tisdag 22 augusti 2023

Surströmmingspizza

Hade läst i tidningarna att det var brist på surströmming i butikerna i år. Det stämmer inte riktigt, åtminstone inte i Täbys matbutiker. Att jag är så säker på det beror på att jag förtvivlat letade efter hela surströmmingar, inte filéer i alla Täbys och Danderyds matbutiker. Och hela strömmingar var/är det absolut brist på. 

Filéer är för mesar
Vet att de flesta av mina bloggkompisar avskyr denna delikatess – surströmming alltså. Susjos, Paula och Steve däremot håller med mig, och jag gissar att de alla tre dreglar en aning nu. Men surströmmingsfiléer är för mesar. De varken doftar eller smakar "riktig" surströmming. Så ni som aldrig testat – köp en burk med Röda Ulven surströmmingsfiléer.
 

"Pizza"
Köpte (nästan) alla ingredienser för en ”rulle” beståendes av surströmming, mjukt tunnbröd, rödlök och lätt crème fraiche. Där tog det stopp. För mandelpotatis hittade jag i ingen av butikerna. Så en påse med delikatesspotatis fick duga. Istället för att göra en rulle fick det bli en surströmmingspizza. Jag som alltid vill äta med ögonen också fick dock blunda. För pizzan är absolut ingen fröjd för ögat. (Se ovan.)

PS. Det var inte bara mandelpotatis som inte fanns. Hyllorna med olika ägg gapade också tomma. DS. 

16 kommentarer:

nalta norrland sa...

Men så galet med tomma hyllor, ägg å potatis är ju stapelvara och någon som nästan används av de flesta flera gånger i veckan.
I Umeå har det varit huggsexa på surströmming folk far stått i kö flera timmar innan affärerna öppnar för att få tag på luktfisken (inte att blanda ihop med lutfisk)

Märkligt att Du i 08a land käkar surströmming.
Brukar Du inte gå på surströmmingskalas? Eller gick det över med covid19…

🤗

Geddfish ♥ sa...

Jodå, jag kommer ihåg att du bloggat om dina surströmmingsfester!
Jag hör väl till dem som kan äta riktig hel surströmming med tillbehör men det gör jag inte i min ensamhet, det var maken och jag som hölls med detta. Och ulven ska de va.
Nä, här hoppar jag både kräftskiva och surströmmingsskiva numera. Det är svunnen tid.

LillaSyster sa...

Tycker att din pizza ser fin ut- bra jobbat!
Sedan att jag inte gillar surströmming är en annan sak - men din presentation är det inget fel på.
Ägg köpte jag idag en hel karta 30st ägg borta hos min äggbonde.

Det känns ju som om de flyttat dit de där hyllplanen med gamla etiketter, för inte brukar de ha äggen bredvid kylklampar och litermått???
Synd att det även gapade tomt i mandelpotatishyllan för mandelpotatis är ju så gott.
Nu ska jag fortsätta läsa i min spännande bok =) Ha en bra kväll!

Anki sa...

en snygg surströmmingspizza tycker jag!
Jag äter surströmming, men det är inget jag går och längtar efter. Åt det bara för att Lasse tyckte det var gott :)

femfemman sa...

Hu! Låter förskräckligt såväl för gom, luktsinne och öga. En av de fåvrätter jag aldrig mer smakarvpå. Men jag har smakat och det ger jag mej själv en eloge för. God kväll!

Ditte sa...

Heja! Och jag tyckte nog du fick till en riktigt snygg variant av surströmmingspizza. Jag är ju nybörjare, men efter det att mina resor till Höga kusten inte längre är gångbara så har jag stannat som nybörjare. Men dock känner jag ju igen burkarna.
Gläds med dig. Visst gör jag det.
Trist dock att det saknades mandelpotatis. Fanns idag på vår lokala ICA. Tyvärr var de ju inte till glädje för dig.
PS Idag var Blogger helknäppa. Fick testa 45 gånger innan kommentaren gick igenom. Bedrövligt! Tur en är envis. Annars är det Blogg.se som håller på så här. Men Blogger har tagit efter allt mer.

Klimakteriehäxan sa...

Nä den pizzan får du verkligen behålla för dig själv!
Det där med äggbristen förstår jag inte: I "mina" matbutiker finns det massor med ägg, i olika storlekar och förpackningar.

Steve sa...

Du är som alltid innovativ.Surströmmingspizza var en ny variant.

Surströmmingen börjar tyvärr bli hotad då fiskbeståndet minskat dramatiskt.:https://www.svd.se/a/mrA9AL/fiskare-surstrommingen-ar-hotad-brist-pa-fisk. Täbyhandlarna verkar ha varit förutseende när det gäller att fylla på lagret.

Tredje torsdagen i augusti var en högtidsdag när D och jag bodde på Getingstorp, Då åt jag surströmming och D krabba ute i växthuset, men sedan jag flyttade hit till Sirishof så har det inte blivit någon surströmming. Minnena lever dock kvar, om inte annat så på min numera vilande blogg, och visst rycker det i tarmen när jag läser ditt inlägg. Inte minst då jag ser de klassiska Röda Ulven-burkarna.

Hanneles bokparadis sa...

ätit tre surströmmingar på tre surströmmimgsfester med norrlänningar

tant Hannele sa...

och enligt sed drack vi MJÖLK till

christian sa...

Tycker inte pizzan ser så oaptitlig ut med tanke på vad som ligger på . . . ;)

Susjos sa...

Sitter här på Lesbos och dreglar när jag ser bilden på surströmmingspizzan, mums så god den ser ut! Jag får nog nöja mej med bläckfisk ikväll, vi väntar på att gå ut och äta, solen har just gått ner kl 20 här på Lesbos, och ute är det +30 grader …
Visst ska man köpa hela strömmingar, jag köpte filéer sist ( som var en herrans massa år sedan) och minns att de inte var lika goda, som att själv få rensa gobitarna! Tack för länken! Och visst har du nämnt datumet när de serveras surströmming i Sundbyberg?
Kram!

Guldkryckan sa...

Såklart man äter surströmming, rätt iordninggjord så är det ju helt superbt, tänker i första hand på tillbehören då förstås, gott gott. :)

Ha nu en fin kväll Bp, inväntar dagens blogginlägg. ;)

Mias Mix sa...

Den pizzan hade jag aldrig fått i mig!
Gapar tomt på ägghyllorna här också. Som tur är har vi en äggbod en mil härifrån. Man går in i en liten bod, plockar ihop det man vill ha och swishar. Jättesmart och väldigt goda ägg. De har även honung, potatis, saft, sylt mm.

Carita Liljendahl sa...

Surströmmingspizza! Det bästa jag hört på länge :-)
Skulle gärna smaka, för jag har ätit surströmming.
Sedan är jag inte säker på att jag skulle klara av att äta hela pizzan...

Paula sa...

Nu har jag visst halkat efter, här har jag många olästa inlägg. Så går det när man ska hinna med förmiddags- och kvällspass på friidrotten och däremellan hinna rasta hund tre-fyra gånger per dygn. Men du, äggbrist har det väl inte varit på flera månader. Det var väl kring påsk det var tomt på hyllorna. Här har vi fulla ägghyllor. Surströmmingsburkar har jag sett, men vet inte om de finns kvar, jag köper ingen burk bara åt mig själv, vill äta i gott sällskap o det saknar jag i år. Ifjol satt vi i Sundborn på uteplatsen med några grannar och hade det gemytligt. Din surströmmingspizza ser helt okej ut, men, jag är feg och vill ha färdiga fileer...du ser att jag också kan vara kräsmagad..