tisdag 8 augusti 2023

En ny favorit - Colombia

18-åriga Linda Caicedo, Colombia spelar till vardags i Real Madrid och är Colombias mest framstående spelare i detta VM. Foto: FIFA.

Den överlyckliga målgöraren av enda målet mot Jamaica Catalina Usme #11. Foto: FIFA.

Fredsrosen "Peace" som frodas i bästisen Yvonnes trädgård. Rosen doftar ljuvligt och är den enda varelsen som älskar regnvädret de senaste dagarna. Foto: Yvonne. Passar på att ge rosen till alla spelare i Colombia och Marocko.


2-1 segern mot Tyskland i grundspelet var uppenbarligen ingen tillfällighet. I morse vann Colombia 1-0 mot Jamaica (”Reggae Girlz”). En historisk och rättvis seger. I kvartsfinalen ställs det sympatiska colombianska laget ”Las Cafeteras” (kaffeodlarna) mot England. Publikstödet för Colombia på Melbourne Rectangular Stadium var enormt. Colombias mål var ett läckert mästerstycke som Steve uttryckte det:-) Nu har jag helt plötsligt tre favoritlag i detta VM;-)

Guzmán
Sedan måste jag för en gångs skull ge mig själv en klapp på axeln. I vanliga fall är min  allmänbildning ingenting att hänga i julgranen, men när jag såg att Colombias #15 hette Guzmán, så kollade jag genast upp namnet. Hade nämligen för mig att Guzmán var en (ö-)känd dömd knarkkung. Det var han, fast ”El Chapo” är från Mexiko och sitter i amerikanskt fängelse.
 

Frankrike-Marocko 4-0
Där tog sagan slut – för Marocko alltså. ”Les Bleues” avgjorde matchen efter tre mål inom åtta minuter i första halvlek. Alla var resultatet av försvarsmissar av ”Atlas lejoninnor”. Mera om Marockos framgångsrika satsning på damfotboll som började så sent som 2014 kan ni läsa här. I kvartsfinalen kommer Frankrike möta Australien – en höjdarmatch!
 

Dekadent
Två fotbollsgrodor som hoppade ur expertkommentator Pontus Kåmark mun under matchen:

” En viss dekadens av Frankrike” i början av andra halvlek, då Marocko hade skapat några halvchanser mot ”Les Bleues”.

Hoppas att Viasat har någon som kan förklara för Pontus Kåmark vad dekadens betyder och att ordet har ingenting med "nonchalans" att göra.

”Hon hinner inte ställa om kroppen”. Ja, det verkar lättare att ställa om klockan från vinter- till sommartid än att göra samma sak med en kropp.

13 kommentarer:

Stefan Karlsson sa...

Det är lite överraskningarnas VM, men dessa klarar jag mig utan på fredag.

Missar tyvärr matchen och en eventuell semi p.g.a. jobb, men det är kanske lika bra för en lika spännande avslutning som i söndags pallar jag inte.

Guldkryckan sa...

Tackar för denna rapport, du är bäst Bp.

Har ju läst lite varstans om den där Kåmark,vad är det för människa?
Jag får googla. ;)

Ha en fin kväll nu.

Geddfish ♥ sa...

Har läst men i vanlig ordning inte fattat nånting mer än att det är lättare att ställa om klockan än kroppen och då har då inte jag några svårigheter beträffande just det 😍

nalta norrland sa...

Dekadens av en sportkommentator att använda ord hen inte vet vad det betyder kanske borde gen få ett lexikon till nästa uppdrag 😦
Fast menade hen förfall kan det ju stämma 😧
Nej jag har ingen aning 🤷‍♀️
Fin ros 🤩

Tyvärr förstod jag inte att Du skämtade ☺️

Jag har väl svårt att förstå 🤪

🤗

Ditte sa...

Tack för en riktigt bra rapport från VM- Höll tummarna för Marocko men det gick ju inte vägen denna gång.Såg matchen.
Kul med Colombia vidare.
Vad gäller dekadens var det ju helt fel ord. Kanske lite ordkunskap här vore bra. Ska bli spännande att se matchen på fredag. Är laddad. Eller blir...

Äventyret framtiden sa...

Du vet ju hur jag är när det gäller din favoritsport, även om du har omvänt mig lite grann och jag hejar lite från sidan om när Uffe är helt i bollvärlden. Men roligt är det att läsa här i alla fall. Dekadens, ja, hahaha, en viss dekadens finns i Kåmarks ordförråd och kännedom.

Susjos sa...

Tack för all info, nåja matchen Colombia- Jamaica stod på hemma när vi packade, så jag såg att Colombia vann, kul!
Vilken ros Yvonne har hemma, wow!
Nu måste jag hänga med Vera på Tv!
Kram!

Steve sa...

Vilket underbart inlägg, späckat med djupgående fotbollskunskap för den som vill grotta ner sig så häri VM-tider.
Därtill dina alltid så träffande iakttagelser. Kåmark är inte den ende TV-experten som borde ges åtminstone grundläggande språkutbildning.Jag gillar dina iakttagelser så här vid sidan av det rent sportsliga.
För att inte tala om dina alltid så skarpa bilder vare sig de har med inlägget att göra eller inte.

Anki sa...

Tack för rapporten ... kul med otippade vinnare.

Klimakteriehäxan sa...

Jag ser fram emot matchen på fredag.

christian sa...

Alltid kul med dina fotbollskommentarer, även om vi inte alltid drar jämt.....tyckte nog lite synd om Reggae girls å för min del var det för mycket filmningar & ligga kvar å oja sig på Colombia för att jag skulle falla för dem....
Såg inte Frankrikes match, men första målet var ju en bedrövlig försvarsmiss å inte ett resultat av ett "fantastiskt franskt anfall" (enligt kommentatorn).
Nåväl, vi får hoppas på "The Mathildas"....

LillaSyster sa...

Fin ros och lyckliga fotbollstjejer på dina bilder=) ♡
Ha en bra kväll....här bara regnar det.

Carita Liljendahl sa...

Ja, det var så underbart att Colombia vann. Så många överraskningar i detta VM. På fredag ska jag kolla Sverige-Japan!