr så många människor också...

Det är härligt med chaufförer som verkar trivas med sitt jobb och sprider glädje omkring sig :-)

Margareta sa...

Först och främst - hoppas att du inte frös till en isstod i morse på bussen. Idag har vi också fått er kyla, just nu -15 men de har lovat att det är tillfälligt. Såg däremot på kartan igår att de visade -21 i dina trakter, hua. Den här vintern har varit ganska "behaglig" om jag jämför med de två sista så jag glömmer bort de där.

Däremot hade Sun en artikel om Luleå igår ( http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4759932/New-Facebook-data-hub-freezing-Swedish-town-Lulea.html ) som jag inte kunde annat än le åt när jag såg statistiken (längst ner) över Luleå. Ja det blir väl mer exotiskt så. =)

Stackars busschaufför och inte så kul med alla resenärer som har lite forskande intresse i hur det ska gå. =) Men kallt är det.

Jag törs då inte fota i bussen (jag har ju också blivit med buss) det låter ju ett knäpp och då skulle alla fundera över vad jag gör, och det vill jag ju inte. =) Ska kolla om det går att ta bort klickljudet.

Man får så fotomodellsaktiga ben med sådana foton, lite oproportionerligt men vad gör det när man ska gå på catwalken.

Som svar, jag jag har köpt den där Samsungen men det var ett bra tag sedan och fortfarande har jag inte börjat använda den så mycket mer än till det absolut nödvändigaste. =)Vid resor är den ju bra då behöver inte datorn plockas upp mer än nödvändigt. Men några kommentarer eller bloggande lär absolut inte bli någon vana, kan kika in lite men inte desto mer.

Ha en bra dag och drick något riktigt värmande under dagen så att du kan njuta av gott under de senare timmarna av dygnet.

fotobrus.se sa...

Sköna snapshots!

Marit Johansson sa...

Men stackars busschaffis, inte kul att köra en buss med kass rutvärme i den kylan..

cat sa...

Men jösses så vansinnigt farligt att ens försöka köra med så lite sikt. Tur för er att ni fick gå av till slut.
Här har vi äntligen fått upp värmen och har numera -4 grader. Nackdelen är att temperaturhöjningen beror på totalt molntäckt himmel.
Ha det gott!

Stare Ström sa...

Det där med skuggor ger oss, som inte är så långa, en god möjlighet att väääääxa! Vilka äventyr du är ute på i storstaden!

Susanne sa...

Usch va kallt det har varit medan jag var i Värmens Luleå ;)
Tycker att du är modig som vågar åka med en iskrapande busschaufför.
Ha en trevlig fredagkväll.

Monica sa...

Härlig bild på föraren och min gamla skola Johannes;-)det var några år sedan man härjade där;-)
Kul litet reportage, ha en skön helg

Malla sa...

alltså jag älskar såna där trevliga människor!
min styvsyster som bodde i sthlm förr sa när jag var på besök där nere att det märks att jag inte kommer från huvudstaden för jag hälsade på alla, överallt, chaufföreer och såna som sitter och säljer biljetter i luckor och så :)

Pysselfarmor sa...

men!?! Är det chauffören på bilden som pratar "goja"? I så fall har han någon enstaka gång kört buss Tumba-Skanstull. Jag tycker det är obehagligt att höra det där för jag kände det som att han när som helst kunde få ett raserianfall och köra in i bilarna med bussen. Har väl livlig fantasi antagligen....
Mycket märklig man!

Mona sa...

Såna busschaufförer är guld värda! Vi har haft en och annan spårvagnschaufför genom åren som underhållit passagerarna. Alla blir genast på gott humör och plötsligt ser man en massa leende människor runt omkring.