onsdag 9 augusti 2023

Astronomi och astrologi


En triptyk är ett konstverk indelat i tre delar. Konstnären säljer delarna separat eller tillsammans. Alla tre tavlor kostar bara 3 100 kronor. Tycker de är så himla läckra:-)


Ingen fotboll idag och inte imorgon heller. Så jag botar abstinensen med några av Orsakullans frågor. Måste medge att jag försummat hennes teman, men vid det här laget vet ni ju att fotboll "slår" det mesta – för mig alltså.

Skillnad?
Orsakullan vill veta vad astrologi respektive astronomi betyder för mig. För att vara ärlig så vet jag inte skillnaden mellan de två. Alltså googlade jag här. Där lärde jag mig att astronomi är en ”riktig” vetenskap medan astrologi är en pseudovetenskap. Jaha!

Astronomi: En vetenskap, går ut på att observera alla typer av himlakroppar och processerna som styr dem. Ett exempel på astronomivetenskap är skillnaden mellan stjärna och planet. 

Astrologi: Inte en vetenskap. Går ut på att människors egenskaper och vardag i någon mån styrs av himlakroppars rörelser och positioner.

Horoskop
Och var kommer horoskop in i bilden då? Astrologi är läran om de tolv stjärntecknen – zodiaken. Men grejen är den att jag efter denna läsning är mera förvirrad än innan. En himla tur då att jag inte tror på stjärntecken och absolut inte på horoskop.
 

Det är Orsakullan som håller i ”Augusti 31 dagar”.

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, men de är dagsfärska. Det är konstnären Anki Brink som ställer ut sina läckra tavlor hos Startboxen. DS.

13 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Jag kan hålla med om att konstverken är läckra. Särskilt de sista tre tavlorna med husen. De föll mig på läppen men passar absolut inte in i mitt hem. Men man kan tycka om saker och ting ändå.

Jag tror inte heller på horoskop. Nog för att jag tycker det är kul att mixtra lite men tron försätter inte berg hos mig.

Ditte sa...

Kul med tavlorna och jag gillar dem. De tre nedersta skulle jag gärna vilja ha alla tre. De övre känns lättare att dela på. Och väldigt prisvärde är de.
Skillnaden mellan astrologi och astronomi kände jag till. Ungefär det du tog reda på.
Horoskop tycker jag är lite kul men jag tror inte på dessa. Däremot kan jag kanske tycka att det ligger lite mer tyngd i den kinesiska zodiaken. Men inte tror jag på den...
Ja, fotboll på fredag. Så spännande.

Carita Liljendahl sa...

Ja, det var intressant det där med astronomi och astrologi och då du skriver ut förklaringen förstår jag ju att det är så som det är :-)
Mycket läckra tavlor - stannade upp en stund och tittade på dem!

femfemman sa...

Gott med lite paus i fotbollen, så man kan kommentera😊 Svårt att tycka när man inte kan något...
Astronomi var ett stort intresse för mej förr. Fortfarande öppen för att läsa artiklar i ämnet. Ofattbara siffror både vad det gäller mängd och avstånd.
Astrologi... nja... nog finns det en del som stämmer. Har två oxar i familjen. Envisa som ...
Är skytt. Frihetstörstande, självständig. Stämmer bra...
Men det är ingen vetenskap!
Horoskop är för tonåringar.. Inget att tro på.
Så tänker jag.
Ha en bra kväll!

femfemman sa...

Just ja...De tre nedersta tavlorna var SKITsnygga!

LillaSyster sa...

Målningarna är urläckra!
Slå till om du har plats och råd =)

Mias Mix sa...

Tavlorna är helt i min smak också! Väldigt läckra!!
Jag tror på astronomi, men inte på horoskop. Speciellt inte de i veckotidningarna som passar alla :)
På fredag får vi heja igen. Tycker inte de var så jättebra mot USA utan att de hade lite tur som vann.
Ha det gott!

Susjos sa...

Men jösses!!! Världen är allt bra liten!!!! Anki Brink känner ju jag ;-)
Hon var pojkarnas fritidsfröken när de gick i grundskolan, även jympaledare på F&S, så jag gick på henne pass. Så småningom blev hon verksamhetschef på F&S, så jag har jobbat under henne så att säga, en underbar sympatisk tjej!
Så småningom flyttade hon upp till Rådmansö...där jag befinner mej nu!!!
Ser på facebook att hon just nu ställer ut sina alster där på Startboxen, så jag kände direkt igen de första tre tavlorna! Jag har köpt en fin bricka av henne, som hon kom och levererade på F&S till mej och flera andra som köpt denna somriga bricka, har nog ett blogginlägg om den, minns dock inte när det var?
Som sagt, världen är liten!
Ha det gott!
Kram

Anki sa...

Astronomi är intressant, men astrologi är inget jag intresserar mig för och horoskop tror jag inte på.
Föll direkt för de tre tavlorna med husen!

Svar: Du har rätt - Paula leder ... och nix vi tävlar inte :)
Om det var inslaget med Monica i Bollnäs du menar så kan jag bara säga att hon och jag tycker lika om det mesta 🙂 Känner henne sedan många år då vi är svampkonsulentkollegor.

Hanneles bokparadis sa...

har läst en 5 poängs kurs Astronomi på Chalmers, en av kursdeltagare kom med i astronautgruppen.

Göteborgs Stadsbibliotek visar fotbolls-VM på storskärm.

Gunnel sa...

Snyggt när konstverk passar ihop och "tre-i-rad" har jag alltid gillat. Det är en konst att hänga upp konst.

Äventyret framtiden sa...

Läckert hur mycket som helst.
Det är intressant det där när människan inte kan sätta fingret på det som verkar flummigt. Då är det icke vetenskapligt, bara för det inte går att bevisa. Märkligt tycker jag. Allt som studeras, oberoende av resultat så är ju vetenskapligt undersökt. Men så är det.
Lätt att lägga på hyllan . Jag i min tur tror på livet..horoskop läser jag aldrig.

Ha det fint BP.

Paula sa...

Tack för lite ny allmänbildning BP! Visste inte vad triptyk betydde. Men, den första serien, läckra men ser inte alls ut att höra ihop, medan andra bildens tavlor helt klart hänger ihop!
Man behöver lite större väggar för att en triptyk ska göra sig, du har ju många rum och därmed många väggar att fylla med tavlor?
https://paulaz.se/astrologi/ När jag var yngre höll jag på med astrologi en del. Tyckte det var kul och intressant, sen falnade intresset. Följ länken så kan du läsa om just ditt stjärntecken. Men, för att ställa ett vettigt horoskop ska man ha massor av data, exakt födelsetid och plats framför allt.